Свържете се с нас

Стара Загора

Хороскоп: Внимание, петък вещае неприятни новини или промени със здравето

Published

on

В петък ще ви се наложи да се заемете по-сериозно с разрешаването на неприятности, които имате с мъж или да помогнете на мъж от близкото си обкръжение при разрешаването на негови лични проблеми. Този ден вещае неприятни новини или усложнения свързани със здравето на човек, когото познавате. Ще се опитате да въздействате положително на негативното или песимистично настроение на жена, като и вдъхнете повече надежда и вяра в по-добрите дни. Днес основно ще ви се налага да се преборите с различни негативни влияния, опити за измама или манипулация и ако успеете в тези неща петък ще бъде един специален ден за вас.

Овен

Бъдещият ви партньор може да ви използва за свои интереси. Не пренебрегвайте съветите на по-възрастните. Възможно е да получите облекчени условия за учение, в това число и в чужбина. При най-малката финансова грешка във важни документи може леко да влезете в конфликт със закона.

Телец

Нарасналата сексуалност и обаяние на Телците помитат всички прегради по пътя към блаженството. Вие си имате свой стил, свои представи за живота и затова е желателно партньорът ви да споделя вашите увлечения. Денят е благоприятен за сключването на годежи и решаването на съдебни дела. Възможно е дори най-сложните неща да се оправят от раз. Телците се усещат на върха на славата. Голяма е вероятността от получаването на възнаграждение. Най-пълният и точен еротичен хороскоп

Близнаци

Благоприятен ден за общуване, нови запознанства и възобновяване на старите връзки. Възможно е да ви се наложи да преживеете трудности в отношенията си с близките си. Внезапно възникнал конфликт може да се разреши във ваша полза. Известна разсеяност, прибързаност и нежелание да се съсредоточите върху едно нещо може да създадат проблеми в професионалната дейност. Не обръщайте внимание на малките загуби, тъй като в края на краищата оставате с печалба.

Рак

Вие дълго помните нанесените ви днес обиди. Притежавайки вродено чувство за справедливост, всяко нейно нарушаване разглеждате като сигнал за протест. Днес Раците са невъзприемчиви към нови идеи и странят от новостите. Може да сте твърде щедри, но само към близките си, приятелите и съмишлениците си.

Лъв

Лъвовете трябва да бъдат внимателни при избора на партньор – не е изключено те да срещнат човек, с когото да свържат живота си. Необмислените решения или импулсивните постъпки може да доведат до непредсказуеми резултати. Появява се възможността да се смени сферата на дейност, да се проявят способностите и талантите за осъществяване на замисленото. Не взимайте никакви важни решения по финансовите въпроси.

Дева

На Девите се препоръчва да помечтаят и да проявят с пълна сила своята фантазия и въображение. Отделете повече внимание на своята външност. Полезно е да измените своя имидж. Трябва да се научите да живее с хората, които не съвсем ви устройват в духовен или психологически аспект. Много Деви могат да мислят бързо и ясно, и да решават сложни проблеми. Днес трябва да се погрижите да изглеждате привлекателни, макар че за това може да отиде не малка част от натрупаните средства.

Везни

Вероятен е проблем, свързан с неизпълнени задължения или обещания. Желанието да прехвърлите проблемите на плещите на близки хора предизвиква бурен протест и негодувание. Днес ви е нужна концентрация на силите. Не проявявайте снизхождение. Не трябва днес да прибързвате с покупките, тъй като те могат да се окажат несполучливи.

Скорпион

Ако не се промените към по-добро, то бъдете готови в личния си живот за рязък обрат на съдбата. Събитията от деня може да принудят Скорпионите да изпаднат в положението на обиденият от тях човек. Започната работа изисква прекомерно напрежение на силите, способност бързо да се взимат решения и умението да криете своите планове.

