50 години Балет „Арабеск“ на старозагорска сцена

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет „Арабеск“ се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц

През годините на своето съществуване Балет «Арабеск» и неговите артисти са многократни носители на наградите «Кристална лира» на СБМТД, «Златно перо» НА ФМ Класик. 2015 г. Балет «Арабеск» получава  наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, а 2017 г –  Грамота за принос в развитието на българската култура от Министерство на културата.

Балет „Арабеск“ ще представи, специално за жителите на Стара Загора, една атрактивна програма, изпълнена с любов, страст, красота, хумор и малко тъга, посветена на 50 годишния юбилей на трупата. В  Гала-вечерта ще видите пиеси на български и чужди хореографи от Германия, САЩ, и Обединено Кралство”

Подарете си красива  емоция с вдъхновяващото изпълнение на танцьорите на Балет „Арабеск“ на сцената на Старозагорска опера.

“СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ”

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография – Аршак Галумян, Германия

Сценография – Никола Налбантов

Костюми  – Яна Саленко

Репетитор – Олеся Пантикина

Изпълнители: Андрея Андонова, Виктория Петрова, Даниела Иванова, Петя Колева

Васил Дипчиков, Стефан Вучев, Филип Миланов

  Един спектакъл за Времето, което тече и никога не спира, но и за времето на нашия човешки живот. „Свободно разположени мисли“ улавя моменти от живота на човешкото същество, мъж или жена и  за това как времето ги среща. В центъра на сценичното пространство е поставено дърво, но и пясъчен часовник в същото време – един вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Спектакълът е абстрактен и дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.           

„ДВОЙНСТВЕНОСТ“

Музика – Астор Пиацола

Хореография – Лиз Лий (Обединено Кралство)

                              и танцьорите на Балет „Арабеск“

Костюми – Цветанка Петкова Стойнова

Репетитор – Олеся Пантикина

Изпълнява: целият състав на Балет „Арабеск“

              Танцьорите на балет “Арабеск” създават „Двойственост“ по стихове на Пабло Неруда, на базата уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата, както и на собствената си подготовка и натрупан опит. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея.

Езикът на творбата съчетава по изключително аткрактивен начин  традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства.

Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.

„ПЪТЯТ МИ С ТЕБ“

Хореография – Ангелина Гаврилова

Репетитор – Олеся Пантикина

Участват: Елизабет Якимова и Петя Колева

Ще вървим заедно до края, който ще ни настигне във време различно за мен и за теб.

„БЛА, БЛА…“

Музика – Джони Транк и Джус ансамбъл

Хореография – Морис Кози (САЩ)

Репетитор – Олеся Пантикина

Изпълнители: Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева

Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов

 Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, coolмодата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за разобличаване на късмета да живееш в постпостмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен, пъстър и нахакан

„ДАНЦОН 2“

Музика – Артуро Маркес,

Хореография – Боряна Сечанова

Репетитор – Олеся Пантикина

Изпълняват: Даниела Иванова и Ервин Есен

„Видяхме един оркестър, в който музикантите буквално не докосваха земята. […] И преди всичко видях на всяко едно лице нещо, което винаги съм вярвал, че музиката е – чиста радост. Общуване и радост.“                                                                                                      Сър Саймън Ратъл

            Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш човека, минаващ покрай теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш…

„ВОДА“

Музика –  Йегиш Манукян

Идея и хореография –  Филип Миланов

Изпълняват –  Константина Ханджиева и Валери Миленков

Тя си проправя път през всичко, оставяйки диря след себе си!

„Вода“ е съвременна танцова миниатюра, чийто обект е личността и нейната лична и интимна среда. Миниатюрата изследва самостоятелното моделиране на индивида – по  какъв начин решенията, които взима, за да премине през определени ситуации и условия на физическото пространство, оказват влияние върху вътрешната му среда на възприятия, емоции и усещания. 

“КАПКА В ОКЕАНА”

Музика – Добринка Табакова

Хореография – Антъни Мидълтън (Великобритания)

Костюми –  Яна Двроецка

Репетитор – Олеся Пантикина

Изпълняват: Даниела Иванова, Петя Колева, Стефка Табакова

     “Капка в океана” изследва самотата и празнотата, чувството, че има нещо, което липсва от живота ни.

     Хореографът се интересува от парадокса как това чувство на празнота може да бъде толкова дълбоко за всеки индивид, но в забързания хаотичен свят  може да изглежда толкова незначително, като капка в океана.

     Три танцьора в пространството, всеки от тях затворен в собственото си съществуване, търсят начин да създадат връзки.

„БОЛЕРО“

Музика – Морис Равел

Хореография – Маргарита Арнаудова

Костюми – Мария Трендафилова

Репетитор – Олеся Пантикина

Солисти: Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов,

Участват:: Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов

«Болеро» носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц.  Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова.

Това изпълнение в юбилейния 50-ти сезон на Балет „Арабеск“  е нашият дълбок поклон пред нейния оригинален талант.

«БОЛЕРО» е един от емблематичните спектакли на балет «Арабеск», останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. «БОЛЕРО» е от най-играните спектакли, останал в репертоара на балет «Арабеск». Той винаги е присъствал в афиша на балета, когато гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.

28 май, Държавна опера Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com