Стара Загора

Ще запази ли СУ “Максим Горки” настоящата си сграда?

Изискването на Министерство на образованието училищата да преминат на едносменен режим на работа неминуемо ще доведе до реорганизация в няколко старозагорски училища. Причината – недостатъчният брой класни стаи, които да поберат всички паралелки при полудневна организация на учебния процес. Най-голям се оказва проблемът със Средно училище „Максим Горки“, което, или трябва да съкрати драстично приема си, или да приеме частично или цялостно преместване в друга сграда. Това обаче ще доведе до редица затруднения и предизвиква напрежение сред родители и училищно ръководство.

В старозагорското Средно училище „Максим Горки“ с интензивно изучаване на чужди езици в момента учат 823 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 34 паралелки. В сградата, в която училището се помещава от 15 години, има 22 класни стаи. Неотдавна в интервю за Радио Стара Загора зам.-кметът по образованието Иванка Сотирова обяви, че в този вариант училището няма как да изпълни изискването за преминаване на полудневно обучение. По думите ѝ СУ “Максим Горки” трябва да избере между съкращаване на една от степените или преместване в сградата на Първо ОУ, но и при този вариант ще налага редуциране на паралелки.

В същото интервю зам.-кметът г-жа Сотирова допълни, че подобен проблем стои и пред Второ основно училище, чиято сграда е архитектурен паметник от национално значение и няма възможност за преустройства и разширяване. Предложението на г-жа Сотирова бе, ако СУ “Максим Горки” се съгласи на пребазиране, Второ основно училище да разпредели паралелките си между двете близки една до друга сгради.

Директорката на училище „Максим Горки“ Мариана Пенчева от своя страна заяви, че не приема варианта съкращаване на приема и цялостно преместване в сградата на Първо основно училище. Тя подчерта че “Максим Горки” е училището, което е най-много местено не само за ремонти, но и като адресна регистрация.

Недоволни от вероятното пребазиране на училище „Максим Горки“ в друга сграда са и родителите. Много от тях заявиха, че ако това се случи, ще помислят за преместване на децата в друго училище.

Г-жа Мариана Пенчева допълни, че са водени допълнителни разговори с кмета Живко Тодоров за запазване сегашния вариант на училището с прием от 1 до 12 клас. За да се спази изискването за преминаване на едносменен режим, се обмисля възможността учениците от началната и прогимназиална степен да останат в сградата на ул. “Сава Силов” 69, а обучението на гимназиалните класове да се извършва в сградата на Първо основно училище. Радио Ст. Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com