Стрелец

Бъдете предпазливи в изказванията си. Дори една прибързана дума може да повлияе на хода на вашата съдба. Много Стрелци се държат предизвикателно с хората с по-ниско обществено положение и в същото време се подмилкват на влиятелните хора. Денят проверява Стрелците за бързото им реагиране в нестандартна ситуация. Не трябва да проявявате пасивност – днес сте уязвими. Дори незначителното препятствие ви се струва непреодолимо.

Козирог

Постарайте се да допускате до себе си само достойните за вашето внимание хора, макар че понякога може и да грешите в оценките си. Възможно е Козирозите да осъзнаят вината си пред своите близки и да се постараят да поправят грешките си от миналото. Повишеният жизнен потенциал на Козирозите може да се отрази положително на резултатите от търговските сделки и търговските договорености.

Водолей

Възможно е в главите на Водолеите да се появи мисълта да променят своя имидж, маниер на поведение и отношението си към любимия човек. Възможно е Водолеите да осъзнаят своята вина пред близките си и да се постараят да поправят грешките си от миналото. Може да ви забележат и да ви предложат повишение в службата или да ви дадат изгодна творческа поръчка.

Риби

При влюбените Риби са възможни негативни пророчески сънища и неприятни предчувствия, които могат да се сбъднат. Възможно е недоразумение и конфликт с близките на почвата на ревност. Захванете се решително за работа и можете успешно да я приключите. Резултатът потвърждава правилността на вашите решения и действия. Възможно е Рибите да получат големи суми пари, което да им позволи да не се безпокоят за пари в най-близко време.

Blitz.bg

Продължете с четенето

Стара Загора

За пръв път в Стара Загора показват древната форма на изкуството „Енкаустика“

Published

on

За пръв път в Стара Загора на 20 април ще се проведе събитие, посветено на древната форма на изкуство „Енкаустика“. Верни на своето мото „Новаторство в традицията“ Читалище Родина ще бъдат домакини за Мария Желева и нейното творчество. Тя е създател на Център за изкуства и себепознание „Пълдин Арт Клуб“, гр.Пловдив, прекрасен човек и творец на живота. На 20-ти април от 13:00ч. в залата на читалището с помощта на съвременни материали и нагрята ютия всички желаещи ще бъдат преведени през процеса на създаване на красиви произведения на изкуството с живи цветове и уникални текстури.

В това специално събитие всички желаещи ще научат повече за основите на този рядък и специфичен вид живописна техника, ще чуят историята на тази древна форма на изкуство, ще изследват как тези универсални материали създават хипнотизиращото покритие на енкаустика, ще използват ютията, като четка, за да се създаде шедьовър и ще експериментират с живи нюанси, за да създадат свои собствени уникални картини.

„Тази древна форма на изкуство никога не е била по-лесна за овладяване! Енкаустика е спонтанност и феерия от цветове, с които ще заредим душите си. В буквален превод означава „горя, горещ“ от старогръцки. Поканете близки и приятели, запазете своето място и се пригответе да се потопите в света на енкаустика. Всички необходими материали са включени. Всичко, което нарисувате остава за вас и може да си го сложите в рамка.“ – споделят и канят организаторите на първото по рода си събитие по „восъчна живопис“ в Стара Загора.

Линк към събитието:

https://www.facebook.com/events/1505427506997824

Продължете с четенето

Стара Загора

Заместник-кметът Радостин Танев: „През месец юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка“

Published

on

Предстоящите дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни – оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ на община Стара Загора Радостин Танев.

Активната намеса на Община Стара Загора и ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“ през есента на 2023 г. не успя да унищожи вредителя. Осъществено беше пръскане от страна на общината на над 400 дка територии, от които парк „Митрополит Методий Кусев“, горските масиви над кв. „Три чучура – север“ и кв. „Дъбрава“, както и още 214 дка общински и 3800 дка държавни, обработени от горското стопанство.

Популацията беше частично ограничена, защото дейностите се извършват в урбанизирана среда и борбата е биологична. Недопустимо е и използване на химичен инсектицид, защото ще се наруши биологичното разнообразие.

