Свържете се с нас

Стара Загора

Шест предложения ще разгледат общинските съветници в Стара Загора на извъндредно заседание през февруари

Published

on

Общо шест са предложенията, които ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет в Стара Загора на 13 февруари. Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа в зала „П. Р. Славейков“ в Общинска администрация. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова на пресконференция днес. Част от дневния ред на старейшините за гласуване е Програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2023-2027 година, Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, даване на съгласие за реализиране на проект за основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион „Берое“, приемане на тазгодишния бюджет, промени в структурата на Общинска администрация, както и избор на управител на „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“ ЕООД.

Пред медиите, по проектобюджета на Общината за настоящата година подробности даде общинският съветник и председател на ресорната постоянна комисия към ОбС Емил Христов. „Бюджетът е балансиран и е най-висок, в сравнение с всички, които сме имали до този момент в Стара Загора“, коментира Христов.

Общата рамка на предложения бюджет е в размер на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от Европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности – 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият  е малко над 25 млн. лв., стана ясно от думите му.

„Тези 67% за държавни делегирани дейности говорят за намаляване на собствените ни приходи. Това е тревожно и зависи изцяло от политиката на държавно ниво. В това число се налага да се мисли все повече в посока държавна финансова децентрализация. Предложението на Националното сдружение на общините в Република България е 2% от платените суми от жителите към държавата да остават в полза на конкретните общини. За Стара Загора това би означавало около 20 млн. лева допълнителен приход към 2022 г.“, допълни още председателят на ПК по бюджет и финанси.  Той подчерта, че кметът Живко Тодоров и екипа му са се срещнали с всички политически групи в местния парламент. По време на разговорите са били дадени добри предложения, а атмосферата е била ползотворна за конструктивен диалог. „Да, не всички ще подкрепят така направения проект за бюджет, но всеки има право да има свое мнение и виждане“, сподели още Христов.

През три етапа е преминал конкурсът за избор на управител на общинското дружество „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“, като двама кандидати са предали своите документи за участие – д-р Георги Любомиров Лисичков и д-р Станимир Димитров Андонов. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова. Те са представили пред съответната комисия необходимите програми за развитие и управление на дружеството, като с по-висок брой точки е класиран д-р Андонов. Той е допуснат и до последния – трети, етап – събеседване. Предстои на 13 февруари Общинският съвет да гласува предложението на Комисията по избор на управител, която бе с председател общинския съветник Недко Кузманов.

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com