Свържете се с нас

Стара Загора

Спират строителството в Бедечка до промяна на ОУП и ПУП

Published

on

Със заповед на зам.-кмета Йордан Николов, оправомощен от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, е наложена пълна строителна забрана в кв.Бедечка за времето, необходимо за изменение на общия устройствен план /ОУП/ и подробния устройствен план /ПУП/, но за не повече от 2 години. На основание чл. 198, ал. 4 от ЗУТ, строителната забрана спира прилагането на влезлите в сила общи и подробни устройствени планове за частите на територията, за които се отнася.

Съгласно решение на Общински съвет Стара Загора,от 29.09.2016г., е възложено на кмета на Община Стара Загора да предприеме необходимите действия за изработване на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП. Съгласно Техническото задание, неразделна част от решението, е предвидено изменението на ОУП да обхваща цялата територия на сегашния кв. „Бедечка“, като се детайлизират съществуващите озеленени площи и зоните за застрояване в квартала и се установи зона за озеленяване в максимална степен от територията. Сега действащият ПУП за кв.Бедечка предвижда зона предимно за жилищно строителство.

В договора за изменение на ОУП за кв./парк “Бедечка” и последващо изработване на ПУП-ПРЗ за територията му има изисквания да обхваща цялата територия на действащия кв. „Бедечка“, като се предвидят територии за озеленяване в максимален обхват и степен; територии за спорт и атракции; територии, попадащи в “Смесена устройствена зона за обществено делово и малкоетажно жилищно застрояване”, територии, попадащи в „Устройствена зона за обществено делово обслужване“.

Предвид обществения интерес, се допуска предварителното изпълнение на заповедта, с цел запазване на съществуващите зелени площи и увеличаването им при възможност, като по този начин ще се подобри значително качеството на живот на старозагорци, чистотата на атмосферния въздух и на заобикалящата ни среда. Това се налага поради факта, че от влизане в сила на ПУП-а през 2012г., подадените заявленията за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж в територията на кв. Бедечка сочат за засилване на интереса към застрояване. В случай, че не действа строителна забрана, която да спира прилагането на действащите планове за района е налице задължение да бъдат одобрявани инвестиционни проекти и съответно издавани на разрешения за строеж в нормативно определението срокове.

Заповедта подлежи на обжалване по реда на чл.215, ал. 1 и ал. 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административен съд-Стара Загора в 30-дневен срок от обнародването й в „Държавен вестник“.

Целият текст на заповедта е публикуван на официалния сайта на Община Стара Загора.

Стара Загора

Днес не можете да си позволите да загубите контрол над себе си

Published

on

Луната е в знак Скорпион до 21:53ч

Денят е изпълнен с напрежение. Енергията в дните на Скорпиона действа на подсъзнанието на човека, пробужда в него странни предчувствия и го лишава от способността да контролира своите емоции. Денят е свързан с подражанието, пасивното следване на чуждите мисли. Всеки трябва да работи над своите лоши и нечисти мисли, да развива обективност за света, да се постарае да се види от страни.

Всяка проява на агресия, гордост и негативизъм могат да се проявят в близко бъдеще срещу вас. Дори около вас да цари атмосфера на напрежение и нервна възбудимост, вие трябва да останете спокойни и невъзмутими, доброжелателни и мъдри.

Енергията на Скорпиона оказва силно влияние върху пикочно-половата система. Уязвими са половите органи и дебелото черво. Избягвайте тежката храна. Бременните да избягват и най-малките натоварвания.

Луната се движи на празен ход от 17:41ч до 21:53ч, след което влиза в знак Стрелец. Това време не е подходящо за нищо важно.

Лунен календар: продължава 19 лунен ден до 23:24ч

Неблагоприятен ден, свързан със справедливостта, честността и въздаянието на миналите грехове. Днес се събуждат най-негативните емоции, които могат да донесат усещане за тревога и да предизвикат емоционален срив. Съзнанието е замъглено. Сега хората са най-податливи и възприемчиви на всякакви внушения и изкушения. Внимавайте и се пазете да не изпаднете под чуждо влияние. В този лунен ден лесно се изпада в заблуждения и се правят грешки.

