Стара Загора

14 – годишен преплува Жребчево заради потопена църква

3-километрово благотворително плуване във водите на язовир Жребчево предприе в нощта преди Джулая 14-годишният възпитаник на старозагорското спортно училище „Тодор Каблешков“ Благовест Стоилов.

Тийнейджърът, който мечтае по примера на Петър Стойчев да преплува Ламанша се впусна в рискованото начинание заради потопената преди 55 години на това място църква „Свети Иван Рилски“.

 14-годишният Благовест Стоилов преодоля разстоянието от 3 км между двата язовирни бряга за 50 минути

Той се вдъхновил от желанието на неколцина жители на град Твърдица и околните селища да реставрират и консервират периодично изплуващите от водите руини и да ги превърнат в туристическа атракция.

3-километровото разстояние от единия до другия бряг Благовест преодоля в стил кроул за 50 минути, като през цялото време беше съпровождан от четири канута с приятели на семейството му. На метри от останалата това лято на сухо черква го очакваха треньорката му Татяна Митева и секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев.

По случайност се оказа, че основният камък на храма е бил положен преди 126 години от негов връстник – 14-годишния по онова време Христо Кръстев.

Благовест разбрал за идеята черквата да бъде върната към нов живот преди месец, разказа майка му Ваня Стоилова и веднага решил да помогне на начинанието по свой си начин.

„В движение“ организирали преплуването, съжаляват че Петър Стойчев не успял да се включи, но обещал в друг момент да направи плувно шоу за каузата.

Близо 1 000 души се събраха на поляна край църквата, за да посрещнат заедно изгрева на 1 юли, от импровизирана сцена звучаха рок-балади в изпълнение на хитовата група „Епизод“ и още три банди от района.

Четири рок банди се включиха в концерта, посветен на Джулая край язовир Жребчево през ноща на 30 юни

Четири рок банди се включиха в концерта, посветен на Джулая край язовир Жребчево през ноща на 30 юни

Десетки от пристигналите за купона запалиха свещички във вътрешността на черквата, която от няколко години събира любители – фотографи , а от известно време е прибавена към най-интересните забележителности в интернет-сайт за екстремни преживявания.

По думите на Пламен Курумилев до няколко седмици се очаква да започнат първите консервационни дейности по каменните зидове, чийто фуги ще бъдат запълнени със специална водонепропусклива пяна, за да бъдат спрени ерозионните процеси. Вече има и няколко алтернативни проекта, като най-амбициозният е черквата да бъде сложена под прозрачен похлупак и до нея при пълноводие на язовира да се стига с лодки.

3. Фотографи – ентусиасти са направили с подръчни материали площадка за снимки в клоните на стара върба в близост до останките на черквата, която това лято излезе на сушата

3. Фотографи – ентусиасти са направили с подръчни материали площадка за снимки в клоните на стара върба в близост до останките на черквата, която това лято излезе на сушата

Храмът „Свети Иван Рилски“ е обслужвал някогашното село Запалня, което е било разрушено през 1962 година заради завиряването на язовир Жребчево. Преди да си тръгнат жителите му отнесли камбаните в съседните градчета Твърдица и Гурково, където те звънят при раждането на наследник на запалненци.През миналото лято свещенник от Разград монтирал върху руините метален кръст , а богомолци поставили иконки върху оцелелите каменни зидове.

По думите на рибари, които често мятат въдиците си мястото привличало и младоженци, които идвали тук да направят сватбените си фотосесии.

Таткото на Благовест,Стоил Стоилов който работи в открития рудник „Трояново 1“ на комплекса „Марица изток“ отправи призив към колегите си да подпомогнат предстоящата консервация. Той напомни че светецът е покровител на миньорите,в негова чест преди няколко години беше издигнат огромен монумент край Раднево.

2. Десетки богомолци запалиха свещички във вътрешността на потопения през далечната 1962 година храм

2. Десетки богомолци запалиха свещички във вътрешността на потопения през далечната 1962 година храм
Христо Христов

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com