Ученици правят възстановка на дело за грабеж

Десетокласници от Средно училище „Пейо К. Яворов“ в Чирпан подготвят възстановка на наказателен съдебен процес по действителен случай.
ученици Чирпан

Инициативата е организирана със съдействието на Пловдивския апелативен съд, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Правозащитен център „Заедно за теб“ в Чирпан. Възстановката ще бъде представена на 21-ви февруари в навечерието на патронния празник в реновирания киносалон на училището.

14 ученици ще участват в съдебния процес, в който ще се разгледа дело срещу лице извършило грабеж. Част от десетокласниците ще влязат в ролите на съдия, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други ще бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Целта е учениците да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят на мултимедиен екран текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от етапите по делото.

Подготовката за възстановката на съдебния процес продължава почти три месеца. Учениците се подпомагат от 2 съдии и 6 съдебни служители от Пловдивския апелативен съд. Дарик

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com