Свържете се с нас

Стара Загора

Митрополит Киприан отслужи първата литургия за 2021 г. в Стара Загора

Published

on

В първия ден на новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики. По този повод в Катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с всички свещенослужители от град Стара Загора.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и съслужаващите му духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от „зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди“. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

Владиката благопожела Бог да дари миряните с физическо и духовно здраве, да посочи пътя, по който трябва да се върви, за да растем в благодат и познание на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост да бъде над нас, с нашата страна и църква. През настъпващата година да се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение, а също и да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата, който ще ни доведе до вечен живот.

В службата по традиция участва и Хорът при Катедралния храм, с диригент Мария Колева, а стотици взеха молитвено участие и чрез живото излъчване на литургията в социалната мрежа Facebook.

Празничната програма на Старозагорска митрополия продължава с Богоявленските богослужения. На 5 януари, в 9:30 ч., ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай. Отново там, на 6 януари, Богоявление, в 9:30 ч. е Утренята и св. Златоустова литургия. Великият Богоявленски водосвет, хвърлянето на кръста и освещаването на бойните знамена в парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, започват в 12,00 ч. На 7 януари, Ивановден, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. Казанлък.

Продължете с четенето

Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Published

on

„Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката.

На едно от най-магичните места за Стара Загора – Античен форумен комплекс „Августа Траяна“, през месец юни отново ще се гради сцена, даваща поле и на познати, и на изгряващи звезди, за да превърнат града на липите в петдневен джаз оазис.

Програмата е цветна, точно като името на фестивала, и акцентира върху участието на български изпълнители, а през последните два дни публиката ще има възможността да се наслади на старозагорско изпълнение, на специалната Младежка джаз сцена, с участието на НУМСИ „Христина Морфова“ и Вокална студиа „Траяна глас“.

Фестивалните дни ще блестят с имената Белослава, Маги Джанаварова, Антони Дончев, Дани Белчева, джаз формация „SoulBmoll” и разбира се –  Биг Бенд – Стара Загора с диригент Виктор Крумов, който е и директор на фестивала.

Програма „Цветовете на джаза“

10,11,12,13 и 14 юни 2024 г.

10 юни /понеделник/

„Цветовете на джаза“  –  Джаз фестивал 2024 – Стара Загора

Официално откриване на фестивала

„Джаз в класиката“

Концерт на Антони Дончев – пиано, Мария Митева – флейта, Митко Семов – ударни, Васил Хаджигрудев – контрабас

19:30 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен, при лошо време в Оперен театър

Концерт на Дани Белчева квартет

Дани Белчева – вокали, Милен Кукошаров – пиано, Михаил Иванов – контрабас, Димитър Семов – барабани

20:30 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен, при лошо време в Оперен театър

11 юни /вторник/

„Цветовете на джаза“  –  Джаз фестивал 2024 – Стара Загора

Концерт на Маги Джанаварова

Денис Попстоев – саксофон/ клавир, Евден Димитров – китара, Радо Казасов – барабани, Петър Йотов – китара

19:00 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен, при лошо време в Оперен театър

Концерт на Джаз формация „SoulBmoll“

Момчил Косев – китара/вокал, Славина Калканджиева – вокал, Миглена Русева – вокал, Божана Спасова – вокал, Виктор Викторов – барабани, Емилио Мархолев – бас китара

Александър Васев – клавишни, Мартин Бодуров – тромпет, Владислав Мичев – тромбон

20:00 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен, при лошо време в Оперен театър

12 юни /сряда/

„Цветовете на джаза“  –  Джаз фестивал 2024 – Стара Загора

Биг Бенд – Стара Загора със солисти Борис Тасков и Милен Стойков

Диригент – Виктор Крумов

19:00 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен

Концерт на БЕЛОСЛАВА

Welcome to 74th street

Живко Петров – пиано, Димитър Семов – ударни, Димитър Карамфилов -контрабас, Младен Димитров –  DJ Mr. Moon

20:00 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен

13 юни /четвъртък/

„Цветовете на джаза“  –  Джаз фестивал 2024 – Стара Загора

Младежка джаз сцена

НУМСИ „Христина Морфова“ представя

Концерт „ Singing Herbie Hankock”

Павел Цонев – пиано, Александър Леков – бас китара(гост), Александър Каменов – барабани(гост)

Солисти: Вероника Гочева, Виктория Добрева, Елвира Илчева, Елиза Виденова,Мария дел Кармен Мангърова, Теодора Апостолова

19:30 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен

14 юни /петък/

„Цветовете на джаза“  –  Джаз фестивал 2024 – Стара Загора

Младежка джаз сцена

Концерт на Вокална студия „Траяна глас“ – квинтет и последователи

ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева при ЦПРЛ – Стара Загора

19:30 ч., Античен форумен комплекс „Августа Траяна“

Вход свободен

Продължете с четенето

Стара Загора

Стара Загора отново е домакин на традиционния карате киокушин турнир

Published

on

Спортният турнир е най-старият провеждан през годините без прекъсване в града на липите.

За 35-и път над 30 клуба от цялата страна ще премерят сили за Национална купа „Верея“ на 27 април /събота/ в старозагорската Спортна зала „Иван Вазов“. Официалното откриване е от 11:00 часа.

