Connect with us

Стара Загора

7 000 лв. са нужни на млад балетист за обучение в Италия

Published

on

Дарителска кампания за обучение на свой възпитаник в Италия инициираха от балетна школа „Па де Кре“.

Кирчо Желязков и семейството му имат нужда от финансова подкрепа в размер на 7 хиляди лева за таксата, а те ще поемат разходите по престоя му в Сиена за една година.

Леко притеснен Кирчо Желязков даде за радио Стара Загора първото си интервю в живота и разказа как е получил покана за едногодишно професионално обучение в балетната школа на хореографа Марко Бати в град Сиена: 

Нещата се случиха, когато бяхме в Хасково (на конкурса Вълшебен свят), с моята балетна школа “Па де Кре”, играхме дует с партньорката ми Вяра Монева. След това имаше награждаване за солисти и след това Марко Бати ме попита за трите ми имена, но нищо по-конкретно. Когато приключи награждаването той ме покани пред всички и ми връчи наградата за едногодишното обучение. Той беше част от журито от 12 човека. 

Кирчо Желязков печели с танца „Руски дует“ по музика на Игор Мойсеев, хореографията е на учителката му Кремена Костова, която му преподава от три години. Всъщност наградата, която печели е стипендия в размер на 1 000 евро, част от цялата сума за обучението от 4 500 евро, оябсни той:

Кампанията я организира моята госпожа Кремена Костова. Целта е не малко хора да дадат много пари, а колкото се може повече хора хора дадат по малко и да се покаже задружност. 

Дарения могат да се правят през платформата GoGetFunding за кампанията “Да подкрепим Кирчо Желязков за професионално балетно израстване”. 

15 годишният балетист е от Нова Загора, занимава се с това изкуство едва от три години, възпитаник е и на Националното училище по музикални и сценични изкуства в Стара Загора, в което постъпва след шести клас:

Госожа Костова ме помоли в осми клас да се преместя в балета и това беше определено добър избор. Балетът ми носи щастие и много приятелства. Първо се занимавах с танци, но се запалих по балета и имам огромно желание да продължа професионалното си бъдеще. Мечтая да танцувам на сцената на Болшой театър. 

На 11 септември в 15 часа Кирчо Желязков трябва да е в балетната школа в Сиена. Освен дарителската кампания приятелите му от Па де Кре ще водят благотворителни уроци по балет за деца от 4 до 10 години на 16-ти и 17-ти август. Тогава ще можете да видите и едни от последните изпълнения на Кирчо преди да замине за Италия. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс “Покажете своята ангажираност“/Видео/

Published

on

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и индивидуална награда от по 1500 евро за видеопроекта си „Напук на кризата: Присъединете се“.

Старозагорците са единствените европейци сред 300-те участници от цял свят, чиито филм срещна голямото одобрение от журито на състезанието, председателствано от д-р Хайке Мурани от Федералното министерство на външните работи на Германия.

„В това видеосъстезание ученици от PASCH училища по света трябваше да представят в кратък филм своите идеи за това как да се помогне на други хора заради и въпреки ограниченията, които ни донесе пандемията. Нашите ученици разработиха и сайт, който представят във филма си и който предлага чуждоезиков контакт между поколенията. И двете страни печелят от този контакт – младите, които учат немски, се учат и на човечност и тренират чуждия език. Възрастните хора получават така необходимия социален контакт и усещането, че са нужни, че са полезни. Високо оценени са креативността, езиковата компетентност на участниците и качеството на заснетото видео“, сподели класната ръководителка на тримата Теодора Величкова.

„PASCH означава училища, които са партньори на бъдещето“. Целта им е да събудят интерес и ентусиазъм към Германия, да мотивират младите хора да учат немски език. Видеоконкурсът “Покажете своята ангажираност“ беше обявен през лятото на тази година. Поздравявам наградените ученици за високото постижение. От 2003 г. съм в контакт с ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Много добре оценявам успехите – резултат от работата и на учители, и на ученици“, каза преди да връчи сертификатите на тримата Сибиле Шабанска – координатор по немски език към посолството на Германия в София. На церемонията по награждаването в училищната зала „Америка за България“ присъстваха още Бернд Щендер – съветник по образованието и Рон Клуг – координатор по немски език за Южна България, директорката на училището Теодора Николова и преподавателят по немски език Здравко Личев.

„Искаме да развием проекта, като популяризираме сайта и на английски език“, пожелаха си Дарина, Григор и Виктория. „Във времена на криза е много важно хората да си помагат. От 16 до 66-годишни могат да намерят общи теми за диалог“, убедени са тримата абитуриенти.

Филмът може да се гледа на адрес: https://www.pasch-net.de/…/video-wettbewerb-engagement…

Линкът към сайта им: http://www.generationsbruecke.org

Continue Reading

Стара Загора

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна

Published

on

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна. В 17.30 часа вечнозелената елха на площада пред Община Стара Загора ще засияе в хиляди светлинки и разноцветни играчки. В същия момент за празничното настроение на старозагорци ще заблести и специалната коледна украса по централните булеварди и парковете в града.

Непосредствено след магичното събитие, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, ще запалят светлинките и на 13-метрово коледно дръвче, предоставено от Руското посолство в България. То е разположено по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“, пред Музея на религиите и базара от коледни къщички.

За магията на Коледния дух ще допринесат прекрасните песнички на децата от Вокална студия „Усмивки“ при Народно читалище „Родина 1860“. Те ще звучат и ще бъдат част от създаването на коледната феерия.

Continue Reading

Стара Загора

Общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора разработват наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината

Published

on

По инициатива на общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора, е сформирана работна група за разработване на наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината. Подготвяната нарочна правна уредба има за цел да ограничи безразборното боравене с пиротехнически изделия, което застрашава живота и здравето на гражданите и нарушава обществения ред. „С новата наредба сме длъжни да отговорим на една обществена необходимост и на многобройните жалби и сигнали от граждани в тази връзка“ – сподели председателят на групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Стара Загора, Мария Жекова.

Очаква се скоро текстът да бъде представен за обществено обсъждане и внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com