Свържете се с нас

Стара Загора

Задържаха жена с много наркотици в апартамента и в Стара Загора

Published

on

На 17 декември от служители на Второ РУ – Стара Загора са извършени процесуално – следствени действия (претърсване и изземване) в апартамент, намиращ се на ул.”Загорка” в гр.Стара Загора, обитаван от 33-годишната Т.Т. В хода на същите са намерени и иззети: два полиетиленови плика с общо тегло около 29гр, съдържащи суха тревиста маса, която реагира на марихуана; полиетиленов плик с тегло около 45гр, съдържащ бяло прахообразно вещество, което реагира на амфетамин и електронна везна. Т.Т. е задържана за срок до 24 часа във Второ РУ – Стара Загора, а по случая е образувано бързо полицейско производство.

Продължете с четенето

Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Първо да създадем алтернативна заетост, а после мечтаната зелена икономика

Published

on

Повече човещина да има в парламента, по-малко лични нападки и остър тон и по-смислено да се работи за хората, препоръча Живко Тодоров

Първо трябва да създадем алтернативни работни места на хората, ангажирани в комплекса „Марица-изток“, а чак след това да създадем и зелената икономика, за която мечтаем; не може от днес за утре да закрием мощности и да осъществим справедлив преход. Това заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров в публицистичното предаване „Лице в лице“ на bTV тази вечер. Той призова Европейската комисия да погледне справедливо на България, а нашите представители в Европейския парламент да разяснят добре, че за да се разкрият нови възможности за заетост на хората трябва време. В Европа има разумни политици, които не се ръководят сляпо от вижданията си, изрази надежда градоначалникът на Стара Загора.

„Ако комплексът не работи, това ще засегне над 30 хил. души, които са и пряко, и косвено заети в него, фирми и бизнеси – транспортни и други, хората ще останат без работа, няма да постъпват данъци и осигуровки в бюджета и загубите за държавата ще са огромни, ако не проведем разумна и балансирана политика“, апелира Живко Тодоров. Той настойчиво помоли да се даде перспектива на хората, за да се подготви истинската алтернатива, за която не е направено нищо дотук, но сега има чуваемост, по негово убеждение.

Какво прави Община Стара Загора, за да се справи със ситуацията със зелената сделка. Има изготвени проекти за индустриални зони. Една от тях – „Загоре“, вече е почти пълна с инвеститори, в „Еленино“ се предвижда да се разкрият 800 работни места, а „Летище Стара Загора“, което ще бъде държавен проект върху 2200 декара, също може да предложи място за много инвеститори.

Живко Тодоров благодари на депутатите, които днес дадоха глътка въздух за всички работещи в източномаришкия комплекс и изрази удовлетворението си, че те поне засега няма да се тревожат за утрешния ден. „Цялостно решение на проблема няма, но е и много трудно да се изработи, ние сме в преходен период, в който трябва да подготвим хората и да се търси алтернатива на тези работни места“, описа ситуацията кметът. Той специално отбеляза, че рекултивацията, за която ще бъдат отпуснати 250 млн. лева годишно от 2024 г. до 2028 г., ще се извършва само от ангажирани в „Марица-изток“, тези пари няма да се дават на външни фирми.

„Така ще задържим тези хора през следващите години и ще създаваме алтернатива чрез индустриалните зони, та те да привлекат инвеститори“, смята Живко Тодоров. Той даде пример с регион Козани в северозападна Гърция, където първо са затворили мощности, а след това държавата налива 4 млрд. евро свои пари в над 350 проекта, за да може да се съживи регионът. „Ние да действаме обратно – първо алтернативата да създадем и след това да градим зелената икономика, за която мечтаем“, предлага кметът.

