Connect with us

Стара Загора

Тракийският университет и тази година получи „академичен оскар“ в две направления

Published

on

И тази година Тракийският университет получи призовото място  в направленията Ветеринарна медицина и Животновъдство на традиционните ежегодни награди на „24 часа“, които са подкрепени от МОН и са съобразени с официалната класация на рейтинговата система за 2020 г. за висши училища в страната.

Онлайн-събитието започна с дебати на тема: „Най-добрите университети – близо до бизнеса“. Домакини на срещата бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, изпълнителният директор на „24 часа“ Венелина Гочева, проф. Николай Вълчанов от КРИБ и Георги Стойчев от Консорциума за рейтингови класация. Участници бяха представители на най-успешните фирми в България и ректорите на наградените университети.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков благодари за признанието: „За мен е чест и привилегия да получа тази престижна награда за втора поредна година като ректор на Тракийския университет. Ние продължаваме да работим активно и използвам възможността да съобщя радостната новина, че на 1-ви март на територията на университета ще отвори врати първата ветеринарна болница в България.“

Наградата за Старозагорската алма матер беше връчена от проф. Николай Михайлов, който наскоро беше удостоен с почетната титла на Тракийски университет Доктор Хонорис Кауза: „ Поздравявам ректора на Тракийски университет  доц. Ярков и екипа му за начина, по който надграждат развитието на висшето училище:

–         100 процентово изпълнение на държавния план за прием на студенти;

–         Патентоване името на Университета и стартиране производството на биопродукти от мляко и месо, както и производството на вино, очаквам да включите и зърнените култури…;

–         Министерски съвет Ви подкрепи в разкриването на Институт за устойчив преход и развитие в структурата на Университета, в партньорство с Техническия университет – София, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, общинските власти, национално представителни организации на работниците и служителите.

За мен е чест символично да Ви върне наградата, доц. Ярков. Продължавайте смело и с хъс да реализирате идеите си. Вие и екипът Ви формирате придобити стойности и в образованието, и в науката, и в бизнеса. Успех! “.

Continue Reading

Стара Загора

Фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021 организират в старозагорското село Преславен

Published

on

За втора година кмеството в старозагорското село Преславен и читалище “Димитър Наумов-1908” в населеното място обявяват началото на цветна надпревара- фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021.


Конкурсът ще се проведе в четири категории:
*красива цветна градина;
*интересни идеи и декорации в градината;
* поддържано и приветливо тротоарно пространство;
* Многообразие от цветя и други растения.


Снимки могат да бъдат изпращани на фейсбук страницата на читалището до края на месец май. Компетентно жури ще оцени и награди победителите. Лауреатите от всички категории в конкурса ще отидат на голям регионален финал.

Continue Reading

Стара Загора

Цанка Ганева: До края на юли трябва да приключи ремонтът на зоопарка, месец по-късно ще посреща посетители

Published

on

В най-лошия случай ремонтните дейности на зоопарка в Стара Загора трябва да приключат до края на юли тази година. Това каза за Радио Стара Загора главният финансист на Община Стара Загора и ръководител на проекта Цанка Ганева. Проектът е доста сложен, защото там се съчетават две дейности. Строителите извършват ремонта, а служителите на зоопарка обгрижват животните. Другите перипетии са свързани с това, че на 1400 обитатели трябва да им се осигури място за живеене на терен и нещата се случват поетапно. До забавяне водят и пандемията от коронавирус, и лошите метеорологични условия, коментира още Цанка Ганева. По думите й в края на август или в  началото на септември любимото място на старозагорци ще отвори врати за посетители.

Емблематичната скулптура на входа на зоопарка на двете мечета ще бъде запазена, увери Цанка Ганева. Работи се и по административната сграда, ще бъде изграден и посетителски център. Оскъпяване на проекта няма да има, но е на лице допълнително възлагане за проектиране за разширяване хабитата на мечките, което се остойностява в момента. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Близо 50% слаби оценки и нито една пълна шестица на предварителния изпит по химия в Тракийския университет

Published

on

3,18 e средният успех от предварителния онлайн изпит по химия в Тракийския университет в Стара Загора, който се проведе на 3 април. В него са участвали  581 кандидат-студенти, 10 от предварително записалите се не са се явили, а една от работите е била анулирана, става ясно от резултатите, публикувани от висшето учебно заведение.

Почти половината – 283 души или 49% от положилите изпита са с оценка до 2,99. Работите на 64 от кандидат-студентите са оценени между 3,00 и 3,49. 159 човека или 27% са с оценка „добър“ от 3,50 до 4,49 . С оценка от 4,50 до 5,49 са 72-ма от участниците в изпита .

С отлична оценка от 5,50 до 5,99 са само 3-ма от кандидат-студентите. Няма нито една пълна шестица.

За втора година Тракийският университет провежда предварителните си кандидатстуденстки изпити онлайн с оглед спазване на противоепидемичните мерки във връзка с ковид пандемията. От висшето учебно заведение отчитат засилен интерес тази година към изпита по химия, който е един от двата изпита, вход за специалността “Медицина” – близо 600 кандидати за бъдещи лекари са заявили желание да проверят своите знