Свържете се с нас

Стара Загора

Ден за преобразования и промени

Published

on

Луната е в знак Близнаци до 08:27ч на 1 септември

Лунната ви същност е дълбоко подтисната, а се изявява слънчевата ви същност. Мозъкът интензивно събира впечатления и генерира нови идеи, но само теоретично. Засилват се екстровертните качества, хората стават по-активни и сега са склонни към лекомислие, необмислени изказвания и решения, прекомерна бъбривост. Подходящо за общуване, завързване на нови връзки, обмен на информация, краткотрайни неща.

Уязвими са раменният пояс, ръцете, белите дробове; да не се претоварва нервната система. Да се пият билкови настойки от успокоителни треви – невен, дилянка. Да се избягва: операции на гърдите, белите дробове, ръцете; маникюри, поливане на стайни растения (в противен случай корените могат да загният).

Лунен календар – 23 лунен ден от 00:07ч на 31 август до 00:46ч на 1 септември

Символи на деня – крокодил, куче Цербер, Химера. Това е кармичен ден. Ден за разрушение на старото, коренни реформи, преобразования и промени. Понякога е наричан ден на квадрата или кръста, затова е напрегнат и опасен. Човек има усещането за загуба и че нещата се случват не по неговата воля.

Толкова е лесно да се включите в конфликт или да станете причина за него. Опитайте се да потиснете всякакви негативни емоции в себе си. Защитете се от хората днес. Бъдете внимателни. Много труден ден, свързан с разрушения, агресия, насилие и повишена активност. Събужда се инвазивният инстинкт: искате да получите всичко и още повече, независимо дали става въпрос за пари, собственост, сексуален контакт или храна. Затова е желателно този ден да бъдете внимателни, точни, да сдържате емоциите и желанията си, да не се забърквате в съмнителни събития и приключения, да съблюдавате пости както в храненето, така и в сексуалната сфера. Но в същото време, ако използвате активната енергия на днешния ден за „мирни“ цели, това допринася за благоприятното завършване на започналата по-рано работа.

Не се препоръчва да бъдете в тълпа или просто в голяма група от хора – поради повишена агресивност, възможно е да възникнат инциденти, сбивания, улични бунтове. В двадесет и третия лунен ден също са възможни усложнения от политически характер.

Днес е препоръчително да обърнете внимание на дома си (да изхвърлите ненужните неща, да почистите жилищата, да запалите свещи и тамян), както и на здравето – опитайте се да водите мобилен начин на живот, не напрягайте гръбначния стълб и провеждайте набор от превантивни мерки. Не повдигайте и не носете тежки предмети. Възникналите днес болести могат да бъдат опасни и непредсказуеми. 

Желателна е вегетарианската диета. Полезно е еднодневното гладуване и процедурите по изчистване на организма. Подходящи са млечните продукти. Добре е да се въздържате от алкохол и от месна храна.

Ако сте направили всичко правилно и не сте се отклонявали от космическите закони в продължение на лунния месец, мъдростта ще се отвори пред вас. Ще преминете една стъпка по -високо в духовното си развитие. 

Секс – Категорично е противопоказен секса, тъй като в този лунен ден води до силно физическо и емоционално изтощение.

Подстригването е противопоказно. Може да донесе след това неприятности.

Слънчев календар – 14 слънчев ден – Добре е да се правят материални планове сега, да се погрижите за земните блага. Препоръчва се да натрупвате знания, да бъдете в приповдигнато настроение и да се отдадете на активна почивка. Проявявайте повече любов, доброта и внимание към околния свят, към всичко живо – хора, растения, животни. Обезателно помагайте на нуждаещите се от помощ. Особено се препоръчва да ухажвате, да се грижите и да нахраните животните, включително бездомните.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Стара Загора

Драматичен театър „Гео Милев“ сключи Меморандум за сътрудничество с Общински театър „Матей Вишниек“ в град Сучава, Румъния

Published

on

Драматичен театър „Гео Милев“ сключи Меморандум за сътрудничество с Общински театър „Матей Вишниек“ в град Сучава, Румъния. На работната среща на 13 май присъстваха директорите на двете културни институции-г-жа Светла Тодорова /директор на ДТ“Гео Милев“/ и г-жа Анжела Зарояну/директор на Общински театър „Матей Вишниек“/.

Театър „Матей Вишниек“  отправи официална покана към ръководството на Старозагорския театър за договаряне възможностите за сътрудничество в рамките на Международния фестивал „Дни на театъра Матей Вишниек“, който се провежда между 11 и 19 май в Сучава, Румъния.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Театър, културна дипломация“. Културата и изкуствата са най-добрите популяризатори на морални и естетически норми, влияят пряко на образованието, развиват процесите на демократизация, ефективни защитници са на човешките права и свободата на изразяване. Културната дипломация е международен културен диалог, начин за намиране на общия знаменател на различните публики, които ни определят като общество и човечество. Тя подпомага международното сътрудничество и комуникация в областта на изкуството.  Културната дипломация отваря врати и умове.

Гости на фестивала, от България, бяха Димитър Митев, заместник –директор на ДТ“Гео Милев“ и  Петър Денчев, режисьор, писател и театрален изследовател, благодарение на когото бе осъществена връзката с театъра в Румъния.

