Свържете се с нас

Стара Загора

Над 80 предложения разгледа Общинският съвет на редовното си заседание за месец март

Published

on

Над 80 бяха предложенията, които разгледаха общинските съветници в Стара Загора, по време на редовното си заседание за месец март. Подкрепа на второ четене, с 47 гласа, получи Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Стара Загора.

Гласувано бе и предложение за учредяване безвъзмездно право на ползване върху имот частна общинска собственост на УМБАЛ „Проф д-р. Стоян Киркович“. Теренът е с площ от 1000 квадратни метра. Той ще бъде използван за изграждане на хеликоптерна площадка.

Приети, с 27 гласа, бяха разчети и лимити за текущата година, тъй като все още няма приет Държавен бюджет. Акценти в Инвестиционната програма на Община Стара Загора през 2023 година са основни ремонти, рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура, обновяване на сгради на учебни заведения и театри, благоустрояване на дворните пространства в детските ясли, обновяване на уличното осветление, доизграждане на гробищен парк в землището на село Богомилово и изготвянето на проекти за бъдещи обекти. Голяма част от тях са преходни, по които работата ще продължи и през тази година. Заложени са и нови, за които е осигурено необходимото финансиране за реализация.

Старозагорските старейшини обсъдиха и приеха Бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара Загора за периода 2024 – 2026 година. Предвидената политика в областта на данъците ще продължи да се придържа към установените принципи и насоки през последните години, като основните ѝ цели отново са насочени към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, борбата с данъчните злоупотреби и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план. Запазват се основните приоритети, свързани с подобряване на събираемостта на приходите, предотвратяването на възможности за укриване и невнасяне на данъци и осигуровки и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. С предвидените мерки в политиката по приходите се цели гарантирането на необходимия финансов ресурс за изпълнение на разходните политики на правителството.

Приета бе Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2023 г. и отчетът на същата за изминалата година.

Открити бяха процедури за провеждане на конкурси за избор на управители на общинските дружества „Диагностично консултативен център I – Стара Загора“, „Комплексен онкологичен център“, „Медицински  център – I  Стара Загора“, „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Стара Загора“, Център за психично здраве-Стара Загора“.

Съветниците дадоха одобрение и на схема за поставяне на бюст-паметник на Максим Горки, който ще бъде изграден в двора на училището в града, носещо името му. Именувани бяха и улици, граничещи с Индустриална зона „Загоре“. Те ще носят имената „Здраве“, „Братя Азманови“ и „Полимерна“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Published

on

Тази неделя 21 април за втора поредна година в Стара Загора ще се проведе 5К Beroe Road Race. Това съобщиха на пресконференция днес по повод 100 години лека атлетика в България и 70 години СКЛА „Берое“ Стара Загора председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев, Емилия Драгиева, заместник-председателят на лекоатлетическият клуб „Берое“ и началникът на отдел „Спортни дейности“ при Община Стара Загора Петко Крумов.

„Искам да споделя с вас, че този проект 5К Beroe Road Race, е изцяло организиран от младите треньори в клуба – Иван Попов и Елеонора Драгиева. Имаме чудесни условия за работа благодарение на грижите от страна на Община Стара Загора.“, коментира Емилия Драгиева

5К Beroe Road Race ще се проведе отново в парк „Артилерийски“. Началото е от 10:30 часа в неделя на 21 април. Трасето стартира от обновения парк „Артилерийски“ и преминава през едни от най-главните и равни булеварди на града. Уникално състезание, което ще предостави на всички участващи възможността да се заредят с много положителни емоции и да предизвикат себе си за едно наистина бързо бягане на 5км. Трасето на състезанието е лицензирано и подходящо за абсолютно всички любители на бягането.

Тази година участие ще вземат и гости от 5 държави – Кения, Кипър, Нидерландия, Дания и Белгия.

На 21 април, освен 5К Beroe Road Race ще има и общоградско бягане за деца. Над 600 са децата заявили участие в кроса на 600 метра. Всяко дете ще получи и медал за участие.

Председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев допълни още, че тази година на 15 май се завръща лекоатлетическият турнир „Самарско знаме“ след 4 години прекъсване.

„Турнирът ще бъде определено интересен, тъй като дисциплините, които планираме да присъстват са в полза на атлетите, гонещи нормативи.“- допълни той.

„Следват два национални шампионата за атлети под 18 и 20-годишна възраст. Очаква се участие в състезанията да вземат от 700 до 900 атлети. Националните лагери се предвижда да са отново в Стара Загора, което е от полза за целия град, за клуба и състезателите.“ – каза още Колев.

СКЛА „Берое“ е клуб с дългогодишни традиции в Българската лека атлетика. През всичките години на своето съществуване Берое неизменно присъства в топ 10 на най-успешните лекоатлетически клубове в страната. Тук са се подготвяли и се подготвят много национални състезатели. Клубът провежда тренировки в лекоатлетическия стадион „Берое“ в Стара Загора. В него членуват състезатели от всички възрастови групи. Специализира в спринтовите и скоковите дисциплини, но също така има изявени състезатели на средни и дълги разстояния. В момента в клуба има десет треньори, занимаващи се с повече от 200 състезатели.

Организаторите се извиняват за неудобството, което ще причинят на гражданите поради временна организация на движението по време на състезанието 5К Beroe Road Race.

Продължете с четенето

Стара Загора

Делото „Дебора“ започна от третия опит

Published

on

Всички страни по делото „Дебора“ този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.
Делото в Районния съд започна от третия опит, след като предишните два се провалиха заради отсъствието на адвокат на обвинения за насилието над Дебора Георги Георгиев и заради върнатия от съда акт на прокуратурата.

На разпоредителното заседание защитата на Георгиев поиска съдът в Стара Загора да гледа промяната на мярката му за неотклонение, която в момента е задържане под стража. Като мотив адвокатът посочи, че в указанията си ВКС никъде не е посочвал, че мярката на Георги трябва да се гледа от съда в Пловдив. Спрямо него са повдигнати три обвинения – за побой, обезобразяване на момиче и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор.

Прокуратурата не подкрепи искането на защитата. Очаква се съдът да вземе решение по искането.

БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодорв с поздрав към експерт-счетоводителите по повод професионалния им празник

Published

on

„Приемете моите сърдечни поздрави по повод Вашия професионален празник! Вашата работа е съчетание на прецизност, честност и отговорно отношение.

Пожелавам Ви от все сърце да бъдете първокласни специалисти в това, което правите. Да се справяте отлично с всякакви задачи. Работата Ви, освен доходи, да Ви носи истинско удоволствие и усъвършенстване, за да продължите да бъдете полезни на гражданите и обществото!“

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com