Connect with us

Стара Загора

Хиляди родолюбиви българи се събраха на 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Published

on

С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе официално открито 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Домакин на събора е курортното селище Старозагорски бани. Общо участниците в него тази година са над 4000 души от 21 области на България, които два дни ще разкриват красотата в обредността на българския бит и култура чрез песни, танци, демонстрации.

“Много усилия струваше на целия екип на Община Стара Загора след миналогодишното прекъсване с много заряд да възстановим обичания от всички фестивал „Богородична стъпка“. Днес даваме началото на петнадесетото издание, в което акцент е детската и юношеската сцена на събора“ – каза в приветствието си по време на официалното откриване на фестивала зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че „Младите хора са онези, които осигуряват бъдещето ни, които ще пренесат в следващите години онова, на което ще ги научим днес на тези сцени“. От думите й стана ясно, че се предвижда разширяване на събора и превръщането му в международен с участието на групи, състави и индивидуални участници от тракийски райони, които са извън България – в Гърция и Турция. Желева отправи и специални благодарности за вложените усилия към кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев и всички, взели участие в подготовката на форума. Благодарение на усърдието им мястото има добрите условия, които посрещат хилядите участници на трите сцени през дните на събитието.

Поздрав към гостите и участниците отправиха още зам.-министърът на туризма Мария Белколева, кметът на Старозагорските бани Станчо Станев, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете на Общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към Общински съвет Стара Загора Дарин Петков, общинските съветници, членове на централното и регионалните ръководства на Тракийските дружества и други.

Именито жури оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени. То е с председатели доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Енчо Енчев – гл. худ. ръководител детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Ще бъдат присъдени плакети за принос в съхранението и развитието на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Награда на кмета за детски състав, Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските дружества и Награда на Зонта клуб. Те ще бъдат връчени в неделния ден.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички изкушават малките посетители. В тях те имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ e пъстра махала, където сръчни майстори представят обреди и обичаи. На традиционната улица на занаятите са разположени занаятчии от цялата страна, които предлагат ръчно изработени предмети. Специален гост беше катеричката Кипи, която изпробва да разточи вкусна гюзлема.

Програмата на участниците днес продължава през целия ден, а в 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традиционната демонстрация на нестинарски танц ще започне в 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на селището.

Фестивалът продължава утре от 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюза на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

IMG_0537
IMG_0565
IMG_0397
IMG_0573
IMG_0739


Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com