Свържете се с нас

Стара Загора

Временно ще бъде спряно движението в участъци от Стара Загора през почивните дни

Published

on

С цел осигуряване на безопасното организиране и провеждане на нов изборза Президент и вицепрезидент на Републиката, насрочени за 21 ноември, ще бъде спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС-та извършващи транспорт за собствена сметка по следните улици:

за времето от  09:30 до 18:00 часа на 20.11.2021г.:

·         бул. „Митрополит Методи Кусев“, в отсечката от ул. „Лубор Байер“ до ул. „Свети Княз Борис“;

·         ул. „Свети Княз Борис“;, в отсечката от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Митрополит Методи Кусев“;

·         ул. „Захари Княжески“, в отсечката от ул. „Свети Княз Борис“ до ул. „Лубор Байер“.

*за времето от 19:30 часа на 21.11.2021г., до 04:00 часа на 22.11.2021г.,:

  • бул. „Руски“, в отсечката от ул. „Генерал Столетов“, до ул. Генерал Гурко;
  • ул. „Цар Иван Шишман“, в отсечката от ул. „Ген. Гурко“, до ул. „Ген. Столетов“.

При необходимост, периодът на спирането на движението да бъде удължен, по преценка на служителите към ОД на МВР, ангажирани с охраната на провеждане на изборите.

Нормалното движение на превозни средства да се възстанови незабавно след приключване на съответните мероприятия, съгласно Изборния кодекс.

Стара Загора

ПРЕЗ ЮНИ СТАРА ЗАГОРА ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ДЖАЗ

Published

on

С името на Антони Дончев се свързват почти всички престижни изяви на българския джаз.

Обичаният от всички ценители на хубавата музика фестивал „Цветовете на джаза“ отново обещава вълнуващи срещи под звездите със звездите. Програмата започва на 10 юни с концерт на виртуозния пианист Антони Дончев, заедно с Мария Митева – флейта, Митко Семов – ударни и Васил Хаджигрудев – контрабас.

С името на Антони Дончев са свързани голяма част от престижните изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart, Белгия през 1985 г. Година по-късно, в Леверкузен, Германия, „Акустична версия“ е удостоена с най-престижната награда на европейския джаз – международното жури, водено от Йоахим-Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов, и ги обявява за „Young European Jazz Artists ’86“.

Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев, заедно с „Акустична версия“, жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали: Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб, Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др. Успоредно с дейността си с „Акустична версия“, Антони Дончев осъществява проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издава компакт албуми за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др.

През годините работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов, чиито постановки на „Лебедова песен“ в Schauspielhaus – Дюселдорф (1995), „Макбю“ в Bremer Theater – Бремен (1996), „Дом Nо 13“, „Синьо в синьо“ и “Сирано” в Thalia Theater – Хамбург (1997-2003) са приети със суперлативи от германската критика.

Носител е на редица награди за театрална и филмова музика. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010 г. Председател на УС на Българска музикална асоциация от създаването ѝ до 2018г. Преподавател по пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Може да се запознаете с цялата Програма, както и на официалната Фейсбук страница.

Автор: Стефани Бабадалиева

Продължете с четенето

Стара Загора

НА ЛАЗАРОВДЕН ПЪСТЪР ПРАЗНИК В “АЯЗМОТО” СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Published

on

Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. 

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по бадминтон, волейбол и обща физическа подготовка. От Спортен клуб “Здраве и активно дълголетие” се постараха с тонизираща тренировка за “златна възраст”. Малко по-късно, музикалната програма огласи най-големия старозагорски парк и танцови и фолклорни формации, заедно с читалища, зададоха ритъм и настроение.

Детски творчески ателиета и работилници приканваха децата с разнообразни занимания – рисунка на асфалт, маски на животни, ателие по възларство, глинена работилница, “Забавна астрономия”, “Нарисувай ми…” и “Приказен цветен килим” с приказки и легенди в картините на български художници. На място бе и любимият на всички талисман на града – “Катерицата Кипи”.

Опашка от желаещи се зави пред обичаната от смелите малчугани “Въжена градина”, предлагаща игри, демонстрации и състезание по ориентиране. От Туристически информационен център, традиционно за топлите дни,  организираха Безплатен тур “Парковете разказват своите истории”.

В Зоопарк Стара Загора желаещите имаха възможност да засадят цвете в градинката пред емблематичната статуя на двете мечета. Гостите на зооградината се запознаха и с мишелова Хари от Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани на техния информационен щанд. От Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур“ подариха безплатна снимка с кон на посетилите ги деца.

За ожаднелите, специално на място бяха “В гората – хапване и пийване”, които предлагаха изнесен бар с разхладителни напитки.

Организатори на забавленията са Община Стара Загора, Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Народно читалище „Родина 1860, Народно читалище „Настроение 2017“, Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, Народно читалище „Христо Танев 2020“.

Автор: Стефани Бабадалиева

Продължете с четенето

Стара Загора

ПРЕДПРИЕМАТ СПЕШНИ МЕРКИ ЗАРАДИ КОКЛЮША

Published

on

До 10 май проверяват имунизирани ли са децата във всички детски и учебни заведения на територията на община Стара Загора

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Това съобщи днес зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева, с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на всички деца в детски и учебни заведения на територията на общината. Срокът за това е до 10 май 2024 г.

Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът с антиваксърските действия със сигурност не касае единствено децата от малцинствен произход.

„Страховете, които имаме от години, че родители отказват да си имунизират децата и това може да доведе до сериозен проблем, вече виждаме да се реализират“, отбеляза Павлина Делчева. Зам.-кметът отправи апел към родителите да проявят съвестност и да съдействат, а директорите на детски и учебни заведения също да подходят отговорно към проблема.

Засега в област Стара Загора има 3 регистрирани случая на коклюш от началото на 2024 г. – на 8 г., на 18 г. и на бебе на 1 месец, те са от Стара Загора и от Казанлък, а за двамата ученика има данни за проведена имунизация.

 

Автор: Нина Цанева

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com