Сватби

Честит ден на… тоалетната!

Честит Ден на Тоалетната!….Какво представлява той? Световният ден на тоалетната (на английски: World Toilet Day) е кампания за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми свързани с канализацията и хигиенни условия.

Денят се отбелязва на 19 ноември от 2001 г. от Световната тоалетна организация. Тази година Денят на тоалетната ще се отбележи с различни събития по цял свят – семинари и уроци! Включително и в България. В Бургас е организирано Urgent Run или „Спешното бягане“ инициирано от Световната Тоалетна Организация (WTO), което се провежда веднъж годишно.Първото събитие Urgent Run е било организирано през 2013 г. от Световната Тоалетна Организация в Сингапур. Оттогава са се състояли над 63 събития в 42 страни. Освен това ще бъде отганизирано и състезание за “Най-добра снимка от …тоалетната”. През 2015 г. 2,4 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия. Липсата на канализация въздейства върху безопасността на човешкото здраве.

Причина е и за разпространяване на множество заболявания като диария и шистозомиаза. 58% от случаите на диария са породени от липсата на течаща вода, лоша хигиена и липса на навик за миене на ръцете. През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Чрез осигуряването на достъп до тоалетна намалява смъртността наполовина. Липсата на тоалетна в домовете в развиващите се страни е причина за задържане на физиологичните нужди от момичета и жени изпитват страх от изнасилвания и тормоз. Чрез Декларация на хилядолетието на ООН от 2000 г. се работи за повишаване на безопасността и достъпа до тоалетни. През 2015 г. 700 милиона души по целия свят не успяват да получат достъп до канализация.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода. Всяка година Денят има различна тема. През 2014 г. е „Равенство и достойнство“. Целта е да се обърне внимание на съществуващите неравенства при използване на тоалетните и достъпа на канализация, както и за рисковете за насилие над момичета и жени, където липсва канализация. П рез 2015 г. темата е „Тоалетната и храненето“. През 2013 г. в съвместна инициатива между Световната тоалетна организация и правителството на Сингапур е приета Резолюция на ООН наречена „Канализация за всички“. Тя разглежда проблемите свързани с липсата на канализация и призовава за колективни действия чрез отбелязването на Световния ден на тоалетната. Резолюцията е приета от 122 държави на 67-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк. От 200 години насам се използва една и съща технология за тоалетните. Може ли да има ново решение? Целта е до 2030 година да се намали наполовина необработената отпадъчна вода и да се увеличи рециклирането и безопасното повторно използване. За да бъде постигнато това, всичко трябва да се съхранява, обработва, траспортира и обезврежда по безопасен и устойчив начин.

Днес за милиарди хора по света санитарните системи ли не същестуват или са неефктивни. Заради човешките отпадъци се разпространяват смъртоносни болести и зарази, което означава, че прогресът в здравеопазването и оцеляването на децата е сериозно подкопан.

Blitz.bg

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com