Свържете се с нас

Стара Загора

„Ден на розовата фланелка“ в Стара Загора

Published

on

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

За трета поредна година Сдружение “Самаряни” отбелязва чрез различни училищни инициативи  “Деня на розовата фланелка”.  През 2018 г., това ще се случи в рамките на най-новия самарянски проект “Лаборатория за НЕнасилие” с инициативи в три училища. На 27.02. “Лаборатория за НЕнасилие” ще гостува на два 8-ми класа от ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък, където младите хора са готови да изразят открито своята позиция срещу “тормоза” в училище. След преодоляване на критичните зимни условия и връщане на учениците в класните стаи “Лаборатория за НЕнасилие” ще посети и Първо основно училище „Св. Климент Охридски”, гр. Раднево, СУ “Христо Ботев”,  гр. Павел баня и СУ ”Максим Горки”, гр. Стара Загора, където ще предизвика младите хора да говорят и търсят отговори на ситуации на училищен тормоз, в които са въвлечени – на които стават свидетели или преки участници.

Събитието ще се състои на 28 февруари като организаторите призовават „Носете розово, снимайте се и споделете снимките си в социалните мрежи с #ДенНаРозоватаФланелка!“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Published

on

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април

В дните на Лъва се дръжте подобаващо царствено и бъдете снизходителни към недостатъците на другите. Периодът е изпълнен с повече оптимизъм, жизненост и ярки емоции. Увеличават се решителността и самоувереността, повечето дела се отдават лесно. Всичко каквото правите, ще ви се получава добре. Сега може да се почувствате силни и самоуверени и това е така, защото енергийният потенциал на Луната е необичайно висок. Добре е да се дават и получават подаръци, да се устройват приятни сюрпризи.

Сърцето и гръбначният стълб са много уязвими, да не се натоварват. Препоръчва се лечение на коленете, ставните заболявания, болести на очите. Остеопатичният масаж на гърба ще подобри благосъстоянието ви! Педикюрът ще има блестящи дългосрочни резултати.

Лунен календар: 9 лунен ден от 12:38ч на 16 април до 13:44ч на 17 април

Това е неблагоприятен и много труден ден. Някои го наричат сатанински. Негативното влияние на нощната звезда ще се усеща буквално на всяка крачка. Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи. Всяка работа ще се превърне в скучна рутина и истински кошмар, ще започнете да се дразните, да се уморявате бързо и в резултат на това да разваляте настроението не само за себе си, но и за тези, които са се случили да бъдат до вас в този момент. Не си струва да се заемате с нещо фундаментално и сериозно в 9-ия лунен ден – просто рискувате да пропилеете деня, защото резултатът не само няма да ви зарадва, но можете да правите такива неща, последствията от които, уви, ще бъдат невъзможни за коригиране.

В емоциите може да се наблюдава сдържаност, безразличие, нетърпимост към чуждите недостатъци, мнителност и потребност от ред. Да се ограничат контактите с други хора и да не се влиза в спорове. Тъй като фазата на Луната се променя, енергийното поле е особено уязвимо. Дори и най-спокойните хора ще изпитат пристъпи на раздразнителност и ще се разпадат от дреболии. Не се концентрирайте върху мрачни мисли.

Факт е, че в 9-ти лунен ден има рестартиране, когато се актуализират допълнителни програми на бъдещето. Оттук може да има и изблици на негативни мисли, тревоги и страхове, които могат да бъдат силно преувеличени. Вашите действия също не трябва да развалят настроението на другите, грубо да нарушават техния комфорт, права и нужди и ако това се случи, трябва да се извините навреме.

Може да се проявят вашите слабости, да имате проблеми със здравето или спад на жизнената енергия. Сега вашият организъм е абсолютно незащитен, тъй като се настройва към новите ритми на втората лунна фаза и не е готов за сериозно натоварване. Време на енергиен обрат.

Всякакви очистителни процедури в този период са стъпка към подобрение на взаимоотношенията ви с околния свят и укрепване на собствената значимост. Най-уязвими днес са гърдите, коремната област и органите на кръвообръщението. Добре е да се въздържате от енергични физически упражнения, масаж, посещение на сауна. Препоръчва се очистване на помещенията физически и енергийно.

