Свържете се с нас

Стара Загора

В Стара Загора създават услугата „заместваща грижа“ и специализирани дневни центрове

Published

on

Създаването на специализирани дневни центрове за пълнолетни лица с аутизъм и развитие на други социални услуги за семействата и близките на хора с увреждания са сред плановете на ръководството на община Стара Загора, коментира ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. Тя добави, че се работи по развиването на услугата „заместваща грижа“.

„Имаме идеи за развитие на т.нар. заместваща грижа. Тя ще е за семейства, които имат деца или пълнолетни хора с проблеми и нямат къде да ги оставят в почивни дни както и за нощувка. Това  безкрайно ограничава възможностите на родителите или близките за социални контакти4, коментира Павлина Делчева.

Тя добави, че в община Стара Загора ще се работи за предоставянето на по-качествени социални услуги. Продължава да се търсят и кадри тази сфера.

„Имаме проблем и с това, че някои услуги са препълнени, други обратно капацитета още не е запълнен, което за мен е водеща задача. Ние трябва да уплътним услугите с дейност, не е въпрос само да съществуват“, коментира Делчева.

Тя  добави, че  е провела срещи с родители на деца с аутизъм по повод на сигнал постъпил от медия за лошо отношение към служители и потребители на услугата в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с проблеми в аутистичния спектър в Стара Загора. От разговорите с ръководството на услугата и с родителите е станало ясно, че проблеми не е имало и по-скоро става въпрос за междуличностни отношения. Сигнал за проблеми не е подаван и до общината. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Започва продажбата на билети за ретро влака за Празника на Розата

Published

on

Вече можете да закупите билети Филипово-Казанлък-Филипово за влака с парен локомотив, съобщиха от Общината.

Влакът ще пристигне в града на розите на 31 май и отпътува обратно на 1 юни.

Билетите са само двупосочни и са на цена от 45 лв. Децата до 10 годишна възраст ползват 50% намаление.

Билети могат да бъдат закупени на всяка каса на БДЖ както и онлайн на: https://bileti.bdz.bg/.

Продължете с четенето

Стара Загора

Бъдещ строеж остави 40 семейства без транспортен достъп до жилищата им

Published

on

40 семейства в суперцентъра на Стара Загора останаха изненадващо без транспортен достъп до жилищата си, след като бъдещ строеж на сграда разруши подхода към блока.

Кооперацията на бул. „Цар Симеон Велики“ 100 е строена в края на 50-те началото на 60-те години. Старата жилищна сграда с магазини на партера, само на метри от общината, е позната на всички старозагорци, защото някога от южната ѝ страна в съседство, на малката ул. „Васил Априлов“ се намираше Лятното кино „Септември“.

Киното отдавна не работи, а преди няколко дни багер започна неговото събаряне. Заедно с това и тунела, който осигурява единствения подход на живущите към гаражите им и вътрешния двор на блока, където се намират важни инфраструктурни връзки.

Преди около 20-ина години парцелът с лятното кино сменя собствеността си и преминава в частни ръце и сега собствениците са заявили инвестиционно намерение за строителство на смесена сграда – жилища с търговски помещения, уточниха главният архитект на Община Стара Загора Николай Василев и ресорният зам.-кмет по строителството арх. Мартин Паскалев.

Оказва се, че въпросният тунел също попада в частния парцел и инвеститорът има право да го застрои.

арх. Николай Василев и арх. Мартин Паскалев

От своя страна обаче живущите в засегнатия блок твърдят, че тунелът винаги е бил обща част към двора на кооперацията. Опитите ни да се свържем с фирмата инвеститор и собственик на парцела се оказаха неуспешни.   БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

За историята на джаза ще говори Владимир Гаджев в Стара Загора

Published

on

Срещата ще бъде препратка към фестивала през юни – „Цветовете на джаза“

На 20 май 2024 г., понеделник, от 18.00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще се състои специална среща с Владимир Гаджев – изследовател, журналист, музикален критик, преподавател.

Чрез снимки, документи, аудио и видео записи Владимир Гаджев ще сподели своите проучвания за първите прояви на популярната музика в Стара Загора, за джаз музиканти старозагорци, за големия джаз фестивал в града през 1989 г. и други интересни факти и истории.

Владимир Гаджев е автор на поредица книги и статии за история на джаза и популярната музика в България и по света, на монографии за български музиканти и певци. Сред тях: Джазът в България; Българите в джаза (2010); Седемте изкушения на „Златния Орфей“ (2011); Когато Западът среща Изтока (2012); Теодосий Спасов. Преследващият звуци (2012); Щрихи към портрета на Никола Гюзелев (2016); Милчо Левиев: Артистът не е самотен остров (2019); Манол Цоков. Джазът – мисия на един живот (2020); Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти (в съавторство с Божидар Абрашев) (2000).

 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com