Свържете се с нас

Стара Загора

Ето какво ще е времето във вторник

Published

on

Днес ще е предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността – предимно висока. Максималните температури ще са между 18° и 23°. През нощта срещу сряда облачността в Северна България ще се увеличи, но ще се задържи почти без валеж.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Сутринта на места по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност. През деня облачността ще е разкъсана, често намаляваща до слънчево. Вятърът ще е съвсем слаб, предимно от изток. Максимални температури на въздух 18-20°. Температурата на морската вода е около 19°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Продължете с четенето

Стара Загора

Унищожиха стара граната в старозагорското село Памукчии

Published

on

Стара ръчна граната е обезвредена в старозагорското село Памукчии, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора е унищожил днес силно корозиралата ръчна граната.

Боеприпасът е бил открит в околностите на Памукчии. Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси бе ръководено от капитан Иван Панайотов. Военнослужещите са действали по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Продължете с четенето

Стара Загора

Гледаме безплатно близо 40 филма в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2024

Published

on

Новото европейско кино ще представи най-добрата си извадка в богатата на заглавия извънконкурсна програма от филмовия фестивал „Златната липа“, който тази година ще се състои от 1 до 5 юни в Стара Загора. Различни теми, различни съдби, различни гледни точки, но обединени от таланта на кинотворците и проблемите на общия ни европейски дом характеризират филмите, които почитателите на кинофестивала ще имат възможността да гледат напълно безплатно, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

„Беше ни изключително трудно да структурираме цялата програма, защото селектираните филми са на много високо ниво и държим всеки от тях да има поне две прожекции, за да не се налага зрителите да избират от кое заглавие да се лишат“, коментира директора на „Златната липа“ Магдалена Ралчева.

След тържествената церемония в залата на Старозагорската опера, която ще започне около 18 часа на 1 юни, фестивалът ще бъде открит с премиерния за България филм от Италия „Все още има утре“ с режисьор Паола Кулинези, която играе и главната роля. Динамичното действие на филма се развива през 40-те години. Героинята на Кулинези е малтретирана съпруга, притисната от консервативните патриалхални нрави на тогавашното общество, която все пак намира умен начин да отмъсти на съпруга си.

Зрителите на „Златната липа“ ще имат рядката възможност да гледат в извънконкурсната програма и близо 4-часовия филм на именития турски режисьор Нури Бегле Джейлан „Сухи треви“ (2023). Лентата разказва за млад учител по рисуване, който няколко години работи по разпределение в отдалечено село в Анадола. След неочакван обрат в живота на селото той губи надеждите си да избяга от мрачния живот, в който изглежда е заседнал. Шанс това да се промени му дава срещата с млада учителка…

Сред богатия списък със заглавия на автори от 18 европейски държави блестят последните филми на Уди Алън – френско-британската продукция „Чист късмет“ (2023) и на Роман Полански „Дворецът“ (2023), който е италианска продукция. „Интересен акцент в извънконкурсната програма са европейски филми с участието на известни холивудски имена“, посочи Магдалена Ралчева. Такъв е филмът от Испания и Белгия „На ръба“ (2022) с продуцент и изпълнител на главната роля Пенелопе Круз, френският „Фаворитката на краля“ (2023) на режисьора Майуен Льо Беско с участието на Джони Деп и Пиер Ришар, копродукцията между Люксембург и Франция „Господин Блейк на вашите услуги“ (2023) на режисьора Жил Льогардиние с участието на Джон Малкович и Фани Ардан, биографичната копродукция между Великобритания и САЩ с участието на Хелън Мирър „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“, френската криминална драма „Анатомия на едно падане“ (2023) на режисьора Жюстин Трие, италианският филм „Шошана“ на известния английски режисьор Майкъл Уинтърботъм и много други.

 

„Акцентът, който се забелязва в творчеството на европейските кинотворци през тази година е темата за оцеляването на семейството в съвременния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на разпадане. Изправен пред многобройните изкушения в живота, съвременният човек трудно успява да съхрани семейните ценности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със собствените си демони, със страховете си – за да оцелеят те, да оцелеят семействата им по някакъв начин. Темата за семейството винаги е била във фокуса на европейското кино, но тази година е особено ярко изразена“, смята Магдалена Ралчева.

В извънконкурсната програма зрителите ще видят и много български игрални и документални филми, за които ще ви разкажем в следваща публикация.

Кинофестивалът „Златната липа“ ще представи филмите от своята програма в три зали при вход свободен – Старозагорска опера, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Очаквайте скоро пълната програма и направете своя план кои филми да гледате по дни и часове.

Автор: Стоян Стратиев.

 

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Драги гости посрещна Зоопарк Стара Загора

Published

on

Ученици от Стара Загора, София, Кърджали и Елхово опознаха света на животните.

Ученици от няколко града в страната посетиха Зоопарк Стара Загора с цел интердисциплинарен урок на тема „Пътешествие в света на животните“ като част от дните на мобилност по НП „Иновации в действие“.

Домакини по проекта са старозагорското СУ  „Васил Левски“, а техни гости са ученици и учители от ЧСУ „Рьорих“, гр. София, ОУ „Св Св. Кирил и Методий“ , гр. Кърджали и ПГ „Св Климент Охридски“, гр. Елхово.

Младежите се запознаха с презентация за животните от рибния буквар, видовете животни в старозагорската зооградина и решаваха гатанки с пъзел към нея. На всеки пъзел бе изобразено животно, за което научиха повече подробности, благодарение на организатора от Зоопарка Мария Тонева.

Ентусиазираната група дружно приготви храна за зайчетата и участва в демонстрационно хранене. Младежите не пропуснаха и птиците, за които направиха дажба и я поставиха в хранилките на техните къщички.

За финал на пътешествието в света на животните, групата обиколи зооградината и завърши с опознавателна беседа.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com