Свържете се с нас

Новини от Областта

Москов: Искаме да спрем доплащането за лечение в болниците

Published

on

Колко точно години гледате тези хора в парламента? Има хора, които 15, 20, 30 години обясняват, че когато те правят нещо всичко е добре, но ако друг се заеме да върши работа е лошо. Има нужда от промяна в здравеопазването, каза здравният министър Петър Москов в ефира на Нова ТВ.

Разделянето на пакетите е свързано с това, че в момента всяка дейност в болниците трябва да се доплаща. Искаме да променим здравната характеристика на нацията, защото здравето ни е изключително влошено. За тези заболявания, които формират 95% от смъртността, българинът няма да доплаща нищо само ако са здравно осигурени, обясни министърът. В момента има значение дали си богат или беден в нашите болници. Това искаме да променим.

Искаме да променим доболничната помощ и методите за заплащане в НЗОК. 53% от парите за здраве минават през Здравната каса, а 47% доплащаме. Искаме тези 47% да излязат на светло, каза Москов. Никакво пестене на пари не правим. Искаме да стане ясно какво се изразходва. В последните години сме вложили три пъти повече пари за здравеопазване, но то не се подобрява, тук е проблемът, припомни Петър Москов.

Спираме финансирането на болниците, а искаме да следим пътя на лечението, което ще доведе до съвместна работа на всички болници. Искаме да променим разхождането между различни болници, каза Москов. От тази година заплащането в спешната помощ е адекватно. Ще подновим целият автопарк в следващите 3 години.

Няма лекар в спешна помощ, който да взима под 1000 лева. Категорично се вижда, че има промяна, но тя не е толкова бърза, колкото ни се иска, допълни Москов. По никакъв начин не удряме най-бедните хора с изискването да се платят здравните осигуровки за 5 години назад. Сумата от 16, 80 лв. на месец е изключително ниска. Всеки сам преценява дали ще си пие ракията или ще си плати осигуровките.

Хората трябва да преосмислят приоритетите си. Системата трябва да се промени, това е нашият ангажимент. Моделът за интеграция, който течеше до сега е погрешен. Държавата трябва да влезе в гетата и да спрем да се притесняваме да говорим за проблемите там, заключи Москов.

Продължете с четенето

Новини от Областта

Красота и изящество: Избират новата „Царица Роза“ на Казанлък, вижте претендентките (СНИМКИ)

Published

on

Тазгодишната „Царица Роза“ на Казанлък ще бъде избрана тази вечер измежду 24 претендентки, а спектакълът по избора ще се състои в Дома на културата „Арсенал“.

Това каза заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Това е 56-ото издание на престижния конкурс, който този път ще премине под мотото „Казанлък ви обича“.

Голямата изненада за публиката, както и за участничките, е това, че победителката ще получи право на участие в конкурса „Мис България“. Освен възможността да се включи в надпреварата с най-красивите жени в страната, „Царица Роза“ ще получи още възможността за традиционното пътуване до Япония, а през следващата една година избраната тази вечер Царица Роза ще бъде посланик на Казанлък на международни изложения и туристически борси по целия свят, каза още Касева.

Заместник-кметът напомни, че през годините конкурсът „Царица Роза“ се променя и надгражда, но винаги поставя началото на програмата на дългоочаквания Празник на розата.

„Това не е просто конкурс за красота, а е един красив спектакъл, който казанлъчани очакват цяла година“, посочи тя. И тази вечер претендентките ще се представят пред публиката в три кръга, а победителката ще бъде избрана от жури, което ще бъде определено непосредствено преди спектакъла.

В дългогодишната история на конкурса има много интересни моменти“, посочи Сребра Касева. Първата Царица Роза на Казанлък е Стефка Таралежкова, избрана през 1960 година, а осем години по-късно се взима решение Царицата да бъде избирана ежегодно.

 

Община Казанлък

 

„През 1968 година е и официалният избор на първата Царица на града – Радка Дерелиева. В отделните периоди конкурсът се организира по различен начин. През 70-те и 80-те години на миналия век например Балът на розата е след абитуриентските вечери през май, а Царица Роза се избира сред предварително подбрани кандидатки, предложени от училищните комсомолски организации.

През 2012 година в конкурса има доста нововъведения“, разказа Касева. Тогава кандидатките се включват в каузата на кмета Галина Стоянова „В името на розата“ и помагат за изнасяне на експонати от влажното мазе на стария Музей на розата в новоизградения такъв.

