Свържете се с нас

Стара Загора

Проектът за Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора – баланс между приходи и разходи

Published

on

На публично обсъждане в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора бе представен проектът за Бюджет 2024 година. Предстои той да бъде разгледан от общинските съветници на извънредно заседание на Общински съвет на 15 февруари.

„Бюджетът, който виждате е балансиран, но най-важното е, че е съобразен с приходите и разходите. Както всяка година, кметът Живко Тодоров и Общинска администрация се съобразяваме с това, което е възможно и се подхожда отговорно. В тазгодишния проект ще видите разликата с предходната година и това, че той е по-голям. Немалка част от него е от държавно делегирани дейности, като съотношението е 1:3“, това обяви по време на обсъждането зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. От думите му стана ясно още, че с увеличението на минималната работна заплата, от началото на тази година, се оказва голямо влияние в разходната част – близо 4 млн. лв повече са необходимите средства за покриване на нуждите. Радостин Танев припомни и приоритетите за 2024 година. „Град – привлекателен за инвеститори, модерна и развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес, прилагане на мерки за подобряване на зелената система и опазване на околната среда, осигуряване на подобрения и надграждане в сферата на образованието. Акцент в работата на екипа на кмета на общината ще бъдат още сигурност за децата, младежта и възрастните хора, богата културна програма със съвременни фестивали и събития в обновена среда, възможности за спорт и ползотворно свободно време в поддържани спортни бази, инвестиции за осигуряване на все по-добра среда в системата от социални услуги за местната общност, ремонт на улици, читалища, пенсионерски клубове и други сгради за обществено ползване  в малките населени места, както и по-добро здравеопазване  с възможност за превенция“. Танев подчерта, че мащабните проекти, заложени за тази година, са подкрепени от държавата.

Цанка Ганева, директор на Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ на Община Стара Загора, представи основните параметри на Проектобюджета за 2024г. „Искам да поясня, че това все още е един документ, по който ние продължаваме да работим. Имаме още три календарни и два работни дни, докато бъде внесен в Общинския съвет, а срокът за предложения по него изтича 26 януари“, каза Цанка Ганева.

„Общата рамка на предложения бюджет за 2024 г. възлиза на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от Европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности – 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият  е малко над 25 млн. лв. В приходната част на проекта за Бюджет 2024 са отразени размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на Община Стара Загора за 2024 г., определени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и очакваните постъпления от общинските данъчни и неданъчни приходи. В разходната част за делегираните от държавата дейности са планирани средства за трудови разходи, издръжка и капиталови разходи, при спазване на изискванията на ЗДБРБ за 2024 г. и указанията на Министерство на финансите. В плана за разходите, в частта за делегираните от държавата дейности, са разпределени всички средства, определени по Единни разходни стандарти. При прогнозиране на разходите за местни дейности е направена максимално реалистична преценка на база действаща нормативна база, размер на минималната работна заплата, размер на очакваните собствени приходи и предложенията направени от общинските структурни звена, второстепенни разпоредители с бюджет, неправителствени организации, граждани и общински съветници“, поясни Ганева.

„Приходи за делегирани държавни дейности са 168 749 514 лв, общата субсидия за държавно делегирани дейности е 147 199 769 лв, като от тях 360 604 лв неданъчни приходи, 3 027 039 лв капиталова субсидия и 17 754 123 лв операции с финансови активи и пасиви. Приходите в местната дейност предвиждаме да възлизат около 82 млн. лв – от тях обща изравнителна субсидия за  местни  дейности 7 620 500 лв, капиталова субсидия  2 847 861 лв, операции с финансови активи и пасиви  20 183 077 лв, а дълговото финансиране е показано със знак минус ( -9 890 382 лв ), тъй като на този етап не предвиждаме Община Стара Загора да има нов дълг, разбира се – ако това се наложи, ще бъде съобразено със Закона за общинския дълг, предварително публично обсъждане и т.н“, допълни Цанка Ганева.

Като акценти в инвестиционната програма на Общината за 2024 година се открояват реконструкция на улична мрежа, благоустрояване на междублоково пространство в кв. „Казански“ и реконструкция и рехабилитация на път IV 66037 село Калояновец и село Ловец. Предвижда се реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. „Св. Княз Борис“, от ул. „Св. Отец Паисий“/бул. „М. М. Кусев“ – етап II, както и  реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. „Граф Игнатиев“ от ул. „Д. Наумов“/бул. „Св. П. Евтимий“.

Част от инвестиционната програма са и паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк  „Пети октомври“ и парк „Александър Стамболийски“. Предвидени са средства за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ОУ „Самара“ и основен ремонт на ДГ № 66 „Детски рай“. Общината е подала и документи за финансиране на проекти пред Министерството на образованието, част от които е изграждане на нова детска градина в кв. „Железник“. Детското заведение е предвидено да бъде с капацитет от 100 места.

Инвестициите, финансирани със средства на Европейския съюз, включват проектите „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, „ММЦ-Мисли локално, действай глобално“, „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в Общините в България „, “Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора“ и Ремонт и рехабилитация на общежитие към Спортно училище „Тодор Каблешков“, гр. Стара Загора.