Днес определено ще има поводи за депресивни, потискащи мисли. Една произволна дума е достатъчна, за да се разочаровате от себе си, от близките си и от целия си живот. Днес е трудно да останете оптимисти и да не забелязвате неприятностите. Дори комуникацията с приятели е напрегната: спомнят се стари оплаквания, възникват недоразумения. През този период се наблюдава рязък спад на енергията и настроението като цяло, хората стават уморени и раздразнителни.

Моментът не е подходящ за започване на нови проекти или решителни действия. Новите проекти и идеи, които се появят в този ден са съблазън и илюзия – те са неосъществими. Препоръчва се добре да обмислите своите действия и постъпки и едва тогава да действате. Доверявайте се само на проверени източници или ако сте напълно уверени в тях.

Тежък период за бизнес. Не се препоръчват делови срещи и сключване на договори, подписване на документи. Да не се започва нищо ново. По-късно ще завърши с провал. Отложете финансовите дела и операции с недвижима собственост. Дейните и активните хора може да се занимават с обичайната и ежедневна работа, но да се съблюдава тактичност, търпение и доброжелателност. Сега е най-подходящо за прояви на щедрост и алтруизъм, за благотворителност, за правене на подаръци.

Най-удобното време за избавяне от всичко старо и излишно, от разчистване на вехтории и ненужни вещи. Почистване на тялото и дома. Бъдете внимателни към отправените ви предложения, не се поддавайте на провокации и внушения. Неблагоприятно време за пътуване и смяна на обстановката. Всяка болест проявена днес се нуждае от бърза реакция и като правило медикаментозно лечение. Тези болести не са тежки, но са продължителни. Уязвими са апендикса и червата. Не бива да се подстригват коси и да се режат нокти.

Отдайте предпочитание на уединението, тъй като в този ден лесно се създават конфликти и може да развалите отношенията си. Бъдете вежливи и предпазливи с другите. Не е подходящо за нови запознанства, тъй като могат да донесат тежки последствия в бъдеще. Общуването ще бъде трудно. Сексът е добре да се избягва.

Днес не можете да си позволите да загубите контрол над себе си: яростта води до ужасни инциденти и последствия, някои от които повече не могат да бъдат коригирани. Избягвайте да посещавате претъпкани места. Дръжте се по-далеч от пияни хора, тяхното поведение сега е непредсказуемо.

Следва 20 лунен ден от 23:24ч на 29 март до 00:32ч на 31 март

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Стара Загора

Общинските съветници приеха Правилника на програма „Култура“ и създаване на едно „Наблюдавано жилище“ и две „Преходни жилища“

Published

on

На редовното си десето заседание Общински съвет – Стара Загора разгледа и гласува 92 точки.

Беше приет проектът за приемане на Правилник на програма „Култура“ на Община Стара Загора за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата. Правилникът има за цел да осигури гаранции за изпълнение на задължителното условие за кандидатстване и осигуряване на съфинансиране със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. По този начин ще се приеме конкурсното начало като принцип и процедура за избор на проекти и събития, които да получат финансиране. Така с приемането на Правилника на Програма „Култура“, ще се увеличи и размерът на средствата, с които Община Стара Загора ще подпомага проектите за културни събития, което ще доведе до обогатяване на културния живот в града.

Програма „Култура“ се структурира като част от Календара на културни събития на Община Стара Загора и включва събития, дейности и проекти, които Община Стара Загора възлага за изпълнение на физически, юридически лица, културни институти или други публични организации по реда и при условията на Правилника. Проектът на Програма „Култура“ предвижда и разширяване на обхвата и дейностите на финансиране, прецизиране и подобряване на условията и реда за кандидатстване, постигане на по-добра подготовка за реализация на проектите, отваряне на нови възможности пред творците и културните организации, чрез които те да реализират идеите си.

Общинските съветници приеха предложението за оказване на финансова помощ със средства от бюджета на Община Стара Загора на общинското дружество „Мересев“, чрез извършване на допълнителна парична вноска в капитала. С цел подпомагане дейността на дружеството капиталът ще бъде увеличен с 300 000 лева. С този помощ ще се възобнови нормалния производствен процес и ще се подобри финансовото положение на предприятието. Ще бъдат погасени задълженията на дружеството, към НАП, работни заплати и доставчици, за да продължи нормалното функциониране и самоиздръжка. Също така по време на заседанието общинските съветници гласуваха и да бъде извършен финансов одит на дружеството за периода 2020-2024 година с цел да се открие причината за задлъжнялостта на общинското предприятие.

