Свържете се с нас

Стара Загора

Старозагорци се поклониха пред делото и живота на Христо Ботев

Published

on

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Христо Ботев, за да сведат глава пред подвига  на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България.

В началото на  тържествения общоградски ритуал  актьорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Райчев припомни факти от живота на великия българин, тръгнал по пътя на борбата за освобождение на народа и родината си.  Емблематичното стихотворение  на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ изпълни с плам  Светломир Петков, от театрална школа „ЖЕСТ“ към ЦПЛР Стара Загора.  

„Днес е паметен ден, един от многото, които са вписани в календара на България. На този ден всички ние прекланяме глава пред подвига на Ботев. Подвигът на Ботев, който е един събирателен образ на всички онези знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата. За свободата на нашето Отечество, за свободата на Родината“, каза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев”. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

На церемонията присъстваха още Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Иван Чолаков, областен управител, общински съветници и граждани.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

Стара Загора

Предприемат спешни мерки заради коклюша

Published

on

До 10 май проверяват имунизирани ли са децата във всички детски и учебни заведения на територията на община Стара Загора

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Това съобщи днес зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева, с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на всички деца в детски и учебни заведения на територията на общината. Срокът за това е до 10 май 2024 г.

Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът с антиваксърските действия със сигурност не касае единствено децата от малцинствен произход.

„Страховете, които имаме от години, че родители отказват да си имунизират децата и това може да доведе до сериозен проблем, вече виждаме да се реализират“, отбеляза Павлина Делчева. Зам.-кметът отправи апел към родителите да проявят съвестност и да съдействат, а директорите на детски и учебни заведения също да подходят отговорно към проблема.

Засега в област Стара Загора има 3 регистрирани случая на коклюш от началото на 2024 г. – на 8 г., на 18 г. и на бебе на 1 месец, те са от Стара Загора и от Казанлък, а за двамата ученика има данни за проведена имунизация.

Продължете с четенето

Стара Загора

„Изворът да не пресъхва – Цветница 2024″ ще се проведе в неделя

Published

on

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница 2024″ ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя). Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк „Артилерийски“ от 10 часа. Над 650 деца от детски градини, читалища, училища и школи по пеене и танци ще вземат участие. Тази година с танци в събитието ще се включи и едно училище от Габрово. Освен песни и танци, на сцената ще бъдат показани и обичаи. Организирани са и арт работилници.

Съпътстваща проява е конкурсът за рисунка „Пролетните празници“. Над 20 рисунки вече са оценени от журито, което ще обяви в неделя победителите. Всички участници ще получат грамоти, медал или статуетка за участие. „Идеята на този празник е била и винаги ще бъде съхраняването и популяризирането на фолклорната ни традиция. Да приобщим децата към народните ценности, да пазят българската идентичност, това е много важно за нас“. Това сподели секретарят на НЧ „Развитие 1878“ в село Дълбоки, които са част от организаторите. Съорганизатори са община Стара Загора и Център за подкрепа и личностно развитие в града. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

Published

on

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на информационното събитие е „Европа Директно Стара Загора“. В рамки на дискусията двамата участници представиха пред студенти и ученици от града ползите от влизането на България в еврозоната. Според Хампарцумян приемането на еврото ще спести на родния бизнес близо милиард лева от трансакции. Той обясни, че на практика българската държава е приела еврото с въвеждането на Валутния борд през 1997г.. „Еврото е измерител на икономическия успех“, заяви експертът.

От своя страна Огнян Златев даде детайлни подробности за процеса по приемане на европейската валута в Хърватия в началото на миналата година. Бившият представител на ЕК в София и Загреб категорично отхвърли твърденията, че замяната на куна с евро е довело до двоен скок на цените. Според Златев преходът се е оказал безпроблемен, а причина за това е активната и енергична политика на държавата.

Огнян Златев коментира до каква степен вътрешнополитическата криза в България отдалечава страната от останалите страни-членки в ЕС. Той обърна внимание и на предизвикателствата пред ЕС след евровота.

В хода дискусията в Тракийския университет модераторът на срещата Румяна Грозева от Европа Директно провокира Левон Хампарцумян да даде своята гледна точка за европейската „Зелената сделка“ и трансформацията в старозагорски регион. Експертът беше скептичен към подхода, с който европейските политики опитват да решат проблема с климата. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com