Свържете се с нас

Стара Загора

Георги Гьоков: Три са основните принципа на БСП – стабилна държава, помощ за домакинствата и реални законопроекти

Published

on

Листата на коалиция „БСП за България“ за парламентарните избори на 14 ноември за 47-мо Народно събрание в Старозагорския избирателен район бе регистрирана в 12.10 часа днес в РИК от  зам.-председателя на Областния предизборен щаб на БСП  Валентина Бонева

Водач на листата е Георги Гьоков, член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП. Новите лица в листата, предложени от партийните структури и подредени от Областния съвет и  утвърдени от национално равнище, са 11 от 22-ма, или точно 50%.

Представител на Казанлък – Момчил Ненов, е втори в листата. Третото място е отредено на коалиционен партньор – партия „Нова зора“. Това е нейният председател, популярният сред левицата Минчо Минчев. Другият коалиционен партньор – ПП „АБВ“, е с 9-то място в листата. Представител на гражданската квота е поставен на 12-то място. сн-2

Водачът Георги Гьоков:

„В листата ни има хора с опит и млади хора. Средната възраст е ниска. Тръгваме в изборната битка с увереност. Имаме програма, знаем какво да правим, предвидими сме, нашите политики са устойчиви във времето, хората знаят какво да очакват от нас. Смятам, че ще се представим по-добре на тези избори. Нашата амбиция е да подобрим резултатите си от юли, а и от април. Основание за това дава конструктивното поведение на БСП и парламентарната й група през последните месеци на политическа, икономическа и здравна криза. Сега се явяваме на изборите отново със стройна, точна, ясна програма, включително за първите 100 дни, която ще представим съвсем скоро. Трите ни основни цели са: стабилна държава на първо място, помощ в тия времена за семействата и домакинствата, и реализация на промяната, която едва започна с 46-тото Народно събрание. Имаме готови законопроекти за това. През следващия месец ще водим позитивна кампания, в която ще казваме какво ще правим ние. Всички знаят какво е било. Очаквам разумност от старозагорци, от българите, и да изберат такава конфигурация в Народното събрание, която да даде възможност да се създаде устойчиво правителство.“

Георги Гьоков подчерта, че запазването на работата на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ трябва да бъде кауза на всички участници в новите избори. „Позицията ни е, че трябва да се намери научно решение, за да могат мините и централите да работят до изчерпване на запасите от въглища. Особено днес, когато енергийната криза чука на вратите на всички страни, включително и на най-развитите, ние със зъби и нокти трябва да отстояваме целостта и продължителната работа на нашия комплекс“, каза водачът на листата.сн-3

 Момчил Ненов, вторият в листата:

„БСП е доказала, че е надеждна сила, работила за устойчиво развитие  в България и ще работи за стабилност и предвидимост в управлението.  Един от огромните проблеми в региона, за който са нужни обединени усилия за решаването му,  е  затварянето на комплеска „Марица-изток“. В Казанлък проблемът с безработицата е траен. Очертават се големи инфраструктурни проекти, и бих могъл да допринеса с моето образование и специализация така щото тези процеси да протекат по максимално добър и възможен начин за областта и за Казанлък“.

Зам.-председателят на Областния предизборен щаб Валентина Бонева:

„Различното в тази ни листа е съчетаването както на личностите, така и на регионалния подход. В нея има представители на всички региони в Старозагорска област. Това е фактор, мотивиращ в още по-голяма степен за работа и резултати. Призоваваме гражданите в Старозагорска област да гласуват, независимо от сложната обстановка, в която ще ке произведат тези избори. Защото високата активност дава легитимност на органите, които ще изберем. И второ, да се гласува с разум и трезво. Затова, защото ситуацията в страната изисква да бъде направен такъв избор. Виждаме, че излизат различни политически проекти, но едно е да се заявиш като почтен и отговорен, съвсем друго е да следваш такова поведение. Смятам, че в 46-тото Народно събрание точно коалиция „БСП за България“ беше тази формация, която показа стабилност, предвидимост и диалогичност. Това поведение ще следва и в новото Народно събрание. Такова поведение очакваме и от всички останали политически формации“.

Листа на Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ” от 27-ми изборен район Старозагорски за 47-мо Народно събрание

1.Георги Гьоков, водач на листата – експерт в социалната сфера, автор на редица законопроекти в 42-ро, 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание, член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП.

2.Момчил Ненов – с висше образование, магистър по специалността „Строителство на сгради и съоръжения”, инженер-конструктор.

3.Минчо Минчев – коалиционен партньор, председател на ПП „Нова зора“, народен представител в 42-ро Народно събрание, журналист, поет.

4.Д-р Неделчо Маринов – с висше образование, магистър по специалността „Ветеринарна медицина”, старши инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора, член на Изпълнителното бюро на БСП – Стара Загора.

5.Миглена Филипова – с висше образование, магистър по специалността „Финанси на предприятията”, банков инспектор.

