Свържете се с нас

Новини от Областта

Над 60 военни от Сухопътните гасят пожарите в общините Гълъбово и Тополовград

Published

on

Два модула с над 60 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада се включиха днес, 1 септември, в гасенето на пожари в общините Гълъбово и Тополовград по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съобщиха от МО. 31 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 52740 – Хасково и днес продължават да гасят възникналия преди два дни пожар между селата Българска поляна и Черепово.

Ръководителят на модула е капитан Светослав Везев. В 05.30 ч. модул от 30 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 44220 – Стара Загора, с ръководител капитан Георги Георгиев, се включи в гасенето на пожар в с. Главан, община Гълъбово. Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Продължете с четенето

Свят

Стара Загора бе отличена с приз „Община с най-много инвестиции“ за 2023 г.

Published

on

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа връчи за 18-а поредна година наградите „Инвеститор на годината“. По време на церемонията, провела се в София на 5 март, бяха отбелязани най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през миналата година. Община Стара Загора бе отличена с приз „Община с най-много инвестиции“ за 2023 г. Наградата беше връчена на кмета Живко Тодоров от заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов.

„За мен е огромна чест да получа това признание – то е плод на много колективни усилия не само през изминалата година. Реализираните инвестиции в нашата община са за над 400 млн. лева“, каза кметът Тодоров, като допълни, че се очакват и още. Той лично благодари на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и на министъра на икономиката Богдан Богданов за подкрепата, която получава Стара Загора. Гости на церемонията бяха и зам.-кметът по „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев, началникът на отдел „Инвестиции“ Росица Райкова, както и изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев.

„В Министерството на иновациите и растежа работим целенасочено за това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. От началото на мандата на правителството имаме рекорден брой инвеститори – връчени са 23 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите за 510 млн. ле. и 2022 работни места. Това е с 41% повече от същия период за миналата година. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на престижното събитие. Министърът отличи победителя в категория „Инвестиция в иновативен бизнес“.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи компания – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. Отличието връчи заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

Призове имаше в различни категории – „Инвестиция на зелено“, „Инвестиция в разширяване на бизнес“, „Инвестиция в човешки капитал“, „Успешен стартъп“ и други.

На тържествената церемония  присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

Продължете с четенето

Свят

Ремонтират емблематичната за Стара Загора сграда на Драматичен театър „Гео Милев“

Published

on

Мащабен ремонт тече в момента в емблематичната за Стара Загора сграда на Драматичен театър „Гео Милев“. Той започна в края на 2022 година, като основната му цел е постигане на по-добра енергийна ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадната автентичност.

„Това истинско архитектурно бижу на Стара Загора се намира в археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“. През годините сградата беше много натоварена и експлоатирана. Дълго време тук беше настанена и старозагорската опера.

Именно затова дойде и времето да ѝ обърнем подобаващото внимание, за да върнем блясъка ѝ. Винаги съм казвала, че тук трябва да се пипа „с кадифена ръкавица“, защото трябва да се запази както вида, така и самата стойност на обекта“, разказа заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

И припомни, че „първата копка на тази сграда е направена на 1 април 1912 година, а архитект е Никола Лазаров. Стилът, в който е изградена, е определян като „Виенски барок“.

Малко по късно през 1916 година големият наш поет и съгражданин Гео Милев тук експериментално поставя пиесите на Гогол на Софокъл. А през 1990 година сградата е обявена за паметник на културата от местно значение“, посочи още тя.

„При извършване на строителството ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности, като реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите“, каза още заместник-кметът. Тя обясни, че след ремонта „хората в неравностойно положение ще имат подходящи условия за достъп“.

Друго важно обновление, което ще има след цялостния ремонт на сградата, е, че тя ще бъде климатизирана. „Много важен проблем беше липсата на климатизация, хората, които посещават театъра, знаят, че беше много некомфортно през летните месеци. Тъй като липсата на възможност за охлаждане правеше температурата в помещенията да достига до 45 градуса“, коментира Желева.

„Реконструкцията и обновяването на театъра ще допринесе за удобството както на посетителите, така и на работещите в него. С изцяло обновената акустична зала, на която ще бъде поставена изцяло нова и съвременна мултимедия, звукоизолация, която създава усещането за сцена от световно ниво заедно с  подновеното осветление“, разкри и директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова.

„Тази сграда, освен че е архитектурна забележителност и историческа, с над 100-годишна история, тя за нас е един жив организъм- за всички хора, които работят тук. За всички нас тя е частица от всеки един“, обясни Тодорова. „Сградата е едно културно и духовно средище, което събира в себе си творци от различни места и отглежда млади творци“, посочи още тя.

