Connect with us

Стара Загора

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни

Published

on

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни, като за София се очакват 33-34 градуса. От този четвъртък до почивните дни през тази седмица ще има повишение на температурите в страната – до 38-39 градуса на отделни места.

Предстои ни седмица и период в страната, през който температурите ще се повишат бързо и от ден на ден все на по-малко места ще има валежи, но те ще са отново с локален характер, каза в интервю за БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева, ръководител на Отдел “Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Тя съобщи, че след сряда и по българското Черноморие ще стане много топло, ще е с температури над 30 градуса, като те ще са съчетани с високата влажност. Но и в сряда на места в страната, главно в Източна България и в планините, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

По-съществени количества валежи се очакват отново в Североизточна България и след това – от четвъртък нататък, с температури от 33 до 38 градуса, а в петък – между 34 и 39 градуса, вероятността за валежи ще е много малка, прогнозира Стойчева.

Според нея, в цялата страна ще е сухо в този период – почти до края на седмицата, като в самия край се очаква от север да приближи ново атмосферно смущение – една плитка барична долина, която ще нормализира температурите. Ако за предстоящите два-три дни температурите станат по-високи от обичайните за юни и времето ще е горещо, то с това понижение на температурите към неделя и понеделник, те ще са нормални за края на юни. В повечето райони ще са между 31 и 36 градуса или между 30 и 35 градуса. С това понижение на температурите ще има и краткотрайни следобедни валежи, които ще са придружени отново с гръмотевици.

Много голяма е вероятността отново пак да има и градушки, но това са метеорологични явления, които са обект на по-близките прогнози, обясни Анастасия Стойчева. Тя каза, че след този по-горещ период, който ни очаква и ще е първият с по-високи температури за това лято, ще има краткотрайно понижение на температурите. Това ще са обаче нормалните температури за края на юни и за началото на юли.ПО МОРЕТО ТОВА ЛЯТО НЯМА ДА ИМА ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИ С ВАЛЕЖИ ВСЕКИ ДЕН И ТЕМПЕРАТУРИТЕ ДА СА НИСКИ

Лятото засега не дава индикации да е различно от обичайното лято в нашата страна, каза Анастасия Стойчева, попитана какво ще бъде то – сухо и топло, или хладно и дъждовно, каквато беше пролетта. Ще правим статистически оценки за това каква беше пролетта, защото тя приключи на 21 юни, когато в 6:32 часа започна астрономическото лято, уточни метеорологът.

Според сезонната прогноза на НИМХ, лятото у нас ще е с температури, близки до нормалните, или по-високи. Бихме очаквали да има периоди с температури, които са по-високи от климатичните норми и със сезонни количества валежи, близки до нормалните или по-малки. Това означава, че се очаква да има и сухо време през лятото, защото е обичайно, когато очакваме температурите да са около и малко над нормите, валежите да са около и малко под нормите. Но това не означава, че някъде няма да има повече валежи, обикновено това е в районите на Западна и Централна България, главно в планинските райони, докато на изток е по-сухо.

И юли, и август са подходящи за лятна почивка по българското Черноморие, каза Анастасия Стойчева. Тя обясни, че Черноморието ни е с бризова циркулация и тя “размива” атмосферните фронтове, които идват от запад и северозапад, и дават валежи в Западната и Централната част на страната. На морето през това лято няма да има продължителни периоди, през които да има валежи всеки ден и температурите да са ниски. Когато и да превали там, то е за кратко, обясни синоптикът.

НАЙ-МНОГО ВАЛЕЖИ, НАДМИНАВАЩИ С ДВА-ТРИ ПЪТИ НОРМИТЕ ЗА МЕСЕЦА, Е ИМАЛО ДО 20 ЮНИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

Значителни количества валежи до 20 юни, които надминават с два и три пъти нормите за месеца, имаше в Североизточна България. Те бяха свързани с циклонална област, която дълго време циркулираше в нашия район и водеше до това, че въздушната маса беше много неустойчива, каза Анастасия Стойчева. Тя обясни, че се е развивала конвективна облачност, главно в следобедните часове и до полунощ. При такава облачност падат локални, с неравномерно разпределение валежи.

Като цяло, за юни, в по-голямата си част валежите бяха по-съществени в Североизточна България. В повечето райони на страната количествата на валежите достигнаха климатичните норми. По-сухо остана времето досега в западната част на Горнотракийската низина, както и в северозападните райони от страната, но не планинските – а тези, които са в ниското – покрай Дунав, обобщи синоптикът.

