Свържете се с нас

Стара Загора

Днес е най-дългият ден в годината

Published

on

Днес е най-дългия ден в годината. Слънцето ще изгрее в 5 ч. и 48 мин и ще залезе в 21 ч. и 8 минути, като ще ни огрява цели 15 часа и 19 минути и 29 секунди. В нула часа и 44 минути пък настъпва астрономическото лято.

Лятното слънцестоене продължава до 25 юни, когато изгрева започва да настъпва с минута по-късно от предишния ден, но залезът е по същото време.

От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината. Мнозина са убедени, че действат магически сили, които влияят върху човешките възможности.

Тази година лятото ще настъпи за нас в комплект със слънчево затъмнение, което за други части на света като Северна Африка и Индия ще бъде като “огнен пръстен”, но у нас ще бъде частично и едва доловимо. И в никакъв случай не е знак за “края на света”.

Tvn.bg

Продължете с четенето

Стара Загора

Никой няма да бъде изоставен в комплекса „Марица-изток“

Published

on

Няма заявени съкращения в двете държавни дружества ТЕЦ „Марица-изток 2“  и „Мини Марица-изток“, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката в оставка Румен Радев. Той определи като „съвсем естествено“ напрежението в региона, но увери че  „никой няма да бъде изоставен“, като изтъкна ролята на програмите по териториалния преход, които адресират заетост и алтернативни форми на реализация.

В допълнение енергийният министър потвърди намеренията на ръководството на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за съкращения на част от персонала в американската централа.

Нереалистично е очакването да не плащаме въглеродните квоти – отбеляза по повод едно от исканията на сдружението „Миньори и енергетици заедно“ министърът.

Продължете с четенето

Стара Загора

Търсенето на дърва за огрев е драстично намаляло през последната година в област Стара Загора

Published

on

Търсенето на дърва за огрев през последната година е намаляло драстично, а причината е презапасяване на частните собственици и меките зими през последните две години. Това съобщи директорът на Регионална дирекция по горите – Стара Загора инженер Петър Заяков на традиционната пресконференция по повод Седмицата на гората, която тази година ще се проведе от 1-ви до 7-ми април. Той допълни, че след извършените промени в Закона за горите във връзка с административно-наказателните производства има сериозно увеличение на глобите по актове за незаконна сеч.

Относно вредата по горите нанасяна от боровата процесионка, инженер Заяков подчерта, че вредителят представлява сериозен проблем. Пръскането, което би трябвало да става само с биологични, а не с химически препарати е ефикасно, но се извършва само при нападение на големи зелени площи. Инженер Заяков допълни, че у нас боровата процесионка съществува и в двата си вида, а именно континентална и средиземноморска.

Пожарите в горските територии на област Стара Загора през 2023 година са намалели почти на половина в сравнение с предходната година, но областта остава пожароопасна, каза още директорът на Регионалната дирекция по горите.

И тази година събитията, посветени на Седмицата на гората са пъстри и разнородни, а откриването ще се проведе на 1 април в Сливен. BNR

Продължете с четенето

Стара Загора

Петя Чакърова: Работи се за разрастване на приемната грижа

Published

on

Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора си е поставила за цел да разрасне приемната грижа в областта. Това съобщи директорът на институцията Петя Чакъров. Тя посочи, че общо приемните семейства в региона са 54, като в регистъра са вписани 3 нови.

„Все още има общини в региона, които нямат приемни семейства. Предстоят разговори с кметовете.“, посочи Чакърова

Регионалните дирекции и Министерството на труда и социалната политика насочват усилията си приемната грижа да се превърне в държавно делегирана дейност от януари 2025 година.

„Защото към момента средствата са от Европейска програма.Работи се по това повече семейства да бъдат вписвани като професионални приемни родители, които да получават заплата за това“.

Продължава процеса по деинституционализация на децата от Дома за медико-социални грижи.  Петя Чакърова уточни, че процесът е бавен и сложен, съобразен с нуждите на всяко дете и от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, полагат усилия да обучат приемните семейства да полагат грижи и за деца с увреждания.

Общо 99 са вписаните в регистъра деца за осиновяване в областта. От тях 31 са здравите, а 68 са с увреждания. През последния месец е допуснато 1 осиновяване от Окръжен съд- Стара Загора.  BNR

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com