Свържете се с нас

Стара Загора

И в тубдиспансера в Стара Загора ще лекуват ковид пациенти

Published

on

Пациенти, диагностицирани с Covid-19, могат да бъдат хоспитализирани в тубдиспансера. Това е уверил директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев областния управител Гергана Микова. Тя не отговори колко са свободните места там, като се аргументира че ситуацията е динамична, но подчерта, че е важно да се осигури болнична помощ за всеки човек при необходимост.

„Важно е да знаем, че няма да има върнати, както и към настоящия момент няма върнати пациенти“, заяви областният управител.

И в Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово вече се лекуват пациенти с коронавирус в по-леко състояние. А легловата база се оптимизира там, където е възможно, добави Гергана Микова.

По думите й в началото на следващата седмица ще заработи триажен център в сградата на някогашната Детска поликлиника в Стара Загора. Специалисти и рентгенов апарат ще са на разположение на пациенти със симптоми на коронавирус. Взети са всички мерки, за да се избегне смесване на потоци от болни. Втори триажен кабинет тип „фургон“ ще бъде ситуиран пред Университетската болница, за да се облекчи работата на медиците.

По думите й тази вечер предстоят педагогически съвети в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ПГСАГ „Лубор Байер“ и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, където ще обсъждат как ще продължи обучението на гимназистите в следващите дни. Областният управител отново припомни, че по преценка на училищните власти може да се премине към електронна форма на образование. В отговор на въпрос Микова обясни, че процедурата е максимално облекчена  „от днес за утре“, след подаване на заявление до РУО и образователното ведомство. 

„На този етап заболеваемостта на учениците и на педагогическия персонал не отговоря на препоръчителния процент, в който трябва да бъдат задължително изведени в дистанционна форма на обучение“.

По данни от тази сутрин заболеваемостта от Covid-19 в Старозагорско е 395 души  на 100 000 население. 

В Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани започна спешна проверка от РЗИ на домуващите и целия персонал за коронавирусна инфекция. Извънредното тестване е предприето след  като 80-годишна жена от дома почина в болницата, където е била приета за лечение със съмнение за сърдечни проблеми.  С бързи тестове са установени 7 души от домуващите  и трима от персонала,  положителни на Covid-19. Направените им PSR тестове ще бъдат известни по-късно днес, каза в заключение областният управител. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

За пръв път в Стара Загора показват древната форма на изкуството „Енкаустика“

Published

on

За пръв път в Стара Загора на 20 април ще се проведе събитие, посветено на древната форма на изкуство „Енкаустика“. Верни на своето мото „Новаторство в традицията“ Читалище Родина ще бъдат домакини за Мария Желева и нейното творчество. Тя е създател на Център за изкуства и себепознание „Пълдин Арт Клуб“, гр.Пловдив, прекрасен човек и творец на живота. На 20-ти април от 13:00ч. в залата на читалището с помощта на съвременни материали и нагрята ютия всички желаещи ще бъдат преведени през процеса на създаване на красиви произведения на изкуството с живи цветове и уникални текстури.

В това специално събитие всички желаещи ще научат повече за основите на този рядък и специфичен вид живописна техника, ще чуят историята на тази древна форма на изкуство, ще изследват как тези универсални материали създават хипнотизиращото покритие на енкаустика, ще използват ютията, като четка, за да се създаде шедьовър и ще експериментират с живи нюанси, за да създадат свои собствени уникални картини.

„Тази древна форма на изкуство никога не е била по-лесна за овладяване! Енкаустика е спонтанност и феерия от цветове, с които ще заредим душите си. В буквален превод означава „горя, горещ“ от старогръцки. Поканете близки и приятели, запазете своето място и се пригответе да се потопите в света на енкаустика. Всички необходими материали са включени. Всичко, което нарисувате остава за вас и може да си го сложите в рамка.“ – споделят и канят организаторите на първото по рода си събитие по „восъчна живопис“ в Стара Загора.

Линк към събитието:

https://www.facebook.com/events/1505427506997824

Продължете с четенето

Стара Загора

Заместник-кметът Радостин Танев: „През месец юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка“

Published

on

Предстоящите дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни – оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ на община Стара Загора Радостин Танев.

Активната намеса на Община Стара Загора и ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“ през есента на 2023 г. не успя да унищожи вредителя. Осъществено беше пръскане от страна на общината на над 400 дка територии, от които парк „Митрополит Методий Кусев“, горските масиви над кв. „Три чучура – север“ и кв. „Дъбрава“, както и още 214 дка общински и 3800 дка държавни, обработени от горското стопанство.