„През същата година са изработени и първите критерии и регламент за конкурса. Освен външния вид, важни изисквания стават и интелектът, поведението и артистичността на момичетата, а подготовката им става с помощта на професионални хореографи“, посочи тя.

 

Община Казанлък

 

Конкурсът е предшестван от програмата „Пътят към короната“, в рамките на която кандидатките се обучават на етикет и се запознават по-подробно с културата и историята на града.

„Отново през 2012 година по идея на Галина Стоянова Празникът на розата прераства в едномесечен фестивал“, каза още Сребра Касева. „След дългогодишни усилия той е патентован през 2021 година, а тази година патентът беше подновен за още десет години“, коментира тя.

Той е наложен като противодействие на опити на физически и юридически лица да организират събития, подобни на розобер и празници и ритуали, свързани с него.

Спектакълът ще постави началото на разнообразната програма по повод 121-я Празник на розата в Казанлък, чиято кулминация е на 31 май, 1 и 2 юни.

Вижте всички участнички в конкурса ТУК.

Продължете с четенето

Новини от Областта

За пръв път в Казанлък: Един от най-добрите цигулари в света ще изнесе мултимедиен концерт

Published

on

Проектът „Лауреатите“ стартира през юни с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър „Кантус Фирмус“ в София и Казанлък. В средата на месец юни започва реализацията на иновативния музикален проект „Лауреатите“,  организиран от агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Събитието ще представи мултимедийна концертна програма на Оркестър „Кантус Фирмус“ и един от най-талантливите млади  цигулари на Европа – Максим Цеков, чиято кариера се развива предимно в Австрия и Германия.

Максим Цеков е роден през 2000-та година в Австрия, получава първите си уроци по цигулка от легендарната българска изпълнителка Дина Шнайдерман. След това дълги години е ученик на друг наш музикант, Иван Димитров –концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър. През 2015 г. Максим е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2011 г. е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в известната английско-италианска продукция „Цигулар на дявола“.В биографията на младия талант присъстват призови места и лауреатски звания от поредица международни конкурси.В момента той е студент във Висшето музикално училище „Ханс Айслер“ в Берлин и паралелно с това свири в оркестър на Виенската държавна опера/Виенската филхармония.

За предстоящото си гостуване в България младият цигулар ще поеме няколко различни роли на сцената – на солист, концертмайстор и водач на Оркестър „Кантус Фирмус“.Програмата е замислена така, че да разчупи традиционните рамки на класическия концерт. Публиката ще се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Франц Шуберт ( Рондо за цигулка в ла мажор),Пьотър Илич Чайковски (Серен, Едуард Елгар (Salut D’Amour), Хенрик Виенявски (Полонеза №1). Своеобразна кулминация на програмата ще бъде премиерата на нова цигулкова пиеса – „Смиляна“, създадена специално за събитието от самобитния наш композитор Георги Андреев. В състава на оркестъра ще се включат млади инструменталисти – ученици и студенти, завоювали награди от трите издания на Националния конкурс „Кантус Фирмус“. А за специалното изживяване на публиката ще се погрижи също и екип от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative, който подготвя визуални ефекти, синхронизирани с музикалните пиеси от програмата.

На 12 юни „Лауреатите“ ще гостуват в Казанлък. Оригиналната концертна програма ще бъде представена в залата на Народно читалище „Искра – 1860“ от 19:00 ч., като съпътстващо събитие от фестивала „Празник на розата“ в партньорство с Община Казанлък. Това ще бъде първо гостуване в града както за Максим Цеков, така и за оркестър „Кантус Фирмус“.

Билетите за концерта са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на събитието.

Продължете с четенето

Свят

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора

Published

on

„Петко льо, капитанине,

Петко льо, командирине,

яла са, Петко, откажи от сванка

пусто хайдутство…“

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора в бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия.

През 1964 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Мандаджиев.

Работил е като шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора (1964 – 1967), в Хасковския драматичен театър, където е бил директор (1965 – 1966), във Военния театър (1967- до днес).

Васил Михайлов получава най-голяма популярност с изпълнението на ролята на Петко Войвода в телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“.

На 8 февруари 2018 г. САБ обявява, че „Икар“ за цялостен принос ще бъде присъден на Михайлов. На следващия ден, обаче, Михайлов съобщава в интервю своя отказ на наградата в знак на протест срещу състоянието на българския театър и липсата на достатъчно държавна грижа към този вид изкуство.

Здраве и култура Звездни рожденици

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com