В девети лунен ден е добре да се въздържате от сексуални отношения. Жените трябва да бъдат много внимателни да не бъдат насилени, тъй като мъжете в този ден са много податливи на агресия и необуздани сексуални желания.

В девети лунен ден не се препоръчват покупки, нито големи, нито малки. Този период е предназначен единствено за изхвърляне на ненужни неща. Ако е възможно, опитайте се дори да не купувате храна, задоволявайте се с това, което имате. Всичко, което се купува днес, е изпълнено с някаква опасност.

Продължете с четенето

Стара Загора

Д-р Найден Илинов оглави ръководството на Зоопарк Стара Загора

Published

on

Д-р Найден Илинов е временно изпълняващ длъжността директор на Зоопарк Стара Загора. Той е ветеринарен лекар и е част от екипа от 8 години. Досегашният директор д-р Ивелина Илиева е напуснала по собствено желание, но остава приятел на зоопарка, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

В топлите месеци зоопопаркът  работи с удължено работно време и  предстоят динамични месеци за служителите му, тъй като освен сътрудничеството с много институции, свързани с грижата и опазването на животните, трябва да се извърши и подготовката за кандидатствне по големия проект за разширението на зоопарка, каза още Милена Желева.

На 27-ми април в Зоопарка в Стара Загора и в парк „Митрополит Методий Кусев“ ще се проведе „Празник в Аязмото“ – събитие, организирано от Община Стара Загора съвместно с няколко читалища, Центъра за подкрепа на личностното развитие и Туристическо дружество „Сърнена Гора“. От ефира на Радио Стара Загора  Милена Желева покани на събитието всички старозагорци и гости на града.

Продължете с четенето

Стара Загора

На обществено обсъждане в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“

Published

on

Информационна среща по повод представяне на указанията, възможностите за финансиране и стъпките, които трябва да извървят потенциалните бенефициенти разясни Георги Симеонов – директор на дирекция „Европейски програми и протокол“ и ръководител Звено за подбор на проектни идеи при Община Стара Загора.

По време на обсъждането стана ясно, че Община Стара Загора има подготвени три индикативни проектни идеи на стойност 33 милиона лева:

* Изграждане на продължение на бул. „Славянски“ до ул. „Алеко Константинов“ с изграждане на кръгово кръстовище на бул. „България“ – индикативна стойност на проектното предложение – 25 милиона лева.

* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Художествена галерия в гр. Стара Загора, индикативна стойност: 5 милиона лева.

* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на Център за образование и квалификация (езикова школа) в гр. Стара Загора, индикативна стойност: 3 милиона лева.

Основна цел на кандидатстването с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 е приоритизацията на проекти, адресиращи нуждите на местните общности в съответствие с Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. Както и за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично развитие, култура, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността в градските райони.

Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за Община Стара Загора е в размер на 50 018 784 лева.

БФП за една проектна идея не може да бъде по-малък от 1%, а максималният размер, независимо от вида на мерките и броя на партньорите, включени в нея, не може да надвишава 50% от заделения за Община Стара Загора индикативен бюджет.

Допустими мерки по програмата са инфраструктура за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност, устойчива мобилност, включително градска мобилност и пътна безопасност. Също така образователна, здравна, социална и зелена инфраструктура, както и култура, спорт и туризъм.Info sresta Prioritet 1 (1)

Продължителността на дейностите, включени в проектните идеи, трябва да не надвишава 36 месеца.

Указанията за начина на кандидатстване по Приоритет 1 “Интегрирано градско развитие” по ПРР са качени на заглавната страница на официалния сайт на Община Стара Загора – “Програма „Развитие на регионите 2021-2027″, Приоритет 1 “Интегрирано градско развитие” и в секция “Обявления”.
https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya/pokana-za-podavane-na-proektni-idei-za-izpalnenie-na-plana-za-integrirano-razvitie-na-obshtina-stara-zagora

Кандидатстването с проектни идеи по процедурата се извършва чрез електронния адрес на Община Стара Загора: delovodstvo@starazagora.bg

Крайният срок за подаване на проектни идеи е до 17:30 ч. на 09.05.2024 г.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com