НАЙ-ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА ПРЕЗ ЛЯТОТО У НАС Е ИЗМЕРЕНА В САДОВО ПРЕЗ 1916 г. – 45,2 ГРАДУСА

Най-високите летни температури, измерени в България, се наричат абсолютни екстремни температури и това означава, че са най-високите температури за съответния месец от всички метеорологични станции в наблюдателната мрежа на НИМХ. За юни най-високата температура е 43 градуса и е измерена в Раднево на 26 юни 2007 г., като това е абсолютният екстремум за юни у нас. Този месец юни не очакваме такива високи температури, съобщи Атастасия Стойчева.

Тя обобщи, че като цяло, най-високите температури у нас са през юли, когато са т.нар. горещници – в последните три дни на юли. И в София, най-високата температура е през юли, като тя е измерена на 5 юли 2000 г. – била е 40,2 градуса. Абсолютният екстремум – най-високата лятна температура в България, е 45,2 градуса и е измерена в Садово през 1916 г. Това е най-високата температура у нас, откакто има метеорологични изследвания преди повече от 130 години, информира ръководителят на Отдел “Метеорологични прогнози” в НИМХ.

НАСТЪПИХА ЛИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ?

На въпрос дали проливните валежи, при които на дадено място пада количество дъжд като месечната норма, хладната и влажна пролет, гръмотевичните бури и градушките, означават, че са настъпили климатични промени у нас и няма ясно разграничени четири сезона, Анастасия Стойчева отговори, че това категорично не е вярно. Ще си имаме четири сезона и в умерения климатичен пояс тези сезони са с различен характер. Има години, в които пролетта е влажна и по-хладна, и години, в които е точно обратното, обясни синоптикът.

Тя припомни, че 1901 г., 1924 г., 1932 г., 1940 г. и 1955 г. са били години, в които много е валяло през юни. В по-голямата част от нашата страна юни е един от най-дъждовните месеци. През юни у нас обикновено вали от седем до десет дни, дори и в тези години, когато няма ясно изразен такъв хладен и дъждовен характер на пролетта. Юни е месец, през който трябва да вали, защото после настъпва климатично засушаване и ако е нямало достатъчно валежи през юни, след това настъпва суша. В планините един път на десет години през юни вали и сняг, както това стана през миналата седмица у нас, отбеляза Стойчева.

Максимумът на валежите през юни у нас е отчетен на Петрохан през 1901 г. – 373 литра на квадратен метър. Това е доста значително количество валеж, като климатичната норма за планината е от 90 до 140 литра на квадратен метър, коментира синоптикът. В Кнежа през 1924 г. са отчетени 330 литра на квадратен метър, общо за месец юни. Имало е и други години, например 1938 г., когато на места /50 процента от територията на България/ изобщо не е валяло.

Промяната в климата е част от характеристиките на климата. Това не е странно и необичайно, но обществото ни вече е чувствително за всичко, както и за промените, свързани с времето, коментира ръководителят на Отдел “Метеорологични прогнози” в НИМХ Анастасия Стойчева.

Continue Reading

Стара Загора

Благоприятен и светъл ден, създаден за любов

Published

on

Луната е в знак Дева до 10:56ч на 29 ноември

Луна в знак Дева, времето когато се изострят възприятията ни към дреболиите, появява се желанието за критикуване на ближния. Хората се превръщат в подобия на Шерлок Холмс, който само по няколко детайли може да възстанови цялата картина. Вниманието се концентрира върху текущите задачи. Човек през този период е по-стеснителен и отдръпнат в поведението си. Заедно с това става доста критичен. Възниква желание да се меси в работите на другите без да го молят. Може да се появят търкания с околните. Неподходящо време за нови запознанства, за брак и любов, за явяване на изпит, за покупко-продажба на недвижими имоти.

Уязвими са червата и стомашно чревният тракт, поради което се препоръчва щадяща диета. В никакъв случай сега не правете почистване на червата.

Лунен календар – 24 лунен ден от 00:09ч на 28 ноември до 01:18ч на 29 ноември

Благоприятен и светъл ден, създаден за любов. Това е прекрасен период за творчество. Символизира пробуждането на силите на природата. Ако имате възможност, прекарайте повече време сред природата. Днес тя изцелява и зарежда с енергия. Денят е пълен с радост и движение. Символи на лунния ден – Шива, мечката. Двадесет и четвъртият лунен ден е пасивен и за разлика от предния 23-ти, той е напълно лишен от агресия. Време за почивка на душата и тялото. Героите са уморени. Всеки иска само топлина и спокойствие.