Популацията беше частично ограничена, защото дейностите се извършват в урбанизирана среда и борбата е биологична. Недопустимо е и използване на химичен инсектицид, защото ще се наруши биологичното разнообразие.

„Боровата процесионка няма естествени врагове и борбата с нея е много трудна, но всички предприети мерки ще бъдат бариера за разпространение на популацията.“ – коментира  Радостин Танев

Затова беше сформирана експертна комисия от ландшафтни архитекти и горски служби, които направиха оглед на състоянието на дървесните видове в парк „Митрополит Методий Кусев“. Специалистите взеха решение да се приложи комплексно третиране, което ще протече в няколко етапа.

През месец март тази година започна механично премахване на гнездата на боровата процесионка в изброените райони.

Механичното премахване включва изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който ще бъде изгорен накрая в инсинератор.

„През юни ще започне поставяне на феромонни капани и в края на септември отново ще се извърши пръскане. За целта ще поискаме разрешение дейностите да бъдат изпълнени с дронове.“- поясни още заместник-кметът Танев.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Препоръки от РИОСВ-Стара Загора към гражданите при контакт с гъсеницата са да не докосват и да не се доближават до гъсениците или техните гнезда. Да не позволяват на домашните си любимци да се приближават към гъсениците или гнездата. При контакт с боровата процесионка посетете фармацевт за облекчаване на кожни или очни раздразнения. Консултирайте се с лекар, ако смятате, че сте имали сериозна алергична реакция. Посетете ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец е бил сериозно засегнат.

Видът “Борова процесионка“ е описан за първи път от австрийци през 1775 г., а от 1910 г. е известен в България. Тя е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „процесионка“ е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, движат се една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично отслабване на растенията, но до момента няма установено загиване на отделно дърво или гора от тяхното нашествие.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Надежда Чакърова посрещна ученици по проект „Еразъм+“ в зала „П. Р. Славейков“

Published

on

Домакини на проекта Еразъм+ „A better me for a better us” са Средно  училище „Железник“, а дейността на посещението е социална и екологична осведоменост.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ заместник-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова посрещна група от ученици на възраст между 14-19 години от България, Румъния, Испания и Турция, директора на СУ „Железник“ Петя Лазарова  и ръководителите на проекта Еразъм+  Пламена Динева и Зинаида Чернева. Част от събитието бяха и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, както и експертите от отдела Ваня Тошева и Яница Бакоева.

„Добре дошли в Стара Загора, скъпи гости. Проектът „A better me for a better us” е с изключителна стойност и това е начинът да допринесем за добрите практики – образователни, екологични и др., както и да информираме младите относно опазването на околната среда и предимствата на образователната система. Вярвам, че ще бъде изключително полезно за всички“, приветства гостите в началото на срещата Надежда Чакърова. Тя поздрави ръководството на училището за добрата и активна работа. „Проектите по Еразъм дават едни от най-добрите възможности за младите и се надявам освен всичко, включено по програма, да успеете да се запознаете и с културно-историческото наследство на Стара Загора, природните дадености и да съчетаете полезното с приятното“, допълни още зам.-кметът.

Директорът на СУ „Железник“ Петя Лазарова  благодари за  гостоприемството и отделеното време за разговори с младежите. Участниците получиха подаръци от Община Стара Загора – сувенири, свързани с историята на града.

Целта на проекта, спечелен от СУ „Железник“, е да развие ключови компетентности, физическо и психическо здраве, информираност относно околната среда и борбата с изменението на климата, повишаване на личностното развитие на учениците и фокусиране върху самочувствието и увереността и др.

Учениците са избрани от всяка партньорска институция, като се дава приоритет на тези, изправени пред икономически проблеми, идващи от неблагоприятни райони, отгледани само от един родител или без родители.

Групата има петдневна програма, в която са посетили  музеи в града, Зоопарка,  Тракийски университет, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, спортни площадки на открито и др. Младежите и преподавателите са участвали в работилница, творейки с отпадъчни материали, опознавали са се чрез игри и са се запознали с дейността на училището чрез  беседа.

През последния ден  предстои да дискутират темата за борбата срещу предразсъдъците и да участват в образователна игра „Да помогнем на Земята да диша“ в escape room, както и вълнуващото преживяване да напишат писмо с послание за бъдещето, което ще поставят в корените на едно от четирите дървета, които ще засадят.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com