Свържете се с нас

Стара Загора

През Стара Загора минава походът на бесарабски българи

Published

on

Днес през Стара Загора минава походът на Владимир Мъгла, Нина Топалова, Олег Косих и още 4 бесарабски българи, които са предприели начинанието да извървят пътя на предците си отпреди 2 столетия.

Разстоянието, което са планирали да изминат е 515 км.
Предполагаемото време на пристигане тук е късния следобед, тъй като групата се придвижва пеша.
Няколко човека от Възраждане Стара Загора ще се присъединят към тях в с. Подсолон, за да споделят емоцията и да подкрепят сънародниците си.

Продължете с четенето

Стара Загора

СЛЕД УСПЕХА НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА WORKIN STARA ZAGORA, СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Published

on

Две срещи с бизнеса и търсещите работа предвижда Община Стара Загора през месец май.

„Успяхме да създадем профил на посетителите на тазгодишното изложение WorkIn Stara Zagora. От 20 до 75-годишна възраст са били участниците в кариерния форум. Проследихме също, че 2/3 от тях говорят поне два езика и сме приятно изненадани  колко разнообразни са те. Най-голям процент, разбира се, са английско говорящите, след това руски, френски, немски, украински, турски, италиански, испански, гръцки, шведски и малка част японски и корейски език“, разказа Росица Райкова, началник на отдела организатор.

Тя обобщи, че най-предпочитаните сфери на работа се оказват маркетинг, ИТ, търговия, реклама и ПР, както и енергетика. „Радостни сме от тази статистика, тъй като тя ни показва, че сме на прав път. WorkIn Stara Zagora е насочено именно към тези сектори, а когато виждаме, че това се търси, сме все по-убедени, че мисията ни постига успех“, допълни Райкова.

Стана ясно още, че в средата на месец май Община Стара Загора, Бюрото по труда и синдикатите предвиждат среща с граждани, търсещи работа и бизнеса.

Вече има и не малко запитвания за организацията на WorkIn Stara Zagora 2025, но тази година събитието не приключва само с изложението. Община Стара Загора, в партньорство с Тракийски университет и Стопански факултет, продължава да работи активно за осъществяване на своите приоритети и цели. На 15 май 2024 г., от 10.00 до 14.00 часа, заедно организират събитие, в което фокус отново ще бъдат младите хора – студентите на университета, както и тяхната възможност за кариерно развитие в Стара Загора.

Срещата ще се проведе в „Академичен информационен център“ /новата Библиотека/ на Тракийски университет и ще бъде изцяло насочена към студенти или наскоро завършили такива, които искат да се запознаят с естеството на работа, позициите и стажовете, които предлагат компаниите. Част от компаниите, именно от WorkIn Stara Zagora 2024, които ще разкажат за  работата си  и отново ще привличат на своите щандове.

Продължете с четенето

Стара Загора

ПРОЛЕТНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН Е В ПАМЕТ НА ТАНЬО КЛИСУРОВ

Published

on

Всички с афинитет към писаното слово са поканени да се насладят на новите стихове на старозагорските творци и на спомените им за поета.

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на писателите в Стара Загора.

Пролетният литературен салон ще събере представители на творческата гилдия на 8 май 2024 г., от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. В него ще участват Йордан Пеев, Ботьо Буков, Йордан Атанасов, Керка Хубенова, Георги Икономов, Виолета Бончева, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, Йордан Стоев, Петър Драгиев и др. Литературното четене ще бъде едновременно представяне на техните нови стихотворения и на много вълнуващи преживявания, впечатления и случки, свързани с Таньо Клисуров.

Неговото име е популярно като поет, преводач и журналист в сферата на културата. Най-значимите акценти от биографията му са няколко респектиращи факта: Почетен гражданин на Стара Загора, председател на Дружеството на писателите под липите, член на два авторитетни български съюза: и на писателите, и на журналистите.

А тези факти са знак за признание за нетленните слова, останали след него в 14 стихосбирки и на страниците на вестниците „Септември“ и „Вик“, както и на литературния алманах „Хоризонт“, чийто главен редактор беше Таньо Клисуров.

Несъмнено много топли спомени пазят и неговите ученици, на които е бил преподавател, и колегите му в ДТ „Гео Милев“, където беше драматург, и запалените по писането деца в литературния кръжок, който Таньо Клисуров ръководи години наред в някогашния Пионерски дом.

Таньо Клисуров е роден на 23 май 1944 г. в Мъглиж, а почина на 29 март 2024 г. Трудно е да бъдат изброени всички докосващи срещи и отпечатъци, оставени през дългия му земен път.

„Заралията, както го наричахме, остава да живее в душите ни с поетичните си образи и метафори“, така кратко и трогателно се сбогуват с него колегите му от Великотърновския университет в сайта „Плевен прес“.

От Община Стара Загора канят всички хора с афинитет към писаното слово да посетят литературния салон и да се насладят на новите стихотворения на участниците в него и на спомените им за Таньо Клисуров.

Продължете с четенето

Стара Загора

ПИСАНИ ЯЙЦА, ШАРЕНИ, РАЗКРАСИХА ПЛОЩАДА В СТАРА ЗАГОРА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

Published

on

Малко над 1000 яйца боядисаха старозагорските деца, митрополит Киприан ги благослови.

На Велики четвъртък децата от почти всички детски градини в Стара Загора се включиха в традиционната инициатива на Общината „Писани яйца, шарени“. На централния площад малките старозагорчета и техните учители споделиха своите прекрасни творения, а желаещите могат да им се насладят до края на деня.

„От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров искам да ви поздравя за прекрасните и цветни красоти, които сте сътворили всички заедно. В навечерието на най-светлите християнски празници пожелавам на всички много здраве, щастие и разбира се – вяра, надежда и любов“, пожела на децата зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

Участие в изложбата взеха  ДГ № 6 „Камбанка“, ДГ № 8 „Българче“, ДГ № 9 „Липа“, ДГ № 10 „Светлина“, ДГ № 11 „Загоре“, ДГ № 16 „Горски кът“, ДГ № 17 „Знаме на мира“, ДГ № 20 „Мир“, ДГ № 29 ,,Славейче“, ДГ № 31 „Слънце“, ДГ № 35 „Свобода“, ДГ № 55 „Незабравка“ , ДГ № 66 „Детски рай“ и ДГ № 68 „Патиланско царство“. Те получиха грамота за положения труд, а за да бъде още по-красив празникът се постараха малчуганите от  ДГ № 17 „Знаме на мира“ и ДГ № 35 „Свобода“, които бяха подготвили специална програма.

След вълненията на площада, децата, заедно с техните учители и родители, се отправиха към двора на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, където малко по-рано Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан  отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия. Той благослови децата и им пожела светли и мирни празници.

„Радвам се, че отново можем да бъдем заедно в деня, когато се е състояла тайната вечеря на Исус Христос с неговите ученици. Тук сме с децата от детските градини и неделните училища в Стара Загора, за да се изпълни една традиция. Трябва да знаем, че истинността на нашата вяра е тази, която трябва да крепи домашното огнище, семейните ценности. Нека да сте благословени и да бъде прекрасен денят ви“, отправи послание Старозагорският митрополит.

„Нека на първо място ви водят християнските ценности“, приветства и Надежда Чакърова.

Малко над 1000 яйца очакваха нетърпеливите малчугани. По традиция, първото боядисано яйце бе червено, с което бяха оцветени и бузите на децата  за здраве през годината.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com