Свържете се с нас

Стара Загора

Национална кръгла маса „Предизвикателствата пред ветеринарномедицинската професия и дигитализация“ се проведе в Тракийския университет

Published

on

Ветеринарномедицинският факултет на Тракийски университет – Стара Загора проведе Национална кръгла маса „Предизвикателствата пред ветеринарномедицинската професия и дигитализация“, под патронажа на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков.

Ректорът на Тракийския университет приветства участниците: „За мен е чест и удоволствие, като ректор и като човек от ветеринарната гилдия, да Ви приветствам с добре дошли. Благодаря на всички, които организираха това мащабно мероприятие. Трансформацията на икономическия модел, който стартира в целия свят няма как да не засегне ветеринарномедицинската професия. Тук сме събрали хора от образованието, практиката и от държавната администрация. Ние трябва да изпреварваме събитията, защото трябва да защитим нашата гилдия. Аз гарантирам моята подкрепа като ректор на Тракийския университет, че всички Ваши инициативи ще стигнат до най-високо ниво, включително и възможности за промени в законодателната рамка. Желая Ви успешна работа!”

В Националната кръгла маса участие взеха: Българска агенция по безопасност на храните; Българска асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни; Българска асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни; Български ветеринарен съюз; Ветеринарномедицински факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора; Министерство на земеделие, храните и горите; Сдружение на производителите и търговците на ВМП; Сдружение на търговците на ВМП; Съюз на ветеринарните лекари в България; Факултет ветеринарна медицина, Лесотехнически университет, гр. София; Център за оценка на риска по хранителната верига;

Темите на дискусията, които са от изключителна важност, както за ветеринарномедицинските специалисти, така и за стопаните и законодателството бяха: тема 1 „Предизвикателствата пред демографските и социални проблеми, имащи отношение към ветеринарномедицинската професия“; тема 2 „Дигитализация във ветеринарномедицинската професия“; тема 3 „Следдипломно и продължаващо ветеринарномедицинско обучение и специализации“; тема 4 „Предизвикателствата пред ветеринарномедицинската професия от въвеждането на Регламента за официалния контрол по хранителната верига и Регламента за здравето на животните и проект за нов Закон за ВМД“.

DSC_2577

Деканът на Ветеринарномедицински факултет проф. д-р Тодор Стоянчев откри събитието: Приветствам Ви с добре дошли и се надявам да намерим заедно решение на проблемите или да намерим страна, към която да ги адресириме, така че в най-скоро време да имаме единна и стабилна политика, която да води до успех във ветеринарномедицинската професия в България.“

В онлайн връзката за приветствие се включи и заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков: „През последните години ветеринарните лекари в България се изправяме ежедневно при редица сериозни предизвикателства, свързани с масово разпространяващи се заразни заболявания по животните, което води до намаляване на броя на селскостопанските животни и обезлюдяване на селските райони, за съжаление. Въпреки всички тези трудности, които срещат при изпълнение на служебния си дълг, ветеринарните лекари не спират да доказват професионализма си и да опазват здравето на животните и хората. Пандемията ни показа, че здравето на животните, хората и околната среда са взаимно свързани. Виждам в този форум една чудесна възможност за бъдещето на ветеринарномедицинската професия. Надявам се днешното събитие да стане отправна точка за скорошно обединение на съсловието, защото това е важно за бъдещето на всички нас. Нека работим заедно, независимо от нашата професионална сфера.“

В дискусията онлайн взе специално участие и проф. Александър Щарке – директор на Клиниката за продуктивни животни към Университета в Лайпциг. Основните препоръки на проф. Щарке бяха насочени в това МЗХГ, Български ветеринарен съюз и Тракийският университет да работят в по-тясно сътрудничество във връзка с бъдещето на ветеринарномедицинската професия. Той беше категоричен, че трябва да тръгнат по пътя на въвеждането на специализации за ветеринарните лекари в България, като изрази готовност да окаже абсолютно съдействие с учебни програми в дейността с продуктивните животни. Проф. Щарке изрази също готовност да съдейства за съвместна работа на Немската ветеринарна камара и Български ветеринарен съюз. Разработването на учебните програми за продължаващо обучение се подготвят от Университета, а контролът и регламентирането се осъществява от ветеринарния съюз, поясни той.

Събитието се провежда в хибридна форма – част от участниците бяха на място, при това на всички противоепидемични мерки, а останалите бяха в пряка онлайн-връзка.

Продължете с четенето

Стара Загора

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Published

on

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора

Така за апетитната, но запусната и вече рушаща се постройка в централната градска част се появи надежда, че времето на безвремие за нея вече свършва.

Предложението бе последна точка в дневния ред на  Общото събрание на УМБАЛ „Проф. Киркович“ ,но е събра подкрепата на всички представители на акционерите, включително и на представителя на държавата, съобщи Емил Христов, водач на групата общински съветници от ГЕРБ в местния парламент.

Христов бе упълномощеното лице от Общинския съвет на Стара Загора  да представлява интересите на Общината като един от акционерите в здравното заведение.

„Искам да направя едно уточнение – това решение не означава, че Общината взема АГ-комплекса  още от утре. Тепърва предстоят преговори, уточнения и разговори, това е труден процес“, подчерта Емил Христов.

 

За председателя на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет Тунджай Йозтурк решението на Общото събрание на Университетската болница в Стара Загора, е добър вариант. Може би не най-добрият, но на този етап единствено възможен.

Съгласно решението, стойността на наема  за сградата на бившия АГ- комплекс ще бъде определена на базата на стойността на имота. А колко струва той ще трябва да оцени  независим оценител. Отдаването под наем ще се случи при запазване на предназначението на сградата.  А тя ще трябва да бъде  реновирана от наемателя. Определената за заплащане наемна цена ще се прихваща от изпълнените ремонтни дейности и подобрения, доказани със счетоводни документи, пише още в решението.

Като наемател,  Общината ще има право да преотстъпва помещения, но това ще става само след изрично съгласуване със собственика, в лицето на Държавата

Сградата на бившето Родилно на улица“ Столетов“ 117 е неизползваема от 2019 година.

На два пъти община Стара Загора поиска да я закупи от държавата, но собственикът „отказа“ местната власт с непосилна цена.

А междувременно, през февруари, тази година за пореден път парчета от фасадата се стовариха на метри от семейство с бебе в количка.  Инцидентът се размина без жертви.

На консултативен съвет за съдбата на бившия АГ – комплекс през февруари, интерес към нея прояви и Тракийският университет.

През годините интерес към имота е проявяван и от частни лица. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

Published

on

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени вчера следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин Танев, заместник-кмет по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход.

До момента няма пострадали хора, нито сигнали за прекъснато електрозахранване. Радостин Танев призова към внимание, тъй като се очаква да завали и силен дъжд.

Продължете с четенето

Стара Загора

Внимание: Магнитна буря връхлита Земята!

Published

on

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1, но има вероятност да се усили до G2, съобщи MeteoBalkans.

НА 15.04 към 19:30 UTС астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с не голяма интензивност – М5 (R1) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3639.

Изригването беше придружено изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500-700 km/s. (Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.)

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. /сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com