„Проектът предвижда пълна подмяна на мокета, седалките и дежурното осветление в зрителната зала, ново сценично облекло – завеса, крачоли, средно дъно на сцената, както и ремонт на сценичната механизация и на рунд хоризонта, подмяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат поставени видеомонитори, свързани с камерна и голяма сцена за следене на репетиции и представления“, допълни Тодорова.

Ремонтните дейности включват и реконструкция на прилежащото дворно пространство – премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и разполагане на нова сцена на нейното място, където през топлите месеци може да бъдат играни различни представления.

След извършване на ремонта залата на основната сцена ще разполага с над 300 места за зрители, а камерна сцена с 60. Общата застроена площ на сградата е 1194 кв. метра, а сградата е дом и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Очаква се ремонтът да приключи в началото на следващата 2025 година и да стане притегателен център за култура. дарик

Продължете с четенето

Свят

Енергията на деня е идеална за активни действия

Published

on

Луната е в нарастваща фаза и в знак Риби до 06:50ч на 16 януари

Въображението работи на пълни обороти, привлечени сме от мистицизма. Повишава се и романтичната нагласа, мечтателността, интуицията. Вътрешният свят е по-цветен от повърхността. Вниманието ви може да е съсредоточено върху духовните теми. Време за озарение и просветление. Време е да медитирате и да се потопите в себе си.

През това време хората сме склонни да гледат на света повече през розови очила, затова в любовните дела трябва да се прояви голяма предпазливост. Нараства чувствителността и сантименталността у хората, следователно и ранимостта. Лесно можете да повярвате на лъжливи обещания. Това, което преди е било обвито в мъгла, вече може да стане ясно, приемливо и очевидно. Човек в този период се намира във връзка с Космоса. Вземайки важни решения, вслушайте се първо във вътрешният си глас и се доверете на своята интуиция.

Краката сега са много чувствителни, така че обърнете достатъчно внимание на своите обувки – те трябва да бъдат максимално удобни.

Лунен календар: продължава 4 лунен ден до 10:36ч 

Следва 5 лунен ден от 10:36ч на 15 януари до 10:59ч на 16 януари

Този лунен ден се счита за добър и щастлив. Символ на деня е Еднорога. Приветства се всичко, което е свързано с духовното развитие, със самоусъвършенстването. Това могат да бъдат духовни практики или медитации, самоанализ на собствените действия, работа над вътрешната осъзнатост и над чистотата на мислите и желанията. Четенето на молитви и мантри може да подпомогне този процес.

Енергията на деня е идеална за активни действия. Физическото натоварване оказва добро влияние. Особен ефект има и практикуването на йога. Изпълнението на асаните способства придобиването на вътрешна хармония и мир, което ви позволява да постигнете умиротворяване. Първата половина на деня е благоприятна за правене на планове, но е по-добре да ги запазите за себе си засега.

Новите дела няма да донесат успех. Добре е да се правят планове за бъдещето. Всички мисли, дори мимолетни и незначителни, могат да станат реални през този период. Добре е да контролирате ума си, за да не навредите на себе си или на другите. Всички промени, които се случват през този период, не трябва да ви тревожат. Това е моментът на преход към съвсем ново ниво: по-високо, по-удобно, по-добро качество.

На петия лунен ден е напълно нормално, ако настроението и състоянието ви не са стабилни. На сутринта може да чувствате, че ви е радостно, а по обяд всичко вече ви е досадно. Не се плашете от такива драстични промени. По този начин тялото се опитва да се обнови, да се отърве от излишното. Според поверието в 5 лунен ден е полезно да поплачете, при това не само на сън, но и в действителност. Сълзите са знак за това, че душата се пречиства. Този лунен ден подхожда за кръщение.

За уязвима зона се счита стомаха. Употребявайте само лека и прясна храна, свежи продукти, лесни за храносмилане. Препоръчват се млечни продукти. Пийте билкови чайове. Ако здравето ви пострада днес, означава, че трябва да промените нещо в себе си. Не започвайте диета, избягвайте да гладувате. Всяка храна, която постъпва в организма сега се отразява не само на тялото, но и на аурата.

Сексът в този лунен ден трябва да бъде отпускащ и успокояващ и да се приеме като целебен. Сложните пози е добре да се избягват. Подстрижката може да подобри материалното състояние и цялостното благополучие. Благодарение на нея може да се освободите от депресивно състояние.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com