„Боровата процесионка няма естествени врагове и борбата с нея е много трудна, но всички предприети мерки ще бъдат бариера за разпространение на популацията.“ – коментира  Радостин Танев

Затова беше сформирана експертна комисия от ландшафтни архитекти и горски служби, които направиха оглед на състоянието на дървесните видове в парк „Митрополит Методий Кусев“. Специалистите взеха решение да се приложи комплексно третиране, което ще протече в няколко етапа.

През месец март тази година започна механично премахване на гнездата на боровата процесионка в изброените райони.

Механичното премахване включва изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който ще бъде изгорен накрая в инсинератор.

„През юни ще започне поставяне на феромонни капани и в края на септември отново ще се извърши пръскане. За целта ще поискаме разрешение дейностите да бъдат изпълнени с дронове.“- поясни още заместник-кметът Танев.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Препоръки от РИОСВ-Стара Загора към гражданите при контакт с гъсеницата са да не докосват и да не се доближават до гъсениците или техните гнезда. Да не позволяват на домашните си любимци да се приближават към гъсениците или гнездата. При контакт с боровата процесионка посетете фармацевт за облекчаване на кожни или очни раздразнения. Консултирайте се с лекар, ако смятате, че сте имали сериозна алергична реакция. Посетете ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец е бил сериозно засегнат.

Видът “Борова процесионка“ е описан за първи път от австрийци през 1775 г., а от 1910 г. е известен в България. Тя е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „процесионка“ е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, движат се една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично отслабване на растенията, но до момента няма установено загиване на отделно дърво или гора от тяхното нашествие.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Надежда Чакърова посрещна ученици по проект „Еразъм+“ в зала „П. Р. Славейков“

Published

on

Домакини на проекта Еразъм+ „A better me for a better us” са Средно  училище „Железник“, а дейността на посещението е социална и екологична осведоменост.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ заместник-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова посрещна група от ученици на възраст между 14-19 години от България, Румъния, Испания и Турция, директора на СУ „Железник“ Петя Лазарова  и ръководителите на проекта Еразъм+  Пламена Динева и Зинаида Чернева. Част от събитието бяха и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, както и експертите от отдела Ваня Тошева и Яница Бакоева.

„Добре дошли в Стара Загора, скъпи гости. Проектът „A better me for a better us” е с изключителна стойност и това е начинът да допринесем за добрите практики – образователни, екологични и др., както и да информираме младите относно опазването на околната среда и предимствата на образователната система. Вярвам, че ще бъде изключително полезно за всички“, приветства гостите в началото на срещата Надежда Чакърова. Тя поздрави ръководството на училището за добрата и активна работа. „Проектите по Еразъм дават едни от най-добрите възможности за младите и се надявам освен всичко, включено по програма, да успеете да се запознаете и с културно-историческото наследство на Стара Загора, природните дадености и да съчетаете полезното с приятното“, допълни още зам.-кметът.

Директорът на СУ „Железник“ Петя Лазарова  благодари за  гостоприемството и отделеното време за разговори с младежите. Участниците получиха подаръци от Община Стара Загора – сувенири, свързани с историята на града.

Целта на проекта, спечелен от СУ „Железник“, е да развие ключови компетентности, физическо и психическо здраве, информираност относно околната среда и борбата с изменението на климата, повишаване на личностното развитие на учениците и фокусиране върху самочувствието и увереността и др.

Учениците са избрани от всяка партньорска институция, като се дава приоритет на тези, изправени пред икономически проблеми, идващи от неблагоприятни райони, отгледани само от един родител или без родители.

Групата има петдневна програма, в която са посетили  музеи в града, Зоопарка,  Тракийски университет, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, спортни площадки на открито и др. Младежите и преподавателите са участвали в работилница, творейки с отпадъчни материали, опознавали са се чрез игри и са се запознали с дейността на училището чрез  беседа.

През последния ден  предстои да дискутират темата за борбата срещу предразсъдъците и да участват в образователна игра „Да помогнем на Земята да диша“ в escape room, както и вълнуващото преживяване да напишат писмо с послание за бъдещето, което ще поставят в корените на едно от четирите дървета, които ще засадят.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com