Помолен от Цветанка Ризова да коментира другата новина на деня, Живко Тодоров нарече абсолютно безсмислен политически акт отстраняването на Росен Желязков два дни преди 49-ия парламент да спре да работи. „Повече човещина да има в парламента, по-малко лични нападки и остър тон и по-смислено да се работи за хората“, препоръча кметът. И да не забравят партиите, че след изборите отново ще им се наложи да работят заедно.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Първият „зелен” младежки център в България е този в Стара Загора

Published

on

Международен младежки център Стара Загора е първият „зелен“ център в България, стана ясно по време на заключителната пресконференция за представяне на постигнатите резултати от изпълнението на проекта BGLD – 1.003 – 0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“. Той е финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП в България по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

В пресконференцията участие взеха Надежда Чакърова, ръководител на проекта, Георги Симеонов – координатор, както и управителят на центъра Моника Тодорова

„Ние сме първата обществена сграда, която успя навреме да завърши фотоволтаичната централа и сме убедени, че това е едно от нещата, което тепърва ще има ползи. За момента сме и първия център, защитил два пъти Знака за качество на Съвета на Европа. Щастлива съм, че градим нещо голямо и смятам, че това е правилната посока“, каза в началото на пресконференцията зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.  Тя акцентира и върху новосъздадените и вече оборудвани арт и музикална стаи. „Всичко е свързано със заниманието и интересите на младите хора и тяхното развитие. Изключително се радвам, че те се използват непрестанно“, добави зам.-кметът и благодари на целия екип на проекта за перфектната и ползотворна работа.

Проектът стартира на 1 април 2020 г. и постигна ефективно своите резултати, част от които разширяване обхвата на работа на ММЦ на областно ниво. Екипът на центъра организира и проведе множество обучения и занимания за свободното време за младежи в община Стара Загора и в областта. Част от населените места, които екипът обхвана са Казанлък, Чирпан, Николаево, Зимница, Чирпан, Мъглиж и други.

В рамките на проекта са реализирани и 3 международни младежки обмена с младежи от Стара Загора, от които два в Норвегия и един в Сърбия. В България Младежкият център е приел и две групи младежи от Норвегия. Организирани са и 4 младежки лагера в страната под формата на изнесени обучения с над 80 участници в тях.

С активно участие на младежките работници и подкрепата на Общината млади хора от Стара Загора и областта са реализирали 50 младежки инициативи с разнообразен характер, чрез което показаха младежко дръзновение и гражданска активност. Те създадоха събития за отбелязване на местни празници, спортни и арт инициативи, издадоха  списания, осъществиха дейности за облагородяване на градски пространства и др. Чрез целенасочената си и многообразна работа ММЦ Стара Загора достигна до над 3 600 младежи и до над 2 260 души в и извън младежка възраст и по този начин е постигнато преизпълнение на индикаторите по проекта.

Удължението на проекта до април 2024 г. даде възможност за развитие на дейностите и за доставка на ново оборудване. Центърът придоби нова мултифункционална, интерактивна зала, музикална репетиционна, ателие за приложни изкуства, както и фотоволтаична система за зелена енергия.Обща снимка пресконференция

ММЦ Стара Загора е първият в страната зелен младежки център, изградил ФЕЦ за собствено потребление в рамките на проекта по дейност „Зелена енергия за ММЦ, по-добро бъдеще за младите хора на Стара Загора“. Чистата енергия ще доведе до икономия на около 10 000 лв. от общинския бюджет годишно и до 25 тона  намаление на вредните емисии в подкрепа на климатичните цели на ЕС. Изградената ФЕЦ е за собствено потребление и е снабдена с батерии за съхранение на енергията и смарт управление за оптималното  използване. ММЦ ще реализира икономия от потребление на енергия от около 40%-50% на годишна база или в стойност около 10 000 лева годишно. Намалението на вредните емисии ще бъде около 451 тона за 25 години и представлява значим принос за климатичните цели на ЕС и смекчаване на въздействието върху околната среда.

