Connect with us

Стара Загора

Центърът за временно настаняване на бездомни в Стара Загора е почти пълен

Published

on

Центърът за временно настаняване на бездомни в Стара Загора е почти пълен след застудяването през последните дни. Той е с капацитет за общо десет души, днес се очаква да бъдат настанени нови трима, с които ще бъде напълнен. Това съобщи Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане – Стара Загора“. Тя припомни, че потърсилите помощ в Центъра се настаняват след безплатен тест за ковид 19. Потребителите в Центъра получават храна и подкрепа от психолог и социален работник.

В „Социално подпомагане“ в Стара Загора продължава и издаването на безплатни винетки за хората с увреждания. Има и 22 отхвърлени заявления, заради заявени товарни автомобили за лично ползване, както и твърде мощни превозни средства, не отговарящи на изискването за мощност и киловати, каза Павлина Делчева.

1467 са отпуснатите винетки до този момент, за годината се очаква да бъдат издадени до 3000-3500 безплатни винетки. От началото на годината са подадени 1750 заявления, като прави впечатления, че вече има доста приети по електронен път“, каза директорът на „Социално подпомагане“ в Стара Загора.

За гражданите, на които не се налага да пътуват Павлина Делчева препоръча да не бързат с подаването на документи, самата винетка ще важи от датата на издаване до съответната дата на следващата година.

Интерес има и към на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, които се обучават онлайн и родители останали без работа или в неплатен отпуск заради извънредното положение.

През 2020 г. за тази помощ са кандидатствали 1140 родители, на 920 е отпусната помощ. 216 са получили отказ, най-често заради това, че родителите не са останали без работа заради извънредното положение, а са трайно безработни, не търсят активно работа, без регистрация в Бюрото по труда. Има и такива с проблем в документация като настоящи адреси, но те обикновено са коригирали данните и са подали наново документи“, обясни Павлина Делчева.

По думите й и през януари са подадени 75 заявления за помощ, всички други са спрени, но ако децата отново преминат на онлайн обучение родителите няма да подават нови заявления, те ще са валидни до края на годината, ще трябва единствено данни за това, че са в неплатен отпуск, освободени от работа или, че децата са на онлайн обучение. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Виж с коя бюлетина номер ще се явяват партиите и коалициите на парламентарния вот

Published

on

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване в парламентарните избори на 4 април.

Първата партия, която бе изтеглена от избирателната кутия по време на жребия бе “Възраждане на отечеството” с бюлетина номер 12 за предстоящия парламентарен вот.

Патриотична коалиция “Воля-НФСБ” получи номер 24 в бюлетината за гласуване, ПП “Благоденствие” – обединение и градивност получи номер 23, “Граждани от протеста” – 17, ПП “Глас народен” – 19, Движение на непартийните кандидати – 20, Партия на зелените – 25, Пряка демокрация – 30, “Атака” – 7, ПП “Правото” – 22, Републиканци за България – 21, ПП “Общество за нова България” – 26, ДПС – 9, ПП “Нация” – 15, Коалиция “Изправи се! Мутри вън!”- 18, Български съюз за директна демокрация – 27, ПП ВМРО – 1, ГЕРБ-СДС – 28, Български национален съюз – 3, “Възраждане” – 5, Движение заедно за промяната – 13, БНО – 14, Българска прогресивна линия – 10, Ние, гражданите – 2, БСП за България – 4, ПП “Има такъв народ” – 29, Демократична България – 11, ПП АБВ – 6КОД – 8 и ПП МИР – 16.

Припомняме, че при предишните парламентарни избори през 2017 г. БСП и ГЕРБ имаха последователни номера, съответно 10 и 11. 

Тогава в парламентарния вот участваха 13 партии и 9 коалиции. 

Continue Reading

Стара Загора

Кметът Живко Тодоров с поздрав към старозагорци по повод Националния празник 3 март и честване на 143 години от Освобождението на България

Published

on

„Уважаеми старозагорци,
Уважаеми гости на Стара Загора,

Днес, 3 март е денят, в който се прекланяме пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои, воювали за нашето свободно и достойно настояще. На този празничен ден, когато горди ще развеем българския трибагреник, нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а извоювана благодарение на поколения българи, революционери, просветители и будители. Прекланяме се пред всички разпалили пламъка на родолюбието, на историческата памет, на националното достойнство.

Нека помним, че в 3 март, в националния ни празник, са вплетени не само достойнствата ни като народ, но и нашата отговорност пред бъдещето.

Нека възпитаваме децата си в любов към Родината и бащиното огнище, за да градим заедно, мъдро и все по-отговорно настоящето и идните дни. Делото на първостроителите, техните завети и мечти за силна и свободна България, са нашият пример за отговорност и патриотизъм днес.Техният завет е да бъдем единни, по-силни от всякога и да прегърнем нашето бъдеще, тук, в нашия град, в нашата България!

Честит Национален празник!“, се казва в поздравителния адрес на Тодоров.

Continue Reading

Стара Загора

Промяна в разписанието на обществения транспорт в Община Стара Загора на 3 март

Published

on

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на празничния 3 ти март, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии на обществения транспорт ще се осъществява по обичайния си маршрут с неделно разписание.

Изключете правилната автобусна линия №51, която ще се изпълнява със съботно разписание.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com