От 12 май до 14 май те присъстваха на това забележително театрално събитие, с приятелската подкрепа на известния румънски театрален режисьор Теодор-Кристиян Попеску. За краткия престой в рамките на фестивалната проява срещнаха различни творци, насладиха се на оригинални интерпретации и различни театрални техники. Откриха ги в спектаклите: „Как погребах Сталин“ на Общински театър „Матей Вишниек“, автор Артур Соломонов, режисьор Теодор-Кристиян Попеску, Театър „МихайЕминеску”, „Обичам, обичам, обичам тееее“от АвтандилВарсима, режисьор АндроЕнукидзе, Театър Метрополис „Кой уби татко?“ по едноименния роман на Едуард Луи, режисьор Андрей Майери.

„Гледаме с надежда към нашето бъдещо партньорство. То ще донесе добавена стойност към творческото израстване на трупата ни, различен поглед към театралното изкуство, нови хоризонти. Планираме разменно гостуване през 2025г., бъдещи проекти с участието на актьори от двата театъра и работа с конкретни режисьори от Румъния.“, сподели директорът на театъра Светла Тодорова.

Продължете с четенето

Стара Загора

1214 са абитуриентите в Стара Загора през 2024 г.

Published

on

19 са  учебните заведения, които  изпращат своите зрелостници.

1214 абитуриенти казват „сбогом“ на училището, за да поемат по своя нов път. Всеки от тях получи поздрав от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

„Уважаеми абитуриенти,

Зад големите победи се крият остър ум, способност и амбиция. Вярвам, че знанията и уменията, натрупани в любимото училище, ще бъдат Вашият трамплин към върховете на живота. Бъдете смели, мечтайте с размах, вярвайте в себе си и успехите няма да закъснеят.

На добър час, Випуск 2024!“, се казва в приветствието на кмета Живко Тодоров.

Първи, на 23 май,  ще празнуват СУ „Железник“ и ПГЕТ „Г. С. Раковски“. На деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, традиционно ще бъдат най-много училища. Това са ПГСАГ „Лубор Байер“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, ПГЕ „Джон Атанасов“, СУ „Иван Вазов“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, НПГВМ „Иван Павлов“ и ПГСД „Инж. Н. Ранчев“. На 25 май, изпращане ще имат НУМСИ „Христина Морфова“, ПГМТ „Н. Й. Вапцаров“, СУ „Максим Горки“, ППМГ „Гео Милев“, СУ „Васил Левски“ и ПГОХ „Райна Княгиня“. Частно средно училище „Нов век “ ще празнуват на 26 май, а Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ ще се изпратят в последния ден от месеца – 31 май.

На 23, 24 и 25 май, когато празнуват най-много зрелостници, отново ще бъде организирана програма на площада пред Общината. Кътове за снимки ще красят центъра, на които всеки ще може да запечата своя специален миг.

Продължете с четенето

Стара Загора

Зам.-кметът Радостин Танев: Децата ще ни научат да замърсяваме по-малко

Published

on

Обичам рисуването и да играя баскетбол, похвали му се 9-годишната Марая, със съучениците й препитаха зам.-кмета знае ли таблицата за умножение

Как от скъсани на коленете панталонки да се ушие лятна пола, а от тениска с дупки – платнена торбичка, научиха днес в Община Стара Загора куп развълнувани 9-годишни малчугани от Шесто ОУ „Свети Никола“.

Със заразителен ентусиазъм те участваха в Арт работилница и Информационен щанд за деца и възрастни, чрез които Община Стара Загора популяризира разделното събиране на непотребни дрехи и домашен текстил. Общата инициатива беше заедно с бранда TEXCYCLE, специализиран в събиране, сортиране, дистрибуция и рециклиране на употребявани дрехи, обувки и др.

Второкласниците от три паралелки на ОУ „Св. Никола“ приветства зам.-кметът Радостин Танев с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“. „Тази година част от кампанията „Не цикли, а рециклирай“ са тези работилнички за текстилни отпадъци. Ще научите какво да правите с тях, ще си изработите интересни неща за спомен, но по-важно е друго! Моля ви, когато се приберете у дома, разкажете на своите родители какво сте научили днес и какво сте правили, защото във вас е надеждата ни да приучите възрастните как да събират разделно отпадъците“, призова той.

От забавно поднесената информация децата узнаха, че дрехите не трябва да отиват в общия боклук, защото правят мръсотия, изгниват и замърсяват природата ни, която трябва да пазим чиста. Научиха също впечатляващия факт, че за направата на една-единствена тениска се изразходват 2700 литра вода!

А в какво могат да се преработят старите ни дрехи? В панталон, плахо предположи момчешко гласче. Не трябва да ги изхвърляме здрави, само защото са ни омръзнали, затова ги има вторите употреби, компетентно го допълни негов връстник. Аз ги давам на братовчедка си, а после като й омалеят и на нея, ги доизносва сестричката й, похвали се със задоволство русо момиченце.

В голям хит сред второкласниците се превърна плетенето на гривнички от ленти, нарязани от стара блуза. Те разбраха още, че циповете не могат да се рециклират, а от некачествените найлонови материи може да се изработи само пълнеж за дивани или автомобилни седалки. Блузките с пайети също не се рециклират, така че може да са атрактивни, но не и екологични, обясниха консултантките от TEXCYCLE на децата.

Събитието днес беше част от поредицата екоинициативи на Община Стара Загора, обединени под мотото „Месец май – месец на екологията“. Всички те са подготвени от екипа на зам.-кмета Радостин Танев.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com