Сватби

55 незаконни постройки в парк „Борова гора” в Стара Загора са премахнати

Всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора” в Стара Загора бяха премахнати. Общината е готова с проекти за 1,5 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие” и ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала.
Стара Загора няма да допусне инцидент като във варненския квартал „Аспарухово”. Петима са пострадалите служители на МВР по време на акцията, двама от извършителите са задържани, издирва се трети.
Проявен е голям професионализъм при премахването на първите постройки, отчете по време на проведената в края на деня оперативка ръководителят на щаба и заместник-кмет Йордан Николов. Общината е готова да предложи 80 парцела общинска земя в кв. „Три чучура север”, но в парка застрояване няма да се допусне.
Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите от квартал „Лозенец” да получат право на строеж.
Втори ден продължава акцията по събарянето на незаконните постройки в старозагорския квартал. Живко Тодоров подчерта, че жителите, чиито къщи вече са съборени, са готови да тръгнат по законовия път и да си построят къща, но вече по съответния ред. На ромите още вчера им е било казано, че няма как да останат на това място, защото това е парк, след което са пожелали да тръгнат по законовата процедура и общината да ги упъти как да си построят законно къщи.
Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите да получат право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят. Отредени са съответните терени и има около 80 свободни такива. Могат да се построят 80 къщи и ако днес се подаде заявление от тези, които отговарят на условията, до две седмици може да се състои това. Всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора” в Стара Загора бяха премахнати.
Вторият ден от операцията започна отново в 7.00 ч. тази сутрин. На мястото сутринта беше общинското ръководство с кмета Живко Тодоров, който беше посрещнат от останалите без покрив хора. Живеещите в старозагорския квартал нямат по-специални права и трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж, както обяви и вчера пред медиите, като показа съответната бланка за попълване. Община Стара Загора е в процес на подготовка на втория и третия етап на премахването на останалите 300 незакони къщи в парк „Борова гора”, което може да стане до края на годината.
Напрежение в квартала днес не е имало, но засиленото полицейско присъствие продължава. Снощи през цялата нощ патрулни коли и усилен полицейски наряд са пазели имуществото и покъщнината в района.
Източник: Агенция “Фокус”

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com