Свържете се с нас

Стара Загора

„Църковен вестник” продължава с обичайната си периодичност

Published

on

Редакцията на „Църковен вестник” – официоза на Българската православна църква – уведомява своите абонати и читатели, че списването на вестника продължава с обичайната периодичност (в режим Home Office), но поради извънредното положение сме затруднени с отпечатването и експедирането му.

Уверяваме своите абонати, че веднага след като ситуацията в страната се нормализира, те ще получат всички нови броеве на „Църковен вестник”. Междувременно вестникът ще бъде достъпен онлайн в Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия.

Екипът на „Църковен вестник“

Продължете с четенето

Стара Загора

Д-р Найден Илинов оглави ръководството на Зоопарк Стара Загора

Published

on

Д-р Найден Илинов е временно изпълняващ длъжността директор на Зоопарк Стара Загора. Той е ветеринарен лекар и е част от екипа от 8 години. Досегашният директор д-р Ивелина Илиева е напуснала по собствено желание, но остава приятел на зоопарка, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

В топлите месеци зоопопаркът  работи с удължено работно време и  предстоят динамични месеци за служителите му, тъй като освен сътрудничеството с много институции, свързани с грижата и опазването на животните, трябва да се извърши и подготовката за кандидатствне по големия проект за разширението на зоопарка, каза още Милена Желева.

На 27-ми април в Зоопарка в Стара Загора и в парк „Митрополит Методий Кусев“ ще се проведе „Празник в Аязмото“ – събитие, организирано от Община Стара Загора съвместно с няколко читалища, Центъра за подкрепа на личностното развитие и Туристическо дружество „Сърнена Гора“. От ефира на Радио Стара Загора  Милена Желева покани на събитието всички старозагорци и гости на града.

Продължете с четенето

Стара Загора

На обществено обсъждане в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“

Published

on

Информационна среща по повод представяне на указанията, възможностите за финансиране и стъпките, които трябва да извървят потенциалните бенефициенти разясни Георги Симеонов – директор на дирекция „Европейски програми и протокол“ и ръководител Звено за подбор на проектни идеи при Община Стара Загора.

По време на обсъждането стана ясно, че Община Стара Загора има подготвени три индикативни проектни идеи на стойност 33 милиона лева:

* Изграждане на продължение на бул. „Славянски“ до ул. „Алеко Константинов“ с изграждане на кръгово кръстовище на бул. „България“ – индикативна стойност на проектното предложение – 25 милиона лева.

* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Художествена галерия в гр. Стара Загора, индикативна стойност: 5 милиона лева.

* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на Център за образование и квалификация (езикова школа) в гр. Стара Загора, индикативна стойност: 3 милиона лева.

Основна цел на кандидатстването с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 е приоритизацията на проекти, адресиращи нуждите на местните общности в съответствие с Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. Както и за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично развитие, култура, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността в градските райони.

Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за Община Стара Загора е в размер на 50 018 784 лева.

БФП за една проектна идея не може да бъде по-малък от 1%, а максималният размер, независимо от вида на мерките и броя на партньорите, включени в нея, не може да надвишава 50% от заделения за Община Стара Загора индикативен бюджет.

Допустими мерки по програмата са инфраструктура за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност, устойчива мобилност, включително градска мобилност и пътна безопасност. Също така образователна, здравна, социална и зелена инфраструктура, както и култура, спорт и туризъм.Info sresta Prioritet 1 (1)

Продължителността на дейностите, включени в проектните идеи, трябва да не надвишава 36 месеца.

Указанията за начина на кандидатстване по Приоритет 1 “Интегрирано градско развитие” по ПРР са качени на заглавната страница на официалния сайт на Община Стара Загора – “Програма „Развитие на регионите 2021-2027″, Приоритет 1 “Интегрирано градско развитие” и в секция “Обявления”.
https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya/pokana-za-podavane-na-proektni-idei-za-izpalnenie-na-plana-za-integrirano-razvitie-na-obshtina-stara-zagora

Кандидатстването с проектни идеи по процедурата се извършва чрез електронния адрес на Община Стара Загора: delovodstvo@starazagora.bg

Крайният срок за подаване на проектни идеи е до 17:30 ч. на 09.05.2024 г.

Продължете с четенето

Стара Загора

Община Стара Загора организира информационна среща относно новосъздадената програма “Култура”

Published

on

На 17 април, сряда, от 10.30 часа в зала 33 на Регионалния исторически музей Община Стара Загора кани заинтересовани лица на информационна среща относно новосъздадената електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата.

Ще бъдат демонстрирани функциите на системата пред потенциалните кандидати (творци и творчески общности) и ще могат да се дискутират техническите възможности на платформата.

Програма „Култура“ се структурира като част от Календара на културни събития на Община Стара Загора и включва събития, дейности и проекти, които Община Стара Загора възлага за изпълнение на физически, юридически лица, културни институти или други публични организации по реда и при условията на Правилника. Проектът на Програма „Култура“ предвижда и разширяване на обхвата и дейностите на финансиране, прецизиране и подобряване на условията и реда за кандидатстване, постигане на по-добра подготовка за реализация на проектите, отваряне на нови възможности пред творците и културните организации, чрез които те да реализират идеите си.

На мартенското заседание на Общинския съвет беше приет проектът за приемане на Правилник на програма „Култура“ на Община Стара Загора за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата. Правилникът има за цел да осигури гаранции за изпълнение на задължителното условие за кандидатстване и осигуряване на съфинансиране със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. По този начин ще се приеме конкурсното начало като принцип и процедура за избор на проекти и събития, които да получат финансиране. Така с приемането на Правилника на Програма „Култура“, ще се увеличи и размерът на средствата, с които Община Стара Загора ще подпомага проектите за културни събития, което ще доведе до обогатяване на културния живот в града.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com