Стара Загора

Хелоуин – митове, суеверия и кой как ще се маскира

Милиони хора по света тази нощ ще празнуват Вси светии или Хелоуин. Празникът е католически. Утвърден е от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици. Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция. На 1 ноември келтите празнували Нова година – Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците. В наши дни на Хелоуин хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми – на вампири, вещици, пирати, призраци.
Топ 5 митове и суеверия по Хелоуин:
-Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.
-Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.
-Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето. Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.
-Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.
-На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от зли духове.
А ето и няколко актуални идеи за костюми за празника:
Скелети, черепи и зомбита
В духа на страховитото, за Хелоуин тази година много хора заявяват желание да се маскират като скелети, изрисувайки лицата си с театрални гримове в черно и бяло. Тоалетът отново е в тези цветове, включва трика, черни ръкавици, шапки и метални верижки за аксесоари.
Жената котка
За поредна година костюмът на едноименната героиня от „Батман“ – Жената котка просъства в желанията на дамите. Очите са гримирани в котешка форма, костюмът е черен, прилепнал, латексов, а черната маска, ушички и опашка са по желание.
Граф Дракула
Не само мъжете, но и жените искат да бъдат вампири за Хелоуин. Пластмасови зъби, бледа кожа и изкуствена театрална кръв, която се стича от двете страни на устните са перфектни за влизане в образа. Черни дрехи, мрежи, наметала допълват цялостната визия.
Господарка на злото
След като Анджелина Джоли влезе в образа на злата кръстница от „Спящата красавица“, сега почитателките на актрисата искат да влязат в нейния образ.
Мики и Мини Маус
Тази година принтовете с Мики и Мини Маус бяха особено актуална тенденция. Сега това се прехвърля и по празничния грим, като почернено носле, подходящ костюм и диадема с ушите на мишлетата са напълно достатъчни за бърз, евтин и ефектен костюм.
Супергерои
Вечните класики – Супермен, Спайдър, Хълк, Батман и тази година са изключително актуални.

Автор: Наталия Такова – Мазгарева / Vesti.bg

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com