6.Георги Господинов – с висше образование, магистър по специалността „Електротехника”, инспектор технически надзор в отдел „Здравословни и безопастни условия на труд” в Мини „Марица-изток“, рудник Трояново-1, заместник-председател на Общинския съвет на БСП – Раднево.

7.Владимир Грамовски – с висше образование, магистър по специалността „Мениджмънт на социалните и педагогическите организации”, търговски представител в частно дружество, областен координатор на Младежко обединение в БСП – Стара Загора.

8.Сашко Лозанов – с висше образование, магистър по специалността „Право”, адвокат в Адвокатска колегия – Стара Загора, общински съветник от 2003 до 2015 г.

9.Иван Михайлов – коалиционен партньор от ПП АБВ, с висше образование, магистър по специалността „Право”, адвокат в Адвокатска колегия – Стара Загора.

10.Дияна Янева – учител по история, заместник-директор на Основно училище „Христо Ботев” в гр.Мъглиж, председател на БСП-Мъглиж, общински съветник в мандати 2007-2011 г. и 2019-2023г.

11.Георги Николаев – председател на БСП – Чирпан, с висше образование, екс-кмет на чирпанското село Стоян Заимово, председател на читалище „Стоян Заимов – 2016”.

12.Милка Кърпачева – гражданска квота, с висше образование, магистър по специалността „Право”, адвокат в Адвокатска колегия – Стара Загора, общински съветник в мандат 2003-2007 г.

13.Динко Господинов – с висше образование, доктор по специалността „Електроснабдяване и елктрообзавеждане”, инженер-енергетик в „Автомагистрали” ЕАД.

14.Георги Василев – с висше образование, магистър по специалността „Топлоенергетика”, ръководител на отдел „Инвестиции” в ТЕЦ „Марица-изток 2″.

15.Радиана Неделчева – студент по специалността „Строителство на сгради и съоръжения”, член на Младежко обединение в БСП-Стара Загора.

16.Соня Митевска – с висше образование, магистър по специалността „Медицина”, лекар-специалист в Комплексен онкологичен център – Стара Загора, общински съветник в мандат 2007-2011 г.

17.Милена Данкова – с висше образование, магистър по специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика”, старши учител в детска градина, член на оперативното бюро на Младежко обединение в БСП – Стара Загора.

18.Емилия Господинова – с висше образование, магистър по специалността „Предприемачество и иновации”, регионален представител в Комисията за защита от дискриминация.

19.Захари Даскалов – с висше образование, доктор на техническите науки „Въоръжение и военна техника”, общински съветник от 2003 до 2011 г., председател на Съвета на директорите на „НИТИ” ЕАД Казанлък, 2013-2014 г.

20.Драго Коев – с висше образование, магистър по специалностите „Право” и „Счетоводство и контрол”, юрисконсулт в ПСК „Пътстрой” ЕООД.

21.Жечка Дрянова – с висше образование, магистър по специалностите „Счетоводство и контрол” и „Растителна защита”, агроном в ЗК „Звезда”, член на Общинския съвет на БСП – Стара Загора.

22.Петър Гончев – с висше образование, магистър по специалността „Молекулярна биология и биотехнология”, търговски представител в частно дружество, член на Младежкото обединение на БСП – Стара Загора.

Продължете с четенето

Стара Загора

За пръв път в Стара Загора показват древната форма на изкуството „Енкаустика“

Published

on

За пръв път в Стара Загора на 20 април ще се проведе събитие, посветено на древната форма на изкуство „Енкаустика“. Верни на своето мото „Новаторство в традицията“ Читалище Родина ще бъдат домакини за Мария Желева и нейното творчество. Тя е създател на Център за изкуства и себепознание „Пълдин Арт Клуб“, гр.Пловдив, прекрасен човек и творец на живота. На 20-ти април от 13:00ч. в залата на читалището с помощта на съвременни материали и нагрята ютия всички желаещи ще бъдат преведени през процеса на създаване на красиви произведения на изкуството с живи цветове и уникални текстури.

В това специално събитие всички желаещи ще научат повече за основите на този рядък и специфичен вид живописна техника, ще чуят историята на тази древна форма на изкуство, ще изследват как тези универсални материали създават хипнотизиращото покритие на енкаустика, ще използват ютията, като четка, за да се създаде шедьовър и ще експериментират с живи нюанси, за да създадат свои собствени уникални картини.

„Тази древна форма на изкуство никога не е била по-лесна за овладяване! Енкаустика е спонтанност и феерия от цветове, с които ще заредим душите си. В буквален превод означава „горя, горещ“ от старогръцки. Поканете близки и приятели, запазете своето място и се пригответе да се потопите в света на енкаустика. Всички необходими материали са включени. Всичко, което нарисувате остава за вас и може да си го сложите в рамка.“ – споделят и канят организаторите на първото по рода си събитие по „восъчна живопис“ в Стара Загора.

