Стара Загора

25 училища в Старозагорско ще имат нови шкафчета

Шест училища в Стара Загора и общо 25 в областта ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас. Средствата са по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”. Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В шкафчетата децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Шкафчета ще имат възпитаниците на старозагорските училища НУ “Димитър Благоев”, СУ “Васил Левски”, Второ основно училище “Петко Рачов Славейков”, СУ “Иван Вазов”, ОУ “Христо Ботев” и Спортно училище “Тодор Каблешков”.

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще закупят нови шкафчета, а 742 училища кандидатстваха за съфинансиране от Министерството на образованието и науката (МОН). Класирането беше извършено от експерти от дирекция „Учебници и училищна документация“ според най-ниската искана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 такива, като необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв. 

По националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия. darik

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com