Свържете се с нас

Стара Загора

Стара Загора се поклoни пред паметта на бранителите си

Published

on

Днес се навършват 143 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Заради епидемиологичната обстановка в страната тази година в Община Стара Загора нямаше общоградско поклонение.


В знак на признателност едновременно бяха поднесени венци и цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, пред Мавзолей – костница „19 юлий 1877г.“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.“, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.“ и „Паметник на загиналите във войните старозагорци“.


Общинският духов оркестър изпълни националния химн на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където почит към загиналите отдадоха – зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, областният управител Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, командирът на Втора тунджанска механизирана бригада ген. Стоян Шопов, общински съветници и граждани.

Стара Загора

Казанлъшкият параатлет Ружди Ружди отново е световен шампион

Published

on

Ружди Ружди донесе първи успех за България от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в японския град Кобе.
Казанлъшкият състезател отново е световен шампион. Ружди, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни увреждания, надви конкуренцията с резултат 12.04 м. Той държи и настоящия световен рекорд от 12.68 м.
Това е поредното и със сигурност не последното постижение на параатлетът от националния отбор и казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова“
За Ружди предстои участие в Олимпийските игри, на които за пореден път ще покаже, че волята и силата на духа не търпят физически ограничения.
Продължете с четенето

Стара Загора

116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва

Published

on

Зам.-кметът Милена Желева връчи специален подарък на отличничката д-р Диляна Стойнова, която завърши с успех 5,65 

На тържествена церемония днес Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет изпрати своите абсолвенти. Тази година се дипломират общо 127 абсолвенти, от които 116 ветеринарни лекари от България, Великобритания, Гърция, Ирландия, Канада и Кипър, както и 11 магистри по магистърската програма „Интегрирани системи за управление качеството и безопасността на храните“.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорското, декански и директорски ръководства на университета начело с ректора – проф. Добри Ярков, зам.-министърът на земеделието и храните – доц. Деян Стратев, зам.-кметът на Община Стара Загора – Милена Желева, проф. д-р Александър Щарке, директор на клиника при Факултета по ветеринарна медицина към Университета в Лайпциг, Германия, представители на Старозагорската митрополия, на държавни и местни институции, учебни заведения и бизнес партньори, гости от чужбина.

„Гордейте се, че сте ветеринарни лекари и сте възпитаници на Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет! Гордейте се с това, че завършвате един университет, уважаван не само в България, но и в чужбина!“ – заяви в обръщението си към абсолвентите проф. Добри Ярков и допълни – „Аз се гордея с Вас, скъпи колеги, защото знам, че във Ветеринарномедицински факултет 100 процента от студентите са силно мотивирани и са изминали трудния път на обучението, за да дойде днешния тържествен ден – денят на Вашето завършване! Където и да отидете – бъдете стабилни като професионалисти и никога не забравяйте Тракийски университет и Ветеринарномедицински факултет – мястото, от където сте тръгнали. На всички Вас пожелавам успешна професионална реализация! Попътен вятър!“

Като първенци на випуска тази година бяха отличени две дами – д-р Дарина Иванова и д-р Михаела Иванова, които се дипломират успешно с еднакъв успех – отличен 5,78 и изнесоха слово от името на абсолвентите. Лично ректорът на Тракийски университет – проф. Ярков – връчи дипломите на отличените студенти и им пожела успех.

Първенците на випуска получиха подаръци и от декана на Ветеринарномедицински факултет – доц. д-р Лазарин Лазаров, както и от представители на държавни институции и бизнес партньори.

Общо 6-ма ветеринарни лекари завършват с отличен успех тази година, а 18 техни колеги се дипломират с успех Мн. добър.

В края на церемонията стотици академични шапки полетяха в небето, за да ознаменуват успешното дипломиране на новите ветеринарни специалисти.

Продължете с четенето

Стара Загора

За пета поредна година „Мисия здрави деца“ се проведе в Стара Загора

Published

on

По повод 17 май – Международния ден на предизвикателството и спорта, заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев дадоха старт на детския празник „Мисия здрави деца“ в парк „Артилерийски“

Събитието е част от проекта на Ротари клуб Стара Загора – Берое „Мисия здрави деца“. Неговата цел е да се подобри здравословното състояние на децата чрез спорт и да се изградят трайни навици за спортуване през целия живот.

Заместник-кметът по „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова даде начало на детското състезание: „Скъпи деца, днес сме тук, за да ви поздравим и подкрепим в спортните игри, които са с благотворителна кауза и са посветени на Деня на предизвикателството и спорта. Нека най-добрият отбор да победи!“, пожела Надежда Чакърова.

„Веселете се и се забавлявайте, но не забравяйте и да учите!“ – допълни заместник-кметът арх. Паскалев.

В състезателните спортни игри премериха сили учениците от девет училища в града. Всяко от тях беше представено от два отбора по 10 състезатели. Участваха деца от 1-ви до 4-ти клас, в игри за скорост, баланс, съобразителност, ловкост и точност. Новото в регламента на състезанието тази година е проверка на познанията им в областта на спорта.

На събитието присъстваха приятели и членове на РК Стара Загора – Берое, началникът на отдел „Спортни дейности“ на Община Стара Загора – Петко Крумов, Спортен клуб по триатлон „Траяна“. Част от празника бяха още представители на фирми и организации, които подкрепят каузите на Ротари, много родители и ученици, които за пета поредна година станаха част от спортното събитие.

Организатори са Община Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора – Берое и Регионално управление на образованието в града.

 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com