Надпреварата ще покаже таланта и спортния потенциал на мъже, жени, юноши и девойки младша и старша възраст в различни дисциплини, за да излъчи най-изкусните майстори в киокушина.

Освен шампионските призове, ще има и специални награди за висок боен дух и най-технични състезатели.

Организатори на предстоящото състезание са Община Стара Загора, СККК „Аскен“ и Българската Карате Киокушин федерация /БККФ/.

„Киокушин е стил на карате, създаден от Сосай Масутацу Ояма, произхождащ от Япония. В карате дисциплината уважението, зачитането на по-висшестоящите е много важно, защото карате не е просто спорт, той е академия. В нея се развиваш и израстваш като боец! Същността на това изкуство не е да можеш да се биеш или в това какъв е цветът на колана ти, карате учи най-вече да победиш себе си! Ако надвиеш егото си и се пребориш с жалостта към себе си, ако забравиш за болката, то тогава ще можеш да се изправиш и да победиш всеки един противник“ – сподели шихан Асенов, основател на СККК „Аскен“.

Клубът по бойни спортове е първият създаден в Стара Загора, с над 40-годишна история.

Над 80 са състезателите, трениращи активно бойното изкуство. Освен със своите титли и медали, старозагорският клуб е създавал и продължава да създава, напътства и обучава състезатели в най-различни категории и възрасти, които представят Стара Загора и България. С гордост може да сe похвали с шампиони от национални, международни, европейски и световни първенства – Асен Асенов, Анелия Асенова, Даниела Динева, Данаила Чернева, Петър Мартинов, Стилиян Петров, Кристиян Райчев, Крум Крумов, Митко Миневски, Лъчезар Палачоров и др.

Треньори в него са първият златен медалист от Европейско първенство по киокушин за България – шихан Асен Асенов, сенсей Анелия Асенова и сенсей Мирослав Митев, а семпай са Анелия Василева и Зарко Василев.

Продължете с четенето

Стара Загора

Днес бъдете сдържани и скромни, за да няма ответен удар

Published

on

Луната е в знак Стрелец от 04:38ч до 12:39ч на 28 април

Луната преминавайки през този огнен знак прави настройката идеалистична и с философска насоченост. Социалния и обществения живот се активизират. Сега лесно се усвоява всякаква информация. Добре е не само да се получават нови знания, но и да се предават знания и опит на другите. Засилва се склонността да се търси справедливост и правото. Засилва се стремежът към признание, желание да се блесне пред другите със знания, умения. Да не се проявяват прекомерен оптимизъм и гордост. Ограниченията се понасят трудно. Подхожда за закупуване на парфюми с аромати от източния пазар, ванилия, карамфил, амбра, също и наситени плодово-цветни аромати.

Не натоварвайте черния дроб с алкохол и мазна храна. Не трябва да се ядат ябълки, може да предизвикат разстройство на стомаха. Уязвими са черен дроб, бедрата, седалищният нерв.

Лунен календар: продължава 18 лунен ден до 23:24ч

Ден на „мъртвата” вода. Принципът на „мъртвата“ вода е да се обърне времевия поток от бъдещето към миналото, от последствията към причините.

Труден и объркващ ден. Астролозите сравняват 18-ия лунен ден с огледало, в което се отразяват всички наши мисли, действия, желания и страхове. Символичен герой на този лунен ден е представен от Алиса от огледалния свят. Важно е да сте сдържани и скромни, за да няма ответен удар. Въпреки това ще бъде трудно да се сдържат емоциите, много хора наоколо сякаш свалят маските си. Осемнадесетият лунен ден се характеризира като време на намаляване на енергията и увеличаване на вътрешното налягане. Това може да доведе до повишена емоционална и физическа умора.

Неблагоприятен ден за деловите хора и за бизнеса. Решението на финансовите въпроси е по-добре да се отложи. Новите дела са неудачни. Активните дела се допускат, но не са препоръчителни. Може да се занимавате с творческа работа.

Денят не подхожда за общуване. Изясняването на отношенията още повече ще се заплетат. Може денят да се окаже тежък за семейните отношения. Възможно е някой от близките ви да е в лошо разположение на духа. По тази причина трябва да се прояви максимум спокойствие и тактичност, за да не се разраснат проблемите.

Подходящо е за кратко пътуване и смяна на обстановката. Секс не се препоръчва. Да се избягва зачатие. Неудачен ден за бракосъчетание.

Заболяванията възникнали в този ден, често са измамни и опасни. Лекува се не истинската болест, тъй като тя е скрита, замаскирана. Лечението трябва да се провежда внимателно, тъй като процеса може да бъде непредсказуем и е необходимо да се избере подходящото лекарство. Уязвими са бъбреците, бедрата и пикочен мехур, панкреас, ендокринна и пикочна система, кожата. Има тенденция към отравяне на кръвта, шлаките се отстраняват слабо. Не трябва да се претоварват бъбреците, трябва да се пият по-малко течности, да не се яде тежка храна. Особено внимателни трябва да бъдат диабетици и пациенти с панкреатит при хранене.

Грижите за растения по-добре да отложите.

Следва 19 лунен ден от 23:24ч на 26 април до 00:30ч на 28 април

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com