10 ноември 1989 г. Тодор Живков обяви: Социализъмът е едно недоносче. Държавата вече не е главният фактор, а хората

Тодор Христов Живков, управлявал България 35 години (1954 – 1989).

На днешната дата, 10 ноември 1989г., на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години.

Със свалянето му от власт започват политическите промени в България и преходът на страната към демокрация и пазарна икономика.

В реч пред пленум на Централния комитет на БКП , Тодор Живков казва : “Социализмът е едно недоносче!” и е дошло времето на “Митинговата демокрация”, “Жалко че аз не съм млад да развея байряка. Вече съм на години и няма да ми стигнат силите. Всеки ден, всеки час, на всякъде има материал…”. “Отива се към деполитизиране на икономическите отношения”, “Обстановката ще бъде изключително тежка”, “Демократизмът и гласността ще вземат много по-широки размери”.

Речта, която ще чуете, е произнесена преди 10 ноември 1989 г., но в нея е очертан моделът, по който ще протече преходът в България, както и трансформацията на политическата власт на БКП в икономическа. Живков откровено се отрича от социализма и го нарича недоносче.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com