Свържете се с нас

Стара Загора

Потрошиха стъклата на л.а. „Фолксваген“ на паркинг в Стара Загора

Published

on

На 15.01.2020 г. във Второ РУ – Стара Загора е получено съобщение от 43-годишен мъж, че за времето от 19:00 ч. на 13.01.2020 г. до 08:20 ч. на 15.01.2020 г. е взломено задно дясно стъкло на л.а. „Фолксваген“, който е бил паркиран в гр. Стара Загора, на ул. „Майор Т. Кавалджиев“.

Образувано е досъдебно производство по чл.216 от НК.

Продължете с четенето

Стара Загора

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Published

on

На 19 април църквата почита паметта на преподобния Йоан Вехтопещерник.

Преподобният Йоан живял през VIII век. Не е известно родното му място. Знае се само, че като поклонник отишъл в Йерусалим и след като се поклонил на местата, свързани с живота и дейността на Господ Иисус Христос, посетил и някои места, където през миналите векове се подвизавали известни подвижници.

Когато отишъл в обителта на преподобния Харитон Изповедник (живял през III-IV век, почита се на 28 септември) и посетил пещерата, в която онзи древен светец живял години наред, Йоан пожелал да остане да се подвизава там. Тази стара пещера се намирала недалече от Йерусалим и над нея бил построен голям манастир-лавра от учениците на свети Харитон. От старата пещера и лавра дошло по-късно и името на предобния Йоан, който се нарича Вехтопещерник (или още Вехтолавърски). Защото Йоан живял в тази пещера и служил като свещеник в пещерната църква.

Воден от желание за чист духовен живот, преподобният обуздавал плътските страсти с голямо въздържание. В това отношение православното монашество вече имало натрупан богат опит и Йоан станал подражател на великите древни пустинници. Отдаден на непрестанна молитва и изучаване на Свещеното Писание, преподобният достигнал духовни висоти и бил сякаш ангел в плът. Така той преживял много десетилетия и се упокоил в мир.

Неговия пример последвали десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи. Паметта му е особено почитана сред славянските православни християни, защото още докато Палестина била под османска власт (до 1917 г.), в древната лавра се заселили руски монаси, които през ХХ век били под юрисдикцията на руската задгранична (белоемигрантска) църква.

Така лаврата станала едно от любимите места на поклонници от руските земи, както и от различните славянски православни църкви. Тази традиция се поддържа и днес.

Продължете с четенето

Стара Загора

Необходими са предпазливост и внимание при осъществяването на всякакви дела

Published

on

Луната е в знак Дева до 06:09ч на 21 април.

Хората се настройват на делова вълна и се концентрират върху конкретни цели, стават по-практични, рационални и трезво мислещи. Започват да изпитват подсъзнателно желание за поддържане на ред и чистота в мислите, действията и около себе си. Проявява се прецизност и стремеж към съвършенство, повече критичност и аналитично мислене. Добро време за решаване на всекидневни проблеми. Период благоприятстващ практическата реализация на замислите.

Развитие на търговията на дребно. Благоприятен период за обучение на децата в някакви умения и навици. Домашната работа не влиза в сметките. Съпрузите могат да започнат да се упрекват един друг, да си намират кусури, да се критикуват. Може да стане доста тягостно положението. Добре ще ви се отрази стоенето в различни стаи.

Уязвими са червата и стомашно чревният тракт, поради което се препоръчва щадяща диета. В никакъв случай сега не правете почистване на червата.

Лунен календар: продължава 11 лунен ден до 15:51ч

Лунната енергия се слива със силите на Земята в този ден в едно цяло и дарява човек с много енергия. Управлявайте и използвайте разумно прилива на енергийни сили, за да не си навредите. Ден, в който са необходими предпазливост и внимание при осъществяването на всякакви дела. Всичко започнато в този ден, трябва непременно да се доведе докрай. Не трябва да се претоварвате.

Пренасочете енергията си към конструктивни практически дейности. Не се препоръчва пасивност, но и да се претоварвате е неуместно. Енергията в това лунно денонощие е не само активна, но и агресивна и трябва да се направлява в съзидателна практическа дейност. Да не се предприемат рисковани дейности. Трябва да се внимава да не се  вършат лекомислени неща. Всичко трябва да се прави с голямо внимание. Най-важното нещо сега е максималната концентрация върху духовната сфера.

Ако възникне болест в 11 лунен ден, това е сигнал, че не обичате достатъчно тялото си. Болестите в този период за мъжете са незначителни, а при жените могат да доведат до усложнения. Полезно е да се върви на дълги разстояния.

Този лунен ден се счита за ден на опрощение на греховете и увеличаване на доблестта. Енергията деня е такава, че всичко, което се прави или мисли, се увеличава енергийно многократно и се връща при нас след определено време. Затова трябва да се отнасяме с особено внимание към всичко. Препоръчва се засилване на духовната дейност. Информацията, която получаваме в този ден, остава в нашето подсъзнание за дълго време.

Следва 12 лунен ден от 15:51ч на 19 април до 16:53ч на 20 април

Ден на любовта, милосърдието и състраданието. Времето, в което може да се постигне мъдрост, да се получат скрити знания и да се черпи информация от висшите сили. Денят е създаден само за вътрешна духовна работа. Физическото натоварване да е по-малко. Подходящи занимания: стречинг, йога, цигун. Уязвими органи са сърцето и сърдечно-съдовата система. На тези органи да се отдели достатъчно внимание.

Добре е телесните удоволствия да минат на заден план. Ако все пак предприемете интимност, то сексът трябва да бъде, колкото може повече духовен. Важни са не толкова техническите умения, колкото да има повече любов, нежност, доброта и разбиране.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Стара Загора

За пръв път в Стара Загора показват древната форма на изкуството „Енкаустика“

Published

on

За пръв път в Стара Загора на 20 април ще се проведе събитие, посветено на древната форма на изкуство „Енкаустика“. Верни на своето мото „Новаторство в традицията“ Читалище Родина ще бъдат домакини за Мария Желева и нейното творчество. Тя е създател на Център за изкуства и себепознание „Пълдин Арт Клуб“, гр.Пловдив, прекрасен човек и творец на живота. На 20-ти април от 13:00ч. в залата на читалището с помощта на съвременни материали и нагрята ютия всички желаещи ще бъдат преведени през процеса на създаване на красиви произведения на изкуството с живи цветове и уникални текстури.

В това специално събитие всички желаещи ще научат повече за основите на този рядък и специфичен вид живописна техника, ще чуят историята на тази древна форма на изкуство, ще изследват как тези универсални материали създават хипнотизиращото покритие на енкаустика, ще използват ютията, като четка, за да се създаде шедьовър и ще експериментират с живи нюанси, за да създадат свои собствени уникални картини.

„Тази древна форма на изкуство никога не е била по-лесна за овладяване! Енкаустика е спонтанност и феерия от цветове, с които ще заредим душите си. В буквален превод означава „горя, горещ“ от старогръцки. Поканете близки и приятели, запазете своето място и се пригответе да се потопите в света на енкаустика. Всички необходими материали са включени. Всичко, което нарисувате остава за вас и може да си го сложите в рамка.“ – споделят и канят организаторите на първото по рода си събитие по „восъчна живопис“ в Стара Загора.

Линк към събитието:

https://www.facebook.com/events/1505427506997824

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com