Connect with us

Стара Загора

23 хиляди станаха част от магията на „Beerфестът“ 2021 в Стара Загора

Published

on

23 хиляди станаха част от магията на „Beerфестът“ 2021 от 2 до 5 септември. Парк „Загорка“ в Стара Загора беше мястото, което донесе на публиката завладяващи български изпълнения и вълнуващи моменти с разнообразие от качествено пиво и много забавления, които за поредна година затвърдиха Стара Загора като бирената столица в България.

В продължение на 4 вечери почитателите на поп, фънк, хип-хоп и рок музиката пяха под звездното небе любимите си хитове заедно с Любо Киров, Михаела Маринова, 100 кила, Лора Караджова и Кристо, Група Екс, Диана Експрес и Фондацията.

Ценителите на бирата се наслаждаваха на качествените вкусове от портфолиото на „Загорка“ АД. Във всяка от вечерите те имаха възможност да опитат от доброто тук – Загорка Специално, Ариана и най-международната марка бира по света – Heineken, а любителите на по-нестандартното пиво успяха да се насладят на Stolichno Bock и Weiss, автентичния вкус на италианската Birra Moretti, различното чешко Starobrno и плодовата палитра сайдери на Крадецът на ябълки. Част от гостите, посетили фестивала, заложиха на безалкохолните Heinеken 0.0, Загорка 0.0 и Ариана Радлер 0.0. Звездата сред бирените предложения беше „Beerфест фестивално пиво“, което бе създадено специално за 4-дневното изживяване.

Шестото издание на фестивала донесе добро настроение за посетителите и с множество изненади. Слънчевият кът на „Ариана“ беше предпочитано място за релакс сред присъстващите, а част от позитивната енергия на слънцето се пренасяше директно в мебелите, сияещи всяка вечер в обособената зона, посредством мини соларна инсталация. Много поводи за снимки даде и специална фоторамка на Загорка, с която гостите на фестивала запечатаха добрия спомен от музикалните вечери.

За поредна година жители и гости на града се включиха в инициативата „Бира за смет“ и предадоха своите пластмасови чаши и метални кен опаковки за рециклиране, за да подпомогнат опазването на околната среда и запазването на чистота по време на събитието в парк „Загорка“.

Beerfestът се проверява още от 2015 г. и през годините постепенно се превръща в много важна част от календара със събития на Стара Загора.

Стара Загора

Близо 5400 старозагорци ще почерпят на Димитровден

Published

on

2 540-ма са старозагорците, носещи името Димитър. На Димитровден ще почерпят и 869 господа с кратката му форма Митко, а с Митьо/Митю – 154, Митка-77, Митра – 38 и Мита- 14.  Общо имениците са 5378.

Дамите с име Димитрина са 276,Димка- 230, Димитринка – 274, Димитрана –2 и Димитричка- 12. На 26 октомври името си празнуват още 455 старозагорци с името Димо, както и 146, носещи името Димчо. Имениците- Драгомир пък са 160, Драгомира – 17, Драган -28 и Драгана- 8. Набиращото популярност име Димана, носят 56 представителки на нежния пол,а  Диман -21 мъже. Само един старозагорец носи звучното Драголюб. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачи те, техниците, инженери те и металурзите. Според нapoднитe вяpвaния oт Димитpoвдeн зaпoчвa зимaтa. Преданията  представят Св. Димитър като брат близнак на Св. Георги, а поговорката гласи:  „Гeopги нocи лятo, Димитъp – зимa“.

Continue Reading

Стара Загора

Лека катастрофа между коли на възлово кръстовище в Стара Загора

Published

on

На 23.10.2021 г. около 15:50 ч., в гр. Стара Загора, в близост до обръщалото за тролейбуси, на кръстовището с ул. “Загорка”, е настъпил пътен инцидент между л.а.”Форд”, управляван от 71-годишен мъж и л.а.”Пежо”, управляван от 47-годишна жена.

По първоначална информация от удара са нанесени щети и по двете коли. Пострадала е водачката на Пежото, която е обслужена амбулаторно и освободена, без опасност за живота, с разкъсване на връзка на подбедрица и натъртване. Водачите са проверени за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен. В сектор “Пътна полиция” е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Continue Reading

Стара Загора

Близо 50 точки влизат в дневния ред на октомврийското заседание на Общински съвет Стара Загора

Published

on

Близо 50 предложения съдържа дневният ред  на октомврийското заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе дистанционно на 28 октомври от 9,00 часа. Електронното гласуване ще се осъществява  чрез платформата “e Vote”, която е сертифицирана и легитимира вота на съветниците, а разискванията и дебатите по отделните точки ще бъдат извършвани чрез приложението „Zoom“, обясни председателят на местния парламент Мария Динева. Тя допълни, че онлайн заседанието се налага във връзка със заповед РД-01-856/ 19.10.2021г. на Министъра на здравеопазването на РБългария.

По време на двадесет и осмото заседание на местния парламент ще бъдат обсъдени и гласувани  вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и промяна в разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2021 година на община Стара Загора. Старейшините ще разгледат и актуализираната бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара  Загора за периода 2022 – 2024 година.

В четвъртък старейшините ще гласуват План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на агломерация Стара Загора . Целта му е предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на базата на Стратегическата шумова карта е управление, ограничаване и намаляване на шумовото натоварване в околната среда чрез прилагане на мерки и акустично планиране в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Тези мерки трябва да се базират на случаите, при които превишаването на стойностите на даден показател за шум може да предизвика вредно въздействие върху здравето на хората, както и за запазване стойностите на показателите за шума в околната среда в районите, в които стойностите не са превишени.

По предложение на група общински съветници ще бъде разгледана и възможността за създаване на специална сметка “Общински жилищен фонд“.Постъпилите финансови средства в  в нея от продажбата на общински жилища да бъдат разходвани основно за изграждане и/или закупуване на нови такива, както и за основен и/или текущ ремонт на наличния общинския жилищен фонд.Ще бъде приет годишен обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските търговски дружества за 2020г. Основните финансови показатели показват, че осем от дружествата са завършили годината на загуба, а три- на печалба. Общинските съветници ще гласуват за определяне на представител на Община Стара Загора в Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ – Стара Загора, във връзка с провеждане на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 12.11.2021г.

Старейшините ще гласуват възможността за продажба чрез тръжна процедура на имот с УПИ I690 в кв. 18, с. Старозагорски бани.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com