В този ден в нас се пробуждат скрити сили. Не бива да се злоупотребява с тях и да се изразходват резервните възможности на организма. Трябва да се използват само за съзидателни цели. Слабите и изтощени хора да не се напрягат, да се отпуснат и да поспят повече.

Ден за трансмутация на съзнанието и ментална алхимия. Появява се възможност да превърнем своя разум в действително пълноценен и безотказно управляващ елемент. Планове по-добре да не правите, а да живеете по свободен график, доверявайки се на интуицията и случая. Обръщайте внимание на всички символични знаци. Някои хора могат да получат „откровение“.

Ден за съзидание. Благоприятно е за физическо натоварване, за йога, за активна творческа работа. Не бива в този лунен ден да се изпитва апатия, отчаяние. Трябва да се използва активно за укрепване на собственото здраве и за повишаване на духовното ниво. Да се избягват тълпите и масовите мероприятия.

В този ден могат да се реализират родови проклятия.

Не е добре да се гладува, точно обратното – трябва да се яде и да се пият много течности. Болестите започнали в този ден не са опасни и не оставят последствия. Ден за лечение чрез билки.

Добър ден за контакти и запознанства (дори да са онлайн), за съпружески отношения и любовни срещи. Лесно могат да се изгладят и най-сериозните противоречия. Необходимо е да се използва това време и да се оправят семейните отношения. Ден, в който трябва да се изяви любовта. 24-ти лунен ден е свързан с плодородието. Сексът може да е неограничен. Подходящ период за зачеване.

Днешната подстрижка или подравняване на косата носят само полза. Придобива се допълнителна енергия, която е необходима за следващите няколко дни.

Слънчев календар – 13 слънчев ден – Всяка лоша мисъл в този ден може да се въплъти в реалността, затова следете внимателно за думите, които изричате и контролирайте хода на мислите си. Подходящо е за интелектуални занимания. Може да решавате логически задачи, кръстословици. Добър ден за всякакви игри, в които участва ума.

По-важни аспекти:

Луна тригон Венера

Луна секстил Марс

Луна опозиция Нептун

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Стара Загора

55 са новите случаи на коронавирус в старозагорско

Published

on

1218 са новите случаи на коронавирус у нас,  при направени 25 020 теста. Това става ясно от данните на Единния информационен портал

Положителните проби са близо 5% от изследваните.

Починали са 47 души, като 91,49% от починалите за денонощието не са били ваксинирани. С тях общият брой на смъртните случаи у нас е 28 043.

217 пациенти са постъпили в болница, общият брой на хоспитализираните е малко по-висок в сравнение с вчера – 6674. 783 души са в интензивни отделения.

1147 души са  излекувани.

6659 дози ваксина са поставени у нас в събота.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 60 нови случая, Бургас – 109, Варна – 132, Велико Търново – 16, Видин – 21, Враца – 38, Габрово – 14, Добрич – 23, Кърджали – 10, Кюстендил – 24, Ловеч – 11, Монтана – 12, Пазарджик – 19, Перник – 33, Плевен – 46, Пловдив – 84, Разград – 16, Русе – 39, Силистра – 5, Сливен – 9, Смолян – 5, София-град – 296, София – 66, Стара Загора – 55, Търговище – 10, Хасково – 18, Шумен – 28, Ямбол – 19.

Continue Reading

Стара Загора

Математически успехи на старозагорски ученици

Published

on

“През ноември старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика – Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер” –  „Формула на Единството”, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан”-Стара Загора.

Заедно с работата на  Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от Софийската МГ, Първа Частна МГ-София, ПМГ-Варна, ПМГ-Бургас и ПМГ-Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на Единството” са Елизабета Казале от 2. ОУ „П. Р. Славейков”-Стара Загора, Павел Казаков, Ивайло Косев, Йоан Михайлов, Любен Карбанов, Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев”-Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”-Стара Загора.

Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата..

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum” публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка на решилите задачи е и Академията по математика в Стара Загора.

Сред колективните участници, освен Академията по математика в Стара Загора, са участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия. Старозагорските участници  са представили, след обсъждане на занятия на Академията по матеиматика, решение на тригонометрично тъждество на виатнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler – Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академията по математика през месец ноември и декември са дистанционни – с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията следва да посетят Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да  изпратят запитване на електронен адрес: competitions@abv.bg  като посочат имена, клас и училище.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com