На представянето и обсъждането на проекта за Бюджет 2024 г. присъстваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и Павлина Делчева, временно изпълняващият длъжността главен архитект на Общинска администрация арх. Николай Василев, ръководители и представители на дирекции и отдели, общински съветници, членове на партийни и обществени организации, граждани и медии.

Стара Загора

ПРЕЗ ЮНИ СТАРА ЗАГОРА ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ДЖАЗ

Published

on

С името на Антони Дончев се свързват почти всички престижни изяви на българския джаз.

Обичаният от всички ценители на хубавата музика фестивал „Цветовете на джаза“ отново обещава вълнуващи срещи под звездите със звездите. Програмата започва на 10 юни с концерт на виртуозния пианист Антони Дончев, заедно с Мария Митева – флейта, Митко Семов – ударни и Васил Хаджигрудев – контрабас.

С името на Антони Дончев са свързани голяма част от престижните изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart, Белгия през 1985 г. Година по-късно, в Леверкузен, Германия, „Акустична версия“ е удостоена с най-престижната награда на европейския джаз – международното жури, водено от Йоахим-Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов, и ги обявява за „Young European Jazz Artists ’86“.

Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев, заедно с „Акустична версия“, жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали: Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб, Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др. Успоредно с дейността си с „Акустична версия“, Антони Дончев осъществява проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издава компакт албуми за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др.

През годините работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов, чиито постановки на „Лебедова песен“ в Schauspielhaus – Дюселдорф (1995), „Макбю“ в Bremer Theater – Бремен (1996), „Дом Nо 13“, „Синьо в синьо“ и “Сирано” в Thalia Theater – Хамбург (1997-2003) са приети със суперлативи от германската критика.

Носител е на редица награди за театрална и филмова музика. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010 г. Председател на УС на Българска музикална асоциация от създаването ѝ до 2018г. Преподавател по пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Може да се запознаете с цялата Програма, както и на официалната Фейсбук страница.

Автор: Стефани Бабадалиева

Продължете с четенето

Стара Загора

НА ЛАЗАРОВДЕН ПЪСТЪР ПРАЗНИК В “АЯЗМОТО” СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Published

on

Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. 

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по бадминтон, волейбол и обща физическа подготовка. От Спортен клуб “Здраве и активно дълголетие” се постараха с тонизираща тренировка за “златна възраст”. Малко по-късно, музикалната програма огласи най-големия старозагорски парк и танцови и фолклорни формации, заедно с читалища, зададоха ритъм и настроение.

Детски творчески ателиета и работилници приканваха децата с разнообразни занимания – рисунка на асфалт, маски на животни, ателие по възларство, глинена работилница, “Забавна астрономия”, “Нарисувай ми…” и “Приказен цветен килим” с приказки и легенди в картините на български художници. На място бе и любимият на всички талисман на града – “Катерицата Кипи”.

Опашка от желаещи се зави пред обичаната от смелите малчугани “Въжена градина”, предлагаща игри, демонстрации и състезание по ориентиране. От Туристически информационен център, традиционно за топлите дни,  организираха Безплатен тур “Парковете разказват своите истории”.

В Зоопарк Стара Загора желаещите имаха възможност да засадят цвете в градинката пред емблематичната статуя на двете мечета. Гостите на зооградината се запознаха и с мишелова Хари от Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани на техния информационен щанд. От Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур“ подариха безплатна снимка с кон на посетилите ги деца.

За ожаднелите, специално на място бяха “В гората – хапване и пийване”, които предлагаха изнесен бар с разхладителни напитки.

Организатори на забавленията са Община Стара Загора, Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Народно читалище „Родина 1860, Народно читалище „Настроение 2017“, Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, Народно читалище „Христо Танев 2020“.

Автор: Стефани Бабадалиева

Продължете с четенето

Стара Загора

ПРЕДПРИЕМАТ СПЕШНИ МЕРКИ ЗАРАДИ КОКЛЮША

Published

on

До 10 май проверяват имунизирани ли са децата във всички детски и учебни заведения на територията на община Стара Загора

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Това съобщи днес зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева, с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на всички деца в детски и учебни заведения на територията на общината. Срокът за това е до 10 май 2024 г.

Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът с антиваксърските действия със сигурност не касае единствено децата от малцинствен произход.

„Страховете, които имаме от години, че родители отказват да си имунизират децата и това може да доведе до сериозен проблем, вече виждаме да се реализират“, отбеляза Павлина Делчева. Зам.-кметът отправи апел към родителите да проявят съвестност и да съдействат, а директорите на детски и учебни заведения също да подходят отговорно към проблема.

Засега в област Стара Загора има 3 регистрирани случая на коклюш от началото на 2024 г. – на 8 г., на 18 г. и на бебе на 1 месец, те са от Стара Загора и от Казанлък, а за двамата ученика има данни за проведена имунизация.

 

Автор: Нина Цанева

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com