Стара Загора

Ще подменят безплатно печки на дърва и въглища в Стара Загора с екологични уреди по проект

Старите отоплителни уреди на дърва и въглища на над 1080 семейства в Стара Загора ще бъдат подменени по проект на Европейската комисия. Продължителността на проекта, който стартира днес, е шест години и в него участват шест общини, като столична община е координиращ бенифициент, съобщи за Радио Стара Загора главният експерт в отдел „Екология“ на Община Стара Загора Маргарита Георгиева.

Безвъзмездното финансиране е по програма „Лайф +“ в размер на 32 млн. и 600 хил. лева, от които 2 млн. и 900 хил. лева са разходите, които са предвидени за Община Стара Загора. От тях 1 млн. и 160 хил. лева е собственият принос на общината.

Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух и да се намалят прахови частици.

Първият етап на проекта е 18 месеца и включва проучване и измерване с два броя нови измервателни станции. През този период ще бъдат установени местата в Стара Загора с най-много проблеми с фините прахови частици, обясни Маргарита Георгиева.

Вторият етап също ще продължи 18 месеца и включва разработване на схема за преход към алтернативни форми на отопление за 80 домакинства. „Тъй като в Стара Загора има добре развита газопреносна мрежа, за града допустим разход ще бъде и замяната на отоплителните уреди на дърва и въглища с газови. Допустимо ще бъде и закупуването на част от самите газови инсталации. Целта на втория етап е да се установи кое е най-целесъобразното за Стара Загора отопление, както и къде гражданите са склонни да заменят своите стари печки с по-екологични.

Третият етап ще продължи три години, като през него ще се осъществи на практика прилагането на вече избраните и одобрени алтернативни форми на отопление за още 1000 домакинства. Подмяната ще бъде напълно безплатна, уточни Маргарита Георгиева. Старите печки на тези домакинства ще бъдат иззети от Общината и предадени за скрап, за да не могат да продължат хората да ги ползват. А новите уреди, които ще бъдат газови котли или камини на пелети, през първите 5 години след закупуването и монтажа им в домовете на хората, ще бъдат собственост на общината, а после – на гражданите, предвижда още проектът.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com