Стара Загора

Четин Казак: ДПС ще стане втора политическа сила

ДПС ще стане втора политическа сила след местните избори, твърди депутатът отДПС Четин Казак, секретар на ДПС и зам.-председател на правната комисия на НС.
Категорично тези местни избори ще препозиционират политическите сили в политическата координатна система. Ще препозиционират политическите сили като представителност. Дали това ще се отрази на формулата на управление, остава да видим след това. Но тези избори ще покажат категорично кой колко тежи в момента в България, казва Четин Казак в интервю за “Сега”.
За първи път на тези избори ДПС предложи кандидат за кмет на София. Целта на ДПСкато трета политическа сила е да заеме сериозни позиции и в Столична община. За съжаление в момента нашето политическо влияние в столицата е доста под нашите очаквания и цели, обясни депутатът.
По думите му като програма минимум е заложено ДПС да запази вече завоюваните позиции, които не са никак малки, а като програма максимум – да разшири влияние си и от трета политическа сила да стане втора.
На въпрос “Ако вие станете втора политическа сила, може ли да предложите нов вариант на управление?” Казак отговори: “Ние неведнъж сме отправяли призиви към премиера Борисов да се раздели с антиевропейския субект в управляващото мнозинство в лицето наПФ. Няма да се уморим да го правим.” Той обаче определи като спекулация хипотезата, че ако патриотите излязат от управлението, ДПС може да заемете тяхното място. “Това не е игра “стани да седна”. По принцип всяка политическа сила заема място, което е отредено от избирателите й. Каква роля ще заеме ДПС, ще решат избирателите.”
Засега, твърди Казак, при тази формула на управление, ДПС категорично остава в опозиция. “Докато тази формула на управление съществува, ние не бихме могли да участваме под каквато и да било форма”, допълни той.
Що се отнася до подкрепата по някои от законопроектите на управляващите той заяви: “Ние не даваме подкрепа за ГЕРБ. Ние подкрепяме онези предложения, онези законопроекти, които са в съответствие и в унисон с нашата предизборна платформа, политическа идеология и с принципите, които сме отстоявали през годините. За нас не е важно кой предлага законопроектите. Ако те са в правилната посока, естествено е, че ние ще ги подкрепим.”
Що се отнася до думите на премиера Бойко Борисов, че ДПС е по-приемливо безПеевски, и последвалото осветляване на част от бизнеса на Делян Пеевски и възможността за сделка между ГЕРБ и ДПС, Четин Казак бе категоричен, че “това са абсолютно медийни спекулации, които се тиражират от някои “доброжелатели” сред политическите анализатори”. “Никакви сделки няма. Общо взето, ДПС продължава да отстоява своите принципни позиции”, заяви той. А дали колегата му Делян Пеевски ще напусне Народното събрание – това било въпрос на негов личен избор.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com