Свържете се с нас

Стара Загора

Стара Загора с модерен автобусен транспорт от Нова година

Published

on

Последните 30 нови дизелови автобуса, от общо 55, произведени в Полша и Чехия, пристигнаха в Стара Загора. Както и предишните 25, те поетапно ще влязат в градския транспорт и до Коледа всички линии ще бъдат поети от новите возила. Днес в тролейбусното депо отец Иван Катранджиев отслужи водосвет за здраве и дълголетие, организиран от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. Новата придобивка за гражданите е резултат от изпълнения от общината проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“, финансиран по ОПРР.
Община Стара Загора придоби новите транспортни средства безвъзмездно, с ocигypeния финaнcoв pecypc oт ocтaтъĸa пo oпepaтивнa пpoгpaмa „Peгиoнaлнo paзвитиe“, чрез анекс към проекта за модернизиране на градския транспорт. Мoдepните aвтoбycи са на обща стoйнocт 30 млн. лeвa и са зaĸyпeни изцялo c европейски cpeдcтвa. По този начин целият градски автобусен парк се обновява напълно и гражданите ще се радват на нaй-мoдepния транспорт в България, отговарящ на всички европейски стандарти за комфорт, екологичност и икономичност.
Всички автобуси са заприходени към активите на новото общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. Договорът на общината с частната автобусна фирма, която до момента обслужваше градския транспорт, изтича до края на годината. От 1 януари по улиците на Стара Загора ще се движат само нови автобуси и тролейбуси от градския транспорт.
За следващия програмен период общинското ръководство ще търси европейско финансиране за продължение на транспортния проект в посока изграждане на модерни умни светофари, видеонаблюдение и електронно таксуване на пътниците.

Стара Загора

Лаборатория за иновации откри министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Стара Загора

Published

on

Лаборатория за иновации по модул 4 от Националната програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката в тематичното направление „Позитивно образование и личностно развитие“ откриха във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“. Основната цел е да се представят, структурират и генерират нови идеи по темата чрез съвместно сътрудничество между образователни институции, експерти от академичните среди и висши училища.

Част от събитието бе министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Лабораториите за иновации са част от надграждане, свързани с възможността за обмен на иновации, но не като споделяне на опит, а като възможност за съвместна работа на колеги от различни училища по отношение на структуриране и възможности за внедряване на проектна иновация. Всяка лаборатория ще приключи със завършен продукт“, каза в началото на откриването проф. Галин Цоков. Той допълни, че темата на лабораторията е изцяло нов подход, свързан с позитивното и личностно развитие, което трябва да бъде основна цел на образованието. „Щастливите ученици са най-голямата награда за нас като професионалисти. Позитивното образование не е само за постигане на благополучие, то е свързано и с преодоляване на определени трудности. То е търсене на смисъл в рамките на образователния процес – нещо, което е изключително важно за нашите ученици и за учителите, свързано е с мотивирането и с постигането на това, което ние си набелязваме в днешния ден, за да можем да го постигнем утре“, подчерта проф. Галин Цоков.

Той поясни, че в рамките на тези лаборатории ще бъдат свързани професионалистите – учители, директори, които работят съвместно и създават общности с една крайна идея.

В знак на признателност за съвместната работа, проф. Галин Цоков връчи на директора на Второ основно училище Милена Желязкова почетен знак на Министерството на образованието.

Думи към домакините отправи и зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова. „Поздравявам ви за днешното откриване на лабораторията, убедена съм, че динамичните времена, в които живеем, обуславят тази необходимост от такъв тип нов модел в образованието, в който да търсим постиженията на децата в духа на емоционалната интелигентност и израстването,  както и личностната подкрепа, която те трябва да получават. Ние ще се радваме да виждаме щастливи и усмихнати ученици, което всъщност е целта на лабораторията. Сигурна съм, че резултатът от методологията ще бъде успешен и ползотворен“, приветства Надежда Чакърова.

На събитието присъстваха още Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра, Илияна Славова, главен експерт в отдел „Училищна мрежа в страната“, Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, проф. Галя Кожухарова, декан на Педагогически факултет към Тракийски университет, проф. Ани Златева, преподавател в Педагогически факултет, проф. Таня Танева, директор на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите, Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Бончо Григоров, председател на ПК по Образование, наука  и защита правата на децата към ОбС, представители на Регионално управление – Стара Загора, културни институции и училищната институция.

Дейностите на лабораторията за иновации се реализират под научното ръководство на проф. д-р Румен Стаматов, преподавател във Варненския свободен университет с над 20 книги и 70 статии в полето на психологията и развитието на позитивната психология, проф. д-р Румяна Неминска, преподавател в Педагогически факултет към ТрУ, доц. д-р Дончо Донев, преподавател по психология в Бургаски свободен университет, инж. Ирина Йотова, асистент по методика на обучението по информационни и STEAM технологии в ДИПКУ и Димитър Татарски, основател на социалния проект „Характер БГ“.

Партньори по тематичното направление „Позитивно образование и личностно развитие“ са още 10 иновативни училища. Домакин на събитието е Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“, което от 2017г. трупа иновативен опит и изгражда работещи модели от успешни педагогически практики. В него се обучават 787 деца и ученици, разпределени в 33 паралелки и една подготвителна група. Училището е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Продължете с четенето

Стара Загора

На публично обсъждане представиха Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „По пътя на Античността“ в Стара Загора

Published

on

Събитието е част от изпълнение на един нов подход за инвестиции, проекти и програми в цялата страна. В основата му е залегнало партньорството, което обединява, за да се постигнат по-мащабни резултати. Под името „По пътя на Античността“ се представи Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен и Югоизточен регион. В него си партнират три общини Пловдив, Стара Загора и Хисаря.

„Това е една наша обща концепция, чрез която целим да покажем нашето културно-историческо наследство. Заедно с общините Пловдив и Хисаря залагаме на този интегриран продукт, тъй като за нас е важно този туристически маршрут да бъде работещ.“ – каза Милена Желева заместник-кмет „Култура и туризъм“ при Община Стара Загора.

Заместник-кметът на Община Пловдив – Пламен Панов с ресор „Култура, археология и туризъм“ сподели: „С това обществено обсъждане днес правим една много голяма крачка напред към това тази на идея да се развие и да стане реалност. Когато правим истински партньорства добре е този път, който е дълъг да го извървим с приятели. Аз виждам в лицето на Община Стара Загора и Община Хисаря, че ще направим нещо, което ще има реален ефект върху посещаемостта и солидни инвестиции в културното наследство.

Интегрирания териториален туристически продукт, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион е с общ размер на безвъзмездната финансова помощ от 57,7 милиона лева.

По Програма „Развитие на регионите“ са включени три обекта.

Археологически комплекс на Старозагорски минерални бани с включени селищна могила с храмова постройка, ритуално стълбище и римски терми /бани/. Ще бъде извършено възстановяване на храмовата постройка и ритуалното стълбище; допроучване на римските терми и локализиране на нимфеума, изграждане на зелена инфраструктура; извършване на консервация, реставрация и социализация на целия археологически комплекс в съвременна среда, вкл. баня от османския период

Куполна гробница от югозападния некропол на Августа Траяна, находяща  се в централната градска част на Стара Загора. Дейности по изготвяне на  инвестиционен проект, консервация и реставрация.

Антични гробници от Югоизточния некропол на Августа Траяна допроучване на археологическия обект; извършване на аварийна консервация и реставрация на археологическите структури; изграждане на защитна постройка над       археологическите паметници; социализация на обекта и  превръщането му в туристически парк с експозиция и посетителски център.

Като част от мерките, необходими за ускоряване на екологичния и цифровия преход и за подобряване на устойчивостта на екосистемата на туризма е заложено създаването на единен електронен билет за туристически продукт по трите проекта, както и обновяването на информационно-туристическия сайт на община Стара Загора, с включването на нови дигитални услуги и превод на чужди езици за удобство на чуждестранните туристи.

В дейностите по маркетинг и реклама на туристическия маршрут ще бъдат включени и учениците от ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня“, гр. Ст. Загора – партньор по концепцията. В рамките на тази дейност ще се организират опознавателни екскурзии и посещения на обектите, чрез които представители на уязвими групи ще се докоснат до културно-историческо наследство, ще се запознаят с професиите, обслужващи туристическите атракции.

Участие в публичното обсъждане взеха още директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев, представители на културните институти в града и общински съветници.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

В Деня на Българската конституция зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция

Published

on

По случай Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България – 16 април, както и отбелязването на 70 години от създаването на  Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция в библиотеката. Тя включва Българските конституции и техните изменения през годините – от първото печатно издание на Търновската конституция, до сега действащата.

Показани са оригиналните текстове на четирите конституции на Третата българска държава – Търновската от 1879 г., измененията й от 1893 г. и 1911 г., основните закони, приети през 1947 и 1971 година, както и съвременната ни конституция – от 1991 г.

„Най-трудно бе откриването на Търновската – за нея пътувах до град Карлово, за да я взема“, спомня си Павлина Делчева. Тя събира колекцията в продължение на години, като всички конституции са закупени от антиквариати. „Една от тях беше на стойност 2лв., други са доста по-големи суми, но това е интересното, когато събираш нещо поредно – освен, че историята те завладява и се запознаваш с нови автори, събития, спомени, но и не знаеш къде и за каква стойност ще откриеш произведението“, разказва Делчева.

Колекцията не е изцяло запълнена, има липсващи издания, които са в процес на откриване.  Изложбата може да бъде разгледана от днес до 22 април /включително/.

Конституцията на България е върховният и основен закон на България. Действащата в България конституция е от 1991 г. Тя е приета от 7-то Велико народно събрание на 12 юли 1991 г. и е обнародвана на 13 юли 1991 г., когато влиза в сила.[1] Според нея единствено Велико народно събрание може да приема нова конституция. Действащата обаче може да бъде променяна и от обикновено народно събрание с мнозинство от 3/4 от всички народни представители. Всички закони, актове и укази на Народното събрание, президента и Министерския съвет трябва да отговарят на конституцията. За съответствието на законите и указите се произнася Конституционния съд на България при отправено питане до него.

Хронологично, това е четвъртата конституция на България. Първата е Търновската, която е приета през 1879 г. Тя е отменена от Димитровската, действала в периода 1947 до 1971 г., която от своя страна е отменена от Живковата Конституция, влязла в сила през 1971 г. и действала до 1991 г. – Източник: Уикипедия.

 

 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com