Connect with us

Стара Загора

Щурм на пълна газ в планинско Шипка

Published

on

Този уикенд е стартът на едно от емблематичните състезания в националния планински шампионат – Шипка 2014. Състезанието 33-о и е 6-и кръг от първенството на България.

Дали ще е последен или предпоследен кръг, зависи от това дали ще има планинско в Кюстендил. Шипка 2014 г. събира елита на автомобилния спорт у нас, като: Илия Царски, Любен Каменов, Пламен Камбуров, Христо Манолов, всички с Мицубиши Лансер, Даниел Живков с Ланча Делта, Стефан Георгиев и Тихомир Златков с Форд Ескорт РС и др. Състезанието се организира от АСК Ефко Рейсинг Казанлък и Община Казанлък под патронажа на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Състезанието ще бъде от втората чешма по посока на връх Бузлуджа. Двата манша са по трасето с дължина 6,8 км, минимален наклон – 5 %, височина на старта 550 м, височина на финала 870 м, разлика във височините 320 м, широчина на трасето 10 м. На 30 август от 9 до 12 ч. е административния и технически преглед на състезателите и автомобилите в центъра на Казанлък, а от 14.00 ч. – старт на официална тренировка в 3 манша. Трасето се затваря част преди старта – в 13 ч. На 31 август от 10.30 ч. е откриването на Шипка 2014 а от 11 ч. е стартът на състезанието в 2 манша. Трасето се затваря в 10 ч. Награждаването на старта е в зоната на старта, след завършването на състезанието.

Надпреварата е едно от най-старите автомобилни състезания в България, като първото е през 1978 г. по трасето към връх Шипка. Досега само три години – 1980, 2002 и 2003 г. не е имал планинско състезание. След промяна на регламентите на FIA, трасето от 11 км, става 8,2 км и рекорда е на Стефан Георгиев с Форд Ескорт RS 4:21 мин. Сега, след преместването на планинското от Шипка към Бузлуджа, трасето е 6,8 км и рекордът е на Любен Каменов от 2013 г. – 3:24,240 мин.

Clubs1

Стара Загора

Инициатива „Добър стопанин бъди, след кучето си почисти“ стартира в Стара Загора

Published

on

Инициативата „Добър стопанин бъди, след кучето си почисти“ стартира днес в най-големия парк в Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев“. 20 табелки, приканващи за почистване след разходка на домашните любимци, бяха поставени по различни алеи на Аязмото.

Предстои такива да  бъдат разположени и из другите паркове и градини в града, уточниха инициаторите на кампанията от „Кучилище – Стара Загора“. „Благодарим на народния представител Радостин Танев за подкрепата, както и на Община Стара Загора“, каза председателят на организацията Ганка Добрева. Тя сподели, че идеята е дошла след публикации в популярната група в социалната мрежа „Попитай кмета на Стара Загора“ и бързо е събрала съмишленици и доброжелатели.

Слънчевото време допринесе както за поставянето на табелките, така и за истинско забавление за деца и кучета. Десетки стопани на четирилапи компаньони се насладиха на майсторски демонстрации на възпитаници на „Кучилище“.

За всички, включили се в събитието, имаше и подарък – екологични торбички за отпадъци, които да улеснят стопаните, но и да са щадящи към околната среда. Присъстващите имаха възможност и да закупят благотворителните календари на организацията, които събраха 12 известни старозагорци със своите любимци, а средствата са в полза на Общинския приют за безстопанствени животни.

Continue Reading

Стара Загора

Очакват 8 нови апарати за хемодиализа

Published

on

3 от новите апарати в пребазираното и изцяло обновено отделение по хемадиализа ще бъдат закупени със средства на УМБАЛ „Проф. Киркович“, а останалите 5 ще бъдат осигурени със средства от Министерството на здравеопазването. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на Клиниката по нефрология и хемодиализа проф. Илия Попов. Той поясни, че за трите апарати вече е обявена обществена поръчка и се очакват съвсем скоро, а останалите 5 също ще бъдат доставени в обозримо бъдеще.

В момента клиниката разполага с 6 нови и с 6 стари апарати, които са в добро състояние и осигуряват нормалното протичане на хемодиализата.

Пребазираното отделението по хемодиализа е разположено в бившето Отделение по физикална терапия и рехабилитация на първия етаж в основната сграда на болницата.

На всички помещения е извършен цялостен основен ремонт. Подменена е отоплителна инсталация и е изградена независимо от централното отопление за пациентите, нуждаеща се от хрониодиализа, която прави сектор енергийно независим от останалата част на лечебното заведение. Ремонтът е на стойност 580 000 лева. Обзавеждането и оборудването на отделението, което се намира в момента, е на стойност 23 000 лева. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Разделят пролетната ваканция на две?

Published

on

Пролетната ваканция от 3-ти до 11-ти април да отпадне и вместо нея да има две ваканции – едната къса, от 18-ти до 21-ви март, а другата – по-дълга и да съвпада с Великденските празници – от 29-ти април до 9-ти май.

Това предложение е направил  Отрасловия съвет към Министерството на образованието. Аргумент за предложението е натоварването на учениците при редуване на присъствено и дистанционно обучение. Според сегашния график се предвижда учениците от 1-и до 11-и клас да имат пролетна ваканция в рамките на 9 дни – от 3 до 11 април, докато за 12-класниците паузата е само 4 дни от 8 до 11 април.

Според Отрасловия съвет ще е доста по-разумно на учениците да се даде почивка от 4 дни между 18 и 21 март покрай приключването на ротацията на присъственото обучение в училище за всички ученици след 5-и клас, а втората част от пролетната ваканция да бъде сляга с Великден и почивните дни в началото на май. Така учениците би трябвало да почиват плътно от 29 април до 9 май. На практика в този период има точно три работни и съответно учебни дни. Голямата почивка се получава заради струпването на почивни дни покрай Великден, Деня на труда 1 май (който се пада през уикенда и съответно ще се отпочива на 4 май) и Деня на храбростта 6 май.

От Отрасловия съвет открива три причини за промяна на графика. Първата е натрупаната умора в ученици и преподаватели от редуциране на дистанционно с присъствено обучение, което води до напредване. Вторият е включен цикъл на ротация на присъственото обучение между различни класове, а третата е, че по този начин след първата ваканция през март учениците окончателно може да се върне в класните стаи.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com