Свържете се с нас

Стара Загора

Среща с проф.Минко Балкански по проект „Красивите лица на Стара Загора“

Published

on

На 18 юни 2019 г. от 18:00 часа е четвъртата среща  от Проекта „Красивите лица на Стара Загора“ –с проф.Минко Балкански.

Послучай 140 -годишнината от възстановяването на Стара Загора сайтът ни ДОЛАП.БГ  със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център организира поредица от срещи-разговори с видни земляци под надслов

„КРАСИВИТЕ ЛИЦА НА СТАРА ЗАГОРА“

Целта е младите хора в неформална обстановка да се срещнат и разговарят с изтъкнати специалисти от различен социален и професионален спектър, достигнали високо ниво на реализация и в същото време, останали верни и предани на родния град и на общността, за която допринасят максимално според възможностите си.

Срещите се провеждат веднъж месечно от 18:00 ч. в залата на Международния младежки център.

Първата среща на 28 март бе с Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. Втората среща в навечерието на Великден през месец април бе с Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан. Третата бе обявена за 31 май, но поради възниквалата буря се проведе на 6 юни с Антон Хекимян –  български журналист, репортер и водещ на предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На 18 юни2019 г. срещата е с проф.Минко Балкански

Проф. Минко Минев Балкански е френски учен физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж. Роден е на 24 юни 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още в началното училище малкият Минко се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и едва на 15 години става студент в Софийски университет. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитният Екол нормал сюпериор в Париж.  Успява да замине за столицата на Франция, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно и най-младият в света професор по физика.

Проф. Балкански е представял свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации. Той е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, многократно е гост-професор в

Калифорнийския университет, с дълго научно сътрудничество с Индия (където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания), член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия), с непрекъснато научно сътрудничество с Полша и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша), с дълголетно научно сътрудничество с Китай и много други страни. Доктор хонорис кауза е на Софийски университет. След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България. Почетен гражданин е на Стара Загора.

С цел да подпомага културния живот в родния си край проф. Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей. Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици.

Проф. Балкански създава Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Той се помещава в реставрираните сгради на училището в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът провежда курсове за обучение на преподаватели в областта на информационните технологии, както и по други научни области.

Срещите продължават и в следващите месеци:

м. септември 2019 г. (3) Световната оперна прима Веселина Кацарова, Почетен гражданин на Стара Загора

м. октомври 2019 г. (31) Любомир Любенов, математик, основател и ръководител на Международната олимпиада за ученици „Математика без граници“, координатор за България на всички олимпиади в Азия.

м. ноември 2019 г. (28)  доц.д-р Алексей Стоев – директор на Центъра за слънчево-космически изследвания, дългогодишен директор на НАОП „Юрий Гагарин“, председател на Националния съвет на БТС, пещерняк и изследовател.

м. декември 2019 г.(19) д-р Райчо Гънчев – създател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, автор на исторически романи, на сценарии за филми и сам участник в тях.

Поради чрезвичайни обстоятелства, възможно е промяна на датите, за което предварително ще бъде съобщено.

Срещите са широко достъпни за всички желаещи граждани.

Продължете с четенето

Стара Загора

Казанлъшкият параатлет Ружди Ружди отново е световен шампион

Published

on

Ружди Ружди донесе първи успех за България от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в японския град Кобе.
Казанлъшкият състезател отново е световен шампион. Ружди, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни увреждания, надви конкуренцията с резултат 12.04 м. Той държи и настоящия световен рекорд от 12.68 м.
Това е поредното и със сигурност не последното постижение на параатлетът от националния отбор и казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова“
За Ружди предстои участие в Олимпийските игри, на които за пореден път ще покаже, че волята и силата на духа не търпят физически ограничения.
Продължете с четенето

Стара Загора

116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва

Published

on

Зам.-кметът Милена Желева връчи специален подарък на отличничката д-р Диляна Стойнова, която завърши с успех 5,65 

