Свържете се с нас

Стара Загора

Читалищни дейци поздравиха общинарите в Стара Загора за Трифон Зарезан

Published

on

По традиция читалищните дейци от НЧ „Св. Климент Охридски -1858“  поднесоха поздрав към общинарите за празника Трифон Зарезан.

С музикално-танцовия спектакъл „Вила се лоза винена“ те поканиха на хорото ръководството на Община Стара Загора. Танцьори и инструменталисти пренесоха духа на празничната българска традиция и украсиха мрачния дъждовен ден с настроение и жизненост.

На веселото и кръшно хоро, извило се във фойето на общинската администрация се хвана секретарят Делян Иванов, който пожела на всички присъстващи здраве и берекет.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Старозагорският куклен театър получи ИКАР за „Тайната на Ленхен“ и Специална награда на Министерството на културата

Published

on

Старозагорският куклен театър получи Националната награда ИКАР за най-добър куклен спектакъл за „Тайната на Ленхен“ и Специална награда на Министерството на културата за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност. Това е втори ИКАР за режисьорката Елица Петкова за спектакъл, който поставя на сцената на Старозагорския куклен театър. Екипът на пиесата включва още: превод Лилия Райчева, сценография: Ива Гикова и Ивайло Николов, музика: Пламен Петков и анимация Теодор Киряков. Участват: Антония Кундакова, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Илияз Иляз, Любен Чанев и Златина Караенева. Фотограф е Александър Богдан Томпсън.

За пореден път Старозагорският куклен театър е отличен високо и със Специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност.

В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчи на тържествена церемония Националните награди за сценични изкуства ИКАР. По традиция церемонията се състоя в Народния театър „Иван Вазов“. Най-престижните награди за сценични изкуства бяха раздадени за 50-ти юбилеен път и отличиха артисти в 23 категории. Присъдени бяха и три специални отличия за преподавателска дейност, за чест и достйнство и за изключителен принос.

Наградата на АКТ – УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство тази година бе връчена от председателя на Асоциацията на куклените театри и директор на ДКТ Стара Загора Дарин Петков. Получи я проф. Васил Рокоманов, който взе и почетния приз на Международния театрален фестивал „Пиеро“ 2023 г.

Поздравления и аплодисменти за изключителния успех на Старозагорският куклен театър в това 50-тото, юбилейно издание на най-престижните театрални награди!

Продължете с четенето

Стара Загора

Виждали ли сте Иван от Стара Загора: Търсят го под дърво и камък

Published

on

Мъж от Стара Загора е в неизвестност. Иван Димитров Янков за последно е видян на 11 март в софийското село Вакарел. Неговите близки са сигнализирали в полицията, съобщава GlasNews.bg.

47-годишният мъж е висок 180 см със сини очи, носи очила. Облечен е със синьо горнище. Документите и телефона му са били в него, но телефонът е изключен от тогава, няма активност в социални мрежи (фейсбук, вайбър)

Ако имате каквато и да е информация за местонахождението на Иван в момента или в предходни дни, можете да пишете или се обадете на тел. 0876292099 – Милена (дъщеря му) или на тел. 112.

Продължете с четенето

Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора отпусна 300 хил. лева в помощ на общинското дружество „Мересев“ ЕООД

Published

on

Общинските съветници в Общинския съвет на Стара Загора одобриха предложението за оказване на финансова помощ със средства от бюджета на община Стара Загора на общинското дружество „Мересев“ ЕООД чрез извършване на допълнителна парична вноска в капитала на дружеството. Точката предизвика дебати за стойността на финансовата подкрепа. В предложението на местната администрация беше записано стойността на помощта да бъде в размер на 300 хил. лева, но председателят на постоянната комисия по политика за управление на общинските дружества Дамян Георгиев даде предложение сумата да бъде увеличена на 400 хил. лева. След изказвания от представители на почти всички групи в местния парламент, се стигна до гласуване и одобрение за подпомагане на дружеството със сумата от 300 хил. лева.

По време на днешното заседание общинските съветници гласуваха за извършване на финансов одит на дружеството за периода 2020-2024 година с цел да бъде открита причината за задлъжнялостта на общинското предприятие.

Припомняме, че в края на януари Общинският съвет назначи за временно изпълняващ длъжността управител на общинското дружество „Мересев“ Мехмед Зейнел. Тогава стана известно, че дружеството има дълг от над 200 хил. лева и запор от Националната агенция по приходите, има задължения и към доставчици, а служителите не са получавали трудово възнаграждение от няколко месеца. БТА

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com