Шест общини в област Стара Загора работят по проект „Приеми ме 2015“

Шест общини в област Стара Загора работят по проект „Приеми ме 2015“. Това каза за Радио „Фокус“ Десислава Генчева, началник на Областен екип по приемна грижа. Тя поясни, че този проект се случва благодарение на Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с шестте общини: Стара Загора, Чирпан, Раднево, Казанлък, Мъглиж и Павел баня. В тях той се осъществява посредством наблюдения, посещения и подкрепа от страна на областния екип по приемна грижа, който е позициониран в Стара Загора и Казанлък, който обхваща и общините Мъглиж и Павел баня.

Десислава Генчева изрази убеденост, че приемната грижа е вече разпознаваема услуга, тя функционира повече от 12 години на територията на областта, но въпреки това е хубаво периодично да се говори за нея, защото има добри неща, които могат да са доказателство, че подпомагат доброто развитие на децата.
В момента в област Стара Загора има 51 приемни семейства, в 40 от тях са настанени деца, 11 са свободни. Децата в областта са 43, като 4 от тях са с увреждания.

Генчева посочи, че подборът, набирането, оценяването, утвърждаването на семействата е сравнително дълъг процес. Той се реализира в продължение на месеци, с цел за всяко едно дете да бъде намерено добро семейство, което да се грижи за него. „Важно условие е семейството да дава наистина стабилност на детето, да дава обич и грижа и не на последно място, да може да работи добре с институциите“, каза тя.

По отношение на процедурата след одобрение на семействата за приемна грижа, ръководителят на екипа в област Стара Загора поясни, че одобрените семейства преминават през обучение, предвид специфичността на приемната грижа. Те трябва да бъдат запознати с нея. В рамките на четири месеца – с проучването, оценяването, описание в доклад, комисия по приемна грижа взима решение дали дадено семейство да продължи. Ако семейството е утвърдено се пристъпва към настаняване на дете.

Проект „Приеми ме 2015“ цели да обхванем ниската възрастова група от 0 до 3 години. „Тези деца са малки и имат нужда от интензивна грижа. Освен всичко друго, когато се избегне приемането им в институция и директно отидат в приемните семейства, вече има няколко такива семейства на територията на областта, те се развиват съвсем нормално, без никакви дефицити“, каза Генчева. В проекта има и по-големи деца.

Генчева подчерта, че независимо от успешното протичане на проекта, в област Стара Загора има нужда от още приемни семейства. В тази връзка тя поясни, че е важно да има добра семейна среда за децата. Освен това, за приемните семейства е добре да се занимават с тази грижа, там където могат да преценят, че това е по техните възможности. „Заплащането е добро. Но е много важна вътрешната мотивация“, посочи още тя.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com