Тракийско дружество “Одринска епопея” чества Денят на Тракия!

Днес, на 26 март, в българския културно-исторически календар отбелязваме Денят на Тракия! 

На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. На 26 март 1913 година е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). Победата донася свободата на тракийските българи.

От 20-те години на XX-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Тази година, предвид въведените ограничителни мерки на извънредното положение във връзка с корона вируса, в Стара Загора няма да се проведе общоградско честване на Денят на Тракия, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Цанко Атанасов, председател на тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора. Ще се съобразим с въведените мерки и днес преди обед пред паметника „Одринска епопея“ в парк Тракия ще поднесем венци и цветя от ограничен брой членове на дружество, изтъкна Цанко Атанасов. В интервю за Радио Стара Загора той припомни паметните събития преди 107 години и направи аналогия на тези събития с изпитанието, пред което е поставено днес българското общество. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com