Свържете се с нас

Стара Загора

Културен афиш на Община Стара Загора за периода 1-7 април

Published

on

1 април (понеделник)
ХIV –ти Маратон на четенето – 1 – 30 април 2019 г.
(по отделна програма)

2 април (вторник)
„Нощно слънце“ по Йордан Йовков
режисьор – Юрий Дачев
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора
19.00 ч. Драматичен театър

3 април (сряда)
65-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
Оперен концерт със солисти Деси Стефанова и Елена Баръмова, на рояла – Светлана Върлинкова.
В програмата произведения от: Офенбах, Йохан Щраус, Доницети, Росини, Моцарт, Пучини, П. Хаджиев, Д. Христов.
18.00 ч. зала първи етаж, РБ „З. Княжески“

„ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА“ балет от П.И.Чайковски ПРЕМИЕРА
Хореография и режисура – Константин Уралски /Русия/
Сценография и костюми – Салваторе Русо /Италия/
Асистент-хореограф – Наталия Коробейникова /Русия/
Асистент режисьор – Ромина Славова
Солисти и кордебалет на Държавна Опера – Стара Загора
19.00 ч. Оперен театър

„Снаха” от Георги Караславов
Режисьор – Стефан Спасов
със специалното участие на Йоанна Темелкова
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора
19.00 ч. Драматичен театър

4 април (четвъртък)
Издателство „Колибри” гостува с представяне на Мария Касимова-Моасе и двете ѝ книги „Балканска рапсодия” и „Близки срещи със смесени чувства”.

18.00 ч. зала първи етаж, РБ „З. Княжески“

5 април (петък)
Международен студентски фестивал „Данаил Чирпански“ 5 – 9 април 2019 г.
(по отделна програма)
Церемония по откриването на МСТФ “Данаил Чирпански” със специалното участие на спектакъла “Кралят Елен”, реж. Анастасия Събева, Театър “Азарян”, София.
18.00 ч. Драматичен театър

6 април (събота)
„Дон Кихот” – балет от Минкус, запис от 2016 г. на балета на Виенската опера, 120 мин.
хореография: Рудолф Нуреев; солисти: Мария Яковлева, Денис Черевичко.
Организатори: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора
Вход свободен.
11.00 ч. зала първи етаж, РБ „З. Княжески“

„ЛИЦЕТО НА ЛЪВА“ камерна опера от Елена Лангер ПРЕМИЕРА
Композитор – Елена Лангер
Режисьор – Мортен К. Роесен /Дания/
Диригент – Юри Илинов
Сценография и костюми – Ася Стоименова
Хореография – Карлос Сантос
Участват: Игнат Желев, Лиляна Ходжева, Нели Нечева, Инна Андреева, Иван Кабамитов и др.
19.00 ч. Оперен театър

7 април (неделя)
„Банда бацили“ от Мария Донева и Янчо Иванов ПРЕМИЕРА
Куклен спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър

„Хора за хората“ – общоградска инициатива
17.00 ч. парк „Пети октомври“

Продължете с четенето

Стара Загора

Кметовете на общините в Стара Загора: Eвропейските средства от „Зелената сделка“ се разпределят порочно

Published

on

В Областна администрация днес се състоя работна среща във връзка със структурирането на подкомитет за справедлив преход. На срещата присъстваха кметовете на единадесетте общини от област Стара Загора и бяха обсъдени одобрените от Европейската комисия (ЕК) Териториални планове за справедлив преход и изменението на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР 2021-2027), определена да управлява ресурса по линия на Фонда за справедлив преход и в изпълнение на препоръките на Европейската комисия за ефективно партньорство и структуриран диалог между националните и местните власти.

Бяха обсъдени и необходимите стъпки по структурирането на подкомитет за справедлив преход, който да бъде връзката между интересите и нуждите на населението и възможностите за подкрепа, които се осигуряват на национално ниво.

Малко по-късно, кметовете на общините, засегнати от „Зелената сделка“ дадоха съвместна пресконференция. Те бяха категорични, че ввропейските средства от „Зелената сделка“ се разпределят порочно и заявиха, че планират да изпратят писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което изразяват недоволството си и настояват за среща за преговори.