Линк към събитието:

https://www.facebook.com/events/1505427506997824

Продължете с четенето

Стара Загора

Заместник-кметът Радостин Танев: „През месец юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка“

Published

on

Предстоящите дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни – оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ на община Стара Загора Радостин Танев.

Активната намеса на Община Стара Загора и ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“ през есента на 2023 г. не успя да унищожи вредителя. Осъществено беше пръскане от страна на общината на над 400 дка територии, от които парк „Митрополит Методий Кусев“, горските масиви над кв. „Три чучура – север“ и кв. „Дъбрава“, както и още 214 дка общински и 3800 дка държавни, обработени от горското стопанство.

Популацията беше частично ограничена, защото дейностите се извършват в урбанизирана среда и борбата е биологична. Недопустимо е и използване на химичен инсектицид, защото ще се наруши биологичното разнообразие.

„Боровата процесионка няма естествени врагове и борбата с нея е много трудна, но всички предприети мерки ще бъдат бариера за разпространение на популацията.“ – коментира  Радостин Танев

Затова беше сформирана експертна комисия от ландшафтни архитекти и горски служби, които направиха оглед на състоянието на дървесните видове в парк „Митрополит Методий Кусев“. Специалистите взеха решение да се приложи комплексно третиране, което ще протече в няколко етапа.

През месец март тази година започна механично премахване на гнездата на боровата процесионка в изброените райони.

Механичното премахване включва изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който ще бъде изгорен накрая в инсинератор.

„През юни ще започне поставяне на феромонни капани и в края на септември отново ще се извърши пръскане. За целта ще поискаме разрешение дейностите да бъдат изпълнени с дронове.“- поясни още заместник-кметът Танев.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Препоръки от РИОСВ-Стара Загора към гражданите при контакт с гъсеницата са да не докосват и да не се доближават до гъсениците или техните гнезда. Да не позволяват на домашните си любимци да се приближават към гъсениците или гнездата. При контакт с боровата процесионка посетете фармацевт за облекчаване на кожни или очни раздразнения. Консултирайте се с лекар, ако смятате, че сте имали сериозна алергична реакция. Посетете ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец е бил сериозно засегнат.

Видът “Борова процесионка“ е описан за първи път от австрийци през 1775 г., а от 1910 г. е известен в България. Тя е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „процесионка“ е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, движат се една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично отслабване на растенията, но до момента няма установено загиване на отделно дърво или гора от тяхното нашествие.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Надежда Чакърова посрещна ученици по проект „Еразъм+“ в зала „П. Р. Славейков“

Published

on

Домакини на проекта Еразъм+ „A better me for a better us” са Средно  училище „Железник“, а дейността на посещението е социална и екологична осведоменост.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ заместник-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова посрещна група от ученици на възраст между 14-19 години от България, Румъния, Испания и Турция, директора на СУ „Железник“ Петя Лазарова  и ръководителите на проекта Еразъм+  Пламена Динева и Зинаида Чернева. Част от събитието бяха и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, както и експертите от отдела Ваня Тошева и Яница Бакоева.

„Добре дошли в Стара Загора, скъпи гости. Проектът „A better me for a better us” е с изключителна стойност и това е начинът да допринесем за добрите практики – образователни, екологични и др., както и да информираме младите относно опазването на околната среда и предимствата на образователната система. Вярвам, че ще бъде изключително полезно за всички“, приветства гостите в началото на срещата Надежда Чакърова. Тя поздрави ръководството на училището за добрата и активна работа. „Проектите по Еразъм дават едни от най-добрите възможности за младите и се надявам освен всичко, включено по програма, да успеете да се запознаете и с културно-историческото наследство на Стара Загора, природните дадености и да съчетаете полезното с приятното“, допълни още зам.-кметът.

Директорът на СУ „Железник“ Петя Лазарова  благодари за  гостоприемството и отделеното време за разговори с младежите. Участниците получиха подаръци от Община Стара Загора – сувенири, свързани с историята на града.

Целта на проекта, спечелен от СУ „Железник“, е да развие ключови компетентности, физическо и психическо здраве, информираност относно околната среда и борбата с изменението на климата, повишаване на личностното развитие на учениците и фокусиране върху самочувствието и увереността и др.

Учениците са избрани от всяка партньорска институция, като се дава приоритет на тези, изправени пред икономически проблеми, идващи от неблагоприятни райони, отгледани само от един родител или без родители.

Групата има петдневна програма, в която са посетили  музеи в града, Зоопарка,  Тракийски университет, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, спортни площадки на открито и др. Младежите и преподавателите са участвали в работилница, творейки с отпадъчни материали, опознавали са се чрез игри и са се запознали с дейността на училището чрез  беседа.

През последния ден  предстои да дискутират темата за борбата срещу предразсъдъците и да участват в образователна игра „Да помогнем на Земята да диша“ в escape room, както и вълнуващото преживяване да напишат писмо с послание за бъдещето, което ще поставят в корените на едно от четирите дървета, които ще засадят.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com