В рамките на удължението на проекта, от 8-и до 11-и април 2024 г. бе реализирана също и Национална конференция, която обедини всички заинтересовани страни по темите, насочени към институционализацията и устойчивото развитие на младежките центрове. Факт е, че държавното управление осъзна своята отговорност и осигури подкрепа на мрежата от младежки центрове в България в размер на 4 млн. лева или по 500 хил. лева на център за тази година. Принос в това отношение даде и  проведената инициатива Национална конференция за младежки политики в Стара Загора с широко участие на заинтересовани страни, вкл. ресорни министерства. В конференцията взеха участие народни представители, представители на Министерство на младежта и спорта, заместник-кметове от градовете с изградени младежки центрове, представители на програмния оператор, Националната мрежа на младежките центрове, както и представители на младежките центрове, които предстои да бъдат изгладени по НПВУ, УНИЦЕФ, ЦРЧР, независими изследователи и експерти и др.

Не на последно място, през 2021 г.  ММЦ Стара Загора защити още веднъж Знака за качество за младежки центрове на Съвета на Европа. Основен фокус в работата на центъра е неформално обучение на младежи в подкрепа на формалното, а специфичния акцент е работата с уязвими младежи и такива от малцинствени групи и в изолация. В контекста на ценностите на Съвета на Европа за човешките права тази уникална специфика на ММЦ получи единодушна подкрепа.  Мисиите на Съвета на Европа за оценка присъдиха за пръв път в България Знака за качество на Съвета на Европа за младежка работа на ММЦ Стара Загора, а впоследствие два пъти препотвърдиха това най-престижно европейско отличие.

Проектът BGLD – 1.003-0003 „Международен младежки център Стара Загора – мисли локално, действай глобално“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 956 635 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е разширяване на териториалния обхват на Младежкия център и увеличаване на многообразието от дейности, насочени към подкрепа за личностното развитие на младите хора.

Продължете с четенето

Стара Загора

С пълно мнозинство на първо четене се прие създаването на общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“

Published

on

На редовното си заседание днес Общински съвет – Стара Загора гласува на първо четене създаването на общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“.

Общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ се създава като специализирано звено в Общинска администрация. То ще стопанисва и управлява общинските имоти, предназначени за дейности в областта на културата и изкуствата. В него са включени културните сценични бази – „Летен театър“, Културен център „Стара Загора“, Драматичен театър „Гео Милев“ и Оперен театър.

„Важна е промяната, която правим. Надявам се на положителни резултати, заетите до момента дати за тази година в „Летен театър“ наброяват 70“ – коментира Милена Желева, заместник-кмет „Култура и туризъм“ в Община Стара Загора.

Председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Недко Кузманов сподели: „Това е следващият логичен етап за постигане на устойчивост при изпълнение на дългосрочните  цели пред културният живот в Стара Загора.“

Важен акцент в дейността му ще бъде инициирането на нови културни събития и инициативи – фестивали, концерти, конкурси, с цел обогатяване, подобряване и надграждане на традиционно включените в календара на Община Стара Загора културни събития.

„Това е една вярна стъпка напред в бъдещето от към управление на културната инфраструктура. Аплодирам създаването на това ново общинско предприятие“ –допълни Дарин Петков общински съветник, член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания и директор на Куклен театър – Стара Загора.

Съгласно чл. 52 от Закона за общинската собственост /ЗОС/ общинското предприятие е специализирано звено на общината за изпълнение на местни дейности и услуги, финансирани от общинския бюджет. То се създава, преобразува и закрива с решение на Общинския съвет и осъществява дейността си въз основа на Правилник, приет от Общинския съвет. С правилника се определят предметът на дейността, структурата, управлението, числения състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество. Общинското предприятие е на общинска бюджетна издръжка и средствата за дейността му се определят с приемане на бюджета на общината.

Общински съвет – Стара Загора прие увеличение на основните месечни заплати на кмета на общината с 15 на сто и на кметовете на кметства, в рамките на средствата от Държавния бюджет за делегираните от държавата дейности за възнаграждения и осигурителни вноски за общинска администрация за 2024 г., с 10 на сто, считано от 1 януари 2024 г.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com