„Начинът, по който ще бъдат разпределяни средствата е меко казано скандален. 186 млн. лева са предназначени за саниране на жилищни блокове, 60 млн. отиват в Агенцията по заетостта за наети, самонаети лица и за обучения. Един милион лева – към Министерството на труда и социалната политика за успешно модeлиране на мерките са квалификация и преквалификация. 250 млн. лева са за малки и средни предприятия. За тях са предвидени още 140 млн. лева, но по друга мярка. Към големите предприятия от област Стара Загора се насочват 250 млн. лева. На второ място, смятаме, че се създават предпоставки за неправомерно изразходване на европейски средства. Всички тези 650 млн. лева, които посочих, ще влязат в частния бизнес. Не са ясни критериите и начините за това и дали бизнесът, който ще усвои средствата, ще разкрие нови устойчиви работни места. Искаме от държавата да бъде променен моделът на разпределение на средствата, да видим ясното участие на общините в този процес. В противен случай ние сме само гумен печат на това, което се прави. Това ще „взриви“ хората, защото ще видят, че работните места в комплекс „Марица изток“ се заменят с мерки за саниране и ще влязат в някакви фирми с неясен за самите тях ефект. В Териториалния план пише, че трябва да бъдат създадени индустриални зони. Сред правилата за разпределяне на тези средства обаче липсват подобни мерки“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му всички кметове на община в област Стара Загора не виждат ролята на общините в този процес.

Продължете с четенето

Стара Загора

Стартира първата седмица на отворените врати за туберкулоза в област Стара Загора под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Published

on

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, като инициативите през тази година ще се проведат под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение и да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги. Също и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

Във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата РЗИ – Стара Загора организира следните дейности през периода 18 – 24 март 2024 г.:

• В специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора (СБАЛПФЗ), всеки ден от 7:30 до 13:30 часа ще се провежда диагностика за туберкулоза с проба Манту, попълване на анкетни карти за скрининг на риска, за туберкулоза и при необходимост извършване на допълнителни изследвания.
• На 18 март РЗИ – Стара Загора, съвместно със СБАЛПФЗ Стара Загора, за първи път ще организира в Затвора в Сливен скрининг за туберкулоза чрез проверка за туберкулинова чувствителност и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи или имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза лица, лишени от свобода и служители от персонала.
• РЗИ – Стара Загора ще организира в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево проверка за туберкулинова чувствителност, бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи пациенти и персонал, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
• В Световния ден на туберкулозата – 24 март, екип от РЗИ – Стара Загора, съвместно с НПО „Свят без граници“ и със съдействие на кмета на община Братя Даскалови и кмета на село Черна гора, ще проведе скрининг за туберкулоза и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи и лица с рискови фактори от селото.
• На 20 март всеки желаещ ще има възможност да провери туберкулиновата чувствителност чрез провеждане на проба Манту от 14:00 до 16:00 часа в стая № 117 на първия етаж в сградата на РЗИ – Стара Загора.
• В КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 18 до 22 март ще се предоставят анкети за скрининг на риска, за туберкулоза на всички клиенти на кабинета, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания при нужда.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това, през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19, с 1,3 млн. починали лица.
Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. – жени и 1,3 млн. – деца.
Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха за общественото здраве и здравната сигурност. В световен план само около 2 от 5 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение през 2022 г. Глобалните усилия за борба с нея са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам. Без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от заболелите могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на терапия.
Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване, може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.

Туберкулозата е опасно заболяване и чрез своевременна профилактика могат да се предотвратят тежки усложнения и смърт!

Продължете с четенето

Стара Загора

Насилие между деца в Старозагорско: Заснеха осмокласник, малтретирал свой съученик

Published

on

В Регионалното управление по образование (РУО) в Стара Загора е получен сигнал във връзка с инцидент между деца в Професионалната гимназия по селско стопанство „Гео Милев“ в Мъглиж. Това съобщи началникът на РУО в Стара Загора Милена Йолдова-Стоянова. Тя уточни, че е извършена проверка и са предприети всички последващи действия. „От страна на училищното ръководство всичко, каквото се очаква, е направено“, каза началникът на РУО.

Инцидентът, при който ученик от осми клас е малтретирал свой съученик, е станал на 5 март т.г. Случаят е бил заснет и пуснат в социалните мрежи.

„Самият инцидент се е случил по време на учебен час, на учениците са им поставени неизвинени отсъствия, тъй като не са присъствали в час, а са били извън сградата на училището“, каза тя. И допълни, че „инцидентът е неприятен“, но веднага след него е свикан координационен механизъм, който действа в училището и са предприети мерки, проведени са и разговори с родителите. РУО предприе действия и двама психолози вече разговаряха с учениците. Те явно не осъзнават точно какво се е случило. „Според специалистите ситуацията в учебното заведение е спокойна. Пострадалото дете е на училище и дори са заявили, че са приятели“, каза Йолдова-Стоянова.

Очаква се утре да има заседание на педагогически съвет, за да бъдат наложени наказания на извършителите. darik

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com