Свържете се с нас

Политика

Депутатите от групата на Лютви Местан бяха освободени от комисиите в НС

Published

on

Независимите депутати от групата на Лютви Местан днес бяха освободени от комисиите в НС, както е по правилник и не могат да бъдат техни членове, ако са напуснали парламентарната си група.

В Комисията по земеделието и храните на мястото на народния представител Венцислав Каймаканов като член на комисията бе избран депутатът от ДПС Дурхан Мустафа. В Комисията по вероизповеданието и правата на човека бяха освободени депутатите Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, а на тяхно място бяха избрани за членове народните представители от ПГ на ДПС Александър Методиев и Джейхан Ибрямов.

Като член на Комисията по транспорт, информационните технологии и съобщенията беше освободен депутатът Айдоан Али, а на негово място избран Рушен Риза. НС освободи като заместник-председател на Комисията по образованието и науката Марияна Георгиева – Бенчева и като член Лютви Местан. На тяхно място бяха избрани Бюнамин Хасан за заместник-председател и Петър Чобанов за член на комисията. Бяха направени и други размествания заради промените в ПГ на ДПС.

Продължете с четенето

Политика

Д-р Неделчо Маринов оглави Областния съвет на БСП-Стара Загора

Published

on

36 годишният ветеринарен лекар Неделчо Маринов  бе избран за областен лидер на БСП-Стара Загора. До избора се стигна след като досегашният председател Румяна Динева се оттегли по лични причини. Тя благодари за осемте години, в които ръководи областната структура и пожела  сили, енергия и повече спечелени битки на новия лидер.

Неделчо Маринов е от 16 години в редиците на БСП-Стара Загора. Той бе лидер на Младежкото обединение до  2017г., активен участник е през последните три години в предизборните кампании в общината и в област Стара Загора.

Д-р Маринов благодари за доверието и единодушното мнозинство, с което бе избран. „За мен това е отговорност и сериозен ангажимент. Предстои ни кампания за ЕП и вярвам, че ще подготвим и организираме структурите си така, че да отговорят на принципите, утвърдени от Устава, с изискването за инициатива на местните партийни организации при издигането на кандидати“, каза новоизбраният председател.

Народният представител Георги Гьоков, член на ИБ на НС на БСП, представи организационния план за 2024г., критериите и процедурите за издигане на кандидатите за членове на Европейския парламент и контрола на дейността им. Гьоков анализира  актуалната политическа обстановка и отговори на въпроси на членовете на Областния съвет на БСП-Стара Загора.

Продължете с четенето

Политика

Имен ден днес празнуват…

Published

on

На 16 януари почитаме паметта на преподобния Ромил Бдински и на свещеномъченика Дамаскин Габровски.

Преподобният Ромил бил родом от град Видин.

При кръщението бил наречен Руско. Получил добро образование и родителите му искали да го задомят, но той жадувал за духовен живот и избягал в столицата Търново. Там в манастира „Св. Богородица Пътеводителка“ бил постриган за монах с името Роман. С голямо усърдие изпълнявал монашеските си задължения, образовал се допълнително и бил за пример на останалите монаси.

А когато чул, че великият подвижник на безмълвието (исихазма) преподобният Григорий Синаит дошъл да живее на българска земя в местността „Парория“ (на границата между България и Византия, вероятно в Странджа планина), Роман отишъл и станал негов ученик. Подвизавал се в постоянна молитва и усвоил исихастката духовност.

В Парория Роман приел велика монашеска схима с името Ромил.

Но вече османските турци навлезли в Тракия и след битката при Черномен (или Чирмен) в 1371 г. положението станало много несигурно. Монасите се разпилели да се спасяват от нашествениците. Ромил заминал за Атон, но скоро отишъл още по-далече – в град Авлона (близо до Драч, Албания), а оттам – в Раваница (Сърбия), в манастира „Св. Възнесение“. Там и починал на 16 януари 1375 г.

Свещеномъченикът Дамаскин, родом от Габрово, бил Хилендарски монах и игумен.

По манастирски дела той отишъл в Свищов в метоха на своя манастир. Но там някои турци, които имали парични задължения към манастира, вместо да се издължат, наклеветили монаха, че имал връзки с някаква туркиня. Когато го завели в съда, кадията разбрал, че монахът е невинно обвинен.

Но събралата се тълпа поискала той да приеме исляма или да бъде обесен.

Преподобният Дамаскин твърдо заявил, че е християнин и никога няма да се отрече от вярата си в Христос. Тогава му вързали ръцете отзад, повели го и го обесили на 16 януари 1771 г.

На 16 януари имен ден празнуват всички, които носят името Ромил, Ромила и производните им. 

Продължете с четенето

Политика

В Стара Загора ще отбележат Деня на Тракия

Published

on

На 26 март 2023 г. се навършват 110 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов непревземаемата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война. В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение родната армия извършва подвиг, който завинаги оставя диря в сърцата на целия народ.

В знак за преклонение към подвига на героите Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя на 26 март 2023 г. от 11.00 ч. пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“.

С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ г-жа Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com