Свържете се с нас

Стара Загора

Тракийски университет обявява прием за ОКС „магистър“ за учебната 2020/2021 г.

Published

on

Започна приемът на документи на кандидатите за ОКС „магистър“ в Тракийски университет – Стара Загора. Общо 54 са специалностите в 13 професионални направления – държавна и платена поръчка. Срокът за подаване на документи е до 30 септември 2020г. На 5 октомври ще излезе първото класиране., каза за радио Стара Загора доц. Нели Грозева, зам.-ректор по учебната дейност в университета.

С документ за самоличност и дипломата за висше образование се явяват кандидатите на място в Тракийски университет или  във Факултета по техника и технологии в град Ямбол, уточни доц. Грозева. По думите й, най-много кандидати през последните години се явяват за професионално направление “Педагогика‘.

Доц.Грозева  каза още, че през изминалите два дни 89 кандидати са се явили на онлайн-изпитите за прием на студенти с чуждоезиково обучение. Освен с квесторите, кандидат-студентите за първи път бяха наблюдавани от програма с изкуствен интелект, която следи за коректността на кандидатите относно самостоятелното изпълнение на теста, реагирайки на липсата на визуален контакт с камерата и дали са сами пред компютъра, което  намалява субективния фактор и повишава сигурността на изпита, обясни доц. Грозева.

Обучението на английски език в Тракийски университет е популярно сред чужденците за специалностите „Медицина“ и „Ветеринарна медицина“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Комисар Димитър Яръков временно е назначен за заместник-директор и началник отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Стара Загора

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 23.04.2024г. комисар Димитър Яръков е временно преназначен на длъжността заместник-директор, той и началник отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Стара Загора.

Комисар Яръков е завършил БСУ – Бургас. Работи в системата на МВР от 1992 година. През годините е бил на различни полицейски длъжности в ОДМВР-Стара Загора. В периода 2009 – 2013г. е бил началник на група „Престъпления по пътищата“ към отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Стара Загора. От 2013г. до 2021г. е бил заместник-директор в ОДМВР-Стара Загора. От 2021г. до момента е бил началник на сектор „Криминална полиция“ в Първо РУ-Стара Загора.

Награждаван е многократно за постигнати високи резултати.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

„Бебемания“ – за първи път и извън София, и на гости в Стара Загора

Published

on

С подкрепата на Общината 46 фирми ще участват в най-голямото изложение на бебешки и детски стоки и услуги

В територия на изобилието за най-малките старозагорчета ще се превърне в края на тази седмица покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“. На 26 и 27 април се провежда изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).

Форумът се провежда вече 18 години подред, досега е имало и пролетни, и есенни изложения. Уникалното е, че „Бебемания“ излиза извън София за първи път и първото й извънстолично гостуване е точно в Стара Загора. Своите продукти ще изложат 46 фирми, всички те са български производители и дистрибутори на стоки за бебето и детето. Участие ще вземе и първата частна банка за стволови клетки.

Достъпът до „Бебемания“ е напълно свободен, продажбите ще бъдат на преференциални цени, уверяват от асоциацията организатор. Те настойчиво канят бъдещите и настоящите родители от Стара Загора и да купят, и да се зарадват на атрактивните подаръци, които са им подготвили.

От дрехи и играчки до оборудване и аксесоари – „Бебемания“ предлага всичко необходимо за най-малките и най-важните човеци в семейството. Това е възможност не само за изгодна покупка, но и да се запознаете с най-новите тенденции и иновации за 2024 г. и да получите информация за представяните продукти от първа ръка, твърдят от Асоциацията на търговците на стоки за детето в България.

Първото гостуване на „Бебемания“ извън София, и то точно в града на липите, се случва с подкрепата на Община Стара Загора.

Работното време на изложението в покрития пазар „Васил Шаханов“ е следното: от 10.00 до 18.00 часа на 26 април и от 10.00 до 16.00 часа на 27 април.

Продължете с четенето

Стара Загора

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора

Published

on

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал,  който ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло, въоръжение и пр.

На 18 и 19 май 2024 г. Античният форумен комплекс „Августа Траяна“ в Стара Загора оживява със зрелищни исторически реконструкции, които ще ни пренесат в епохите на Античността и Средновековието.

Посетителите ще се насладят на възстановки на занаяти, бит, традиции и бойно снаряжение, които ще пресъздадат ярки картини от живота в античната Августа Траяна и средновековния Боруй.

Атракциите на фестивала включват модно ревю на антично и средновековно облекло, дегустация на медовина, представяне на средновековна кухня, стрелба с лък, гладиаторски битки, римска медицина, антични настолни игри и изобретения.

Първият фестивален ден ще завърши с концерти на музикалните формации „Ксана“ и „Летящи номади“. Акцент в програмата на втория фестивален ден ще бъде беседата „Бронирането на воина“, към която ще се проведат демонстрации на антично и средновековно въоръжение.

Входът е свободен. Специално участие в програмата ще имат СНЦ „Търновци“, Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Свободни реконструктори от България, Музикалните групи „Ксана“ и „Летящи номади“.

 

ПРОГРАМА

18 май (събота)

09:30 Дефиле на участниците от площада пред Община Стара Загора до Античен форум „Августа Траяна“

10:00 Официално откриване на фестивала на сцената на Античен форум

10:30-17:00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, монетосечене, грънчарство, тъкане на кори, стрелба с лък и др.

10:30 „Модата през вековете“ – модно ревю на антично и средновековно облекло

11:30  Религиозен диспут, римски процес

12:00 Демонстрации на средновековна кухня

12:30 „Медовината през вековете“ – дегустационна лекция за медените питиета от Античността, Средновековието и в наши дни

14:00 Античен театър, рецитал на антична поезия, гладиаторски игри, римска медицина, антични настолни игри и изобретения

16:00  Бойни демонстрации

17:00 Концерт на антична и средновековна музика на групите „Ксана“ и „Летящи номади“

 

19 май (неделя)

10:00-13:00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, монетосечене, грънчарство, тъкане на кори, стрелба с лък и др.

10:00 „Бронирането на воина“ – беседа и демонстрация на античното и средновековното въоръжение

10:00 Античен театър, рецитал на антична поезия, гладиаторски игри, римска медицина, антични настолни игри и изобретения

11:30 Бойни игри

13:00 Закриване на фестивала

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com