На тържествена церемония днес Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет изпрати своите абсолвенти. Тази година се дипломират общо 127 абсолвенти, от които 116 ветеринарни лекари от България, Великобритания, Гърция, Ирландия, Канада и Кипър, както и 11 магистри по магистърската програма „Интегрирани системи за управление качеството и безопасността на храните“.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорското, декански и директорски ръководства на университета начело с ректора – проф. Добри Ярков, зам.-министърът на земеделието и храните – доц. Деян Стратев, зам.-кметът на Община Стара Загора – Милена Желева, проф. д-р Александър Щарке, директор на клиника при Факултета по ветеринарна медицина към Университета в Лайпциг, Германия, представители на Старозагорската митрополия, на държавни и местни институции, учебни заведения и бизнес партньори, гости от чужбина.

„Гордейте се, че сте ветеринарни лекари и сте възпитаници на Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет! Гордейте се с това, че завършвате един университет, уважаван не само в България, но и в чужбина!“ – заяви в обръщението си към абсолвентите проф. Добри Ярков и допълни – „Аз се гордея с Вас, скъпи колеги, защото знам, че във Ветеринарномедицински факултет 100 процента от студентите са силно мотивирани и са изминали трудния път на обучението, за да дойде днешния тържествен ден – денят на Вашето завършване! Където и да отидете – бъдете стабилни като професионалисти и никога не забравяйте Тракийски университет и Ветеринарномедицински факултет – мястото, от където сте тръгнали. На всички Вас пожелавам успешна професионална реализация! Попътен вятър!“

Като първенци на випуска тази година бяха отличени две дами – д-р Дарина Иванова и д-р Михаела Иванова, които се дипломират успешно с еднакъв успех – отличен 5,78 и изнесоха слово от името на абсолвентите. Лично ректорът на Тракийски университет – проф. Ярков – връчи дипломите на отличените студенти и им пожела успех.

Първенците на випуска получиха подаръци и от декана на Ветеринарномедицински факултет – доц. д-р Лазарин Лазаров, както и от представители на държавни институции и бизнес партньори.

Общо 6-ма ветеринарни лекари завършват с отличен успех тази година, а 18 техни колеги се дипломират с успех Мн. добър.

В края на церемонията стотици академични шапки полетяха в небето, за да ознаменуват успешното дипломиране на новите ветеринарни специалисти.

Продължете с четенето

Стара Загора

За пета поредна година „Мисия здрави деца“ се проведе в Стара Загора

Published

on

По повод 17 май – Международния ден на предизвикателството и спорта, заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев дадоха старт на детския празник „Мисия здрави деца“ в парк „Артилерийски“

Събитието е част от проекта на Ротари клуб Стара Загора – Берое „Мисия здрави деца“. Неговата цел е да се подобри здравословното състояние на децата чрез спорт и да се изградят трайни навици за спортуване през целия живот.

Заместник-кметът по „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова даде начало на детското състезание: „Скъпи деца, днес сме тук, за да ви поздравим и подкрепим в спортните игри, които са с благотворителна кауза и са посветени на Деня на предизвикателството и спорта. Нека най-добрият отбор да победи!“, пожела Надежда Чакърова.

„Веселете се и се забавлявайте, но не забравяйте и да учите!“ – допълни заместник-кметът арх. Паскалев.

В състезателните спортни игри премериха сили учениците от девет училища в града. Всяко от тях беше представено от два отбора по 10 състезатели. Участваха деца от 1-ви до 4-ти клас, в игри за скорост, баланс, съобразителност, ловкост и точност. Новото в регламента на състезанието тази година е проверка на познанията им в областта на спорта.

На събитието присъстваха приятели и членове на РК Стара Загора – Берое, началникът на отдел „Спортни дейности“ на Община Стара Загора – Петко Крумов, Спортен клуб по триатлон „Траяна“. Част от празника бяха още представители на фирми и организации, които подкрепят каузите на Ротари, много родители и ученици, които за пета поредна година станаха част от спортното събитие.

Организатори са Община Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора – Берое и Регионално управление на образованието в града.

 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com