Също така беше одобрена и нова социална услуга, която включва създаване на едно „Наблюдавано жилище“ и две „Преходни жилища“, с общ капацитет от 12 места. Наблюдаваното жилище се разкрива като услуга по Проект „Продължаваща подкрепа за деинституционализация за децата и младежите – община Стара Загора“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

На първо четене с 44 гласа „За“, бяха приети промените в Правилника за изменение и допълнение на Правилник за предоставяне на финансова помощ в полза на физически лица на територията на Община Стара Загора.

Правилникът е приет от Общински съвет с Решение № 383 от 25.06.2020 г. Той e нормативен документ, който урежда условията, реда и начина на предоставяне на еднократна безвъзмездна финансова помощ на нуждаещи се граждани, които са в затруднено материално положение при екстремна ситуация, поставяща в риск здравето или оцеляването им, както и за сигурността и образователните потребности на деца. Помощта се предоставя с решение на Общински съвет Стара Загора със средства от бюджета на община Стара Загора, които се утвърждават ежегодно при неговото приемане.

С промените, които гласуваха съветниците ще се въведат ясни правила по отношение на задължителните документи, които кандидатстващият за помощ гражданин следва да представи.

Проектът за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора също беше гласуван на първо четене с 38 гласа „За“, 1 „Против“ и 7 „Въздържал се“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на Маратон Стара Загора 2024

Published

on

„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов.

Стартът на Маратон „Стара Загора 2024“ ще бъде даден в неделя 31 март, точно в 9:00 часа пред Общината. Той е първият за годината от веригата „Бягането като начин на живот“.

„Постарахме се тази година да ангажираме още повече участници, които да се състезават в трите дисциплини – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км маратон, така и в градското бягане на 2 км. Сравнение можем да направим с първото издание на маратона, тогава всички участници бяха 200. Това показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност и все повече хора се ангажират да спортуват, било то професионално или любителско ниво. Както и очаквахме най-голям брой регистрирани участници е на 10.5 км – 400, а в полумаратона приближаваме границата на 400 атлети. Регистрациите са отворени до събота и очакваме още записвания. Тази година на 21 км ще се състои и Националният шампионат по полумаратон. Там 127 състезатели са заявили участие, от тях 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има много сериозна конкуренция и при жените и при мъжете – Милица Мирчева, Дебора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа.“ – уточни още Красимира Чахова.

На маратона ще има представители от 14 държави.

Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години. Той ще се състезава на 10.5 км. Най-възрастните участници са Митко Гошков – полумаратон и Иван Грозев на 78 г.– 10.5 км.

Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация и ще даде възможност на начинаещите в атлетиката, както и на не особено издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината, минава на изток до парк „Александър Стамболийски“ /Алана/ и обратно. Кросът е организиран от известна верига спортни магазини. На финала му ще бъдат раздадени 30 награди разиграни на томбола. След това ще има спортни активности разположени в парк „Пети октомври“ – скачане на батут, стрелба с лък, дартс, бадминтон и други. Те ще започнат в 10:00 часа. До сега броят на записалите се участници е 45.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, полумаратон и дистанцията 10.550 км ще бъде даден пред Община Стара Загора (бул. „Цар Симеон Велики“ 107). Маршрута продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км.

Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км. 1 обиколка.

Контролно време на 42.195 км е 5:30 (пет часа и тридесет минути) Контролно време на 21 км е 3 (три часа).

Времето на участниците в дистанциите 10.550 км , 21 км и 42.195 км ще бъде измерено с електронна система. Всички състезатели ще бъдат снабдени с чипове на стартовите номера.

Програмата за начало на „Маратон Стара Загора 2024“ е: 8:40 часа започва загряваща тренировка с треньори; 9:00 часа старт на маратон и полумаратон; 9:05часа е втората загряваща тренировка за любителското бягане от 2 км; 9:10 часа е стартът на 10.5 км, а 9:20 часа е стартът на 2 км.

Организаторите благодарят на всички спонсори, които за поредна година подкрепят „Маратон Стара Загора“ и поднасят своите извинения на гражданите и гостите на града за създаденото неудобство със затваряне на улиците. Надяват се на търпимост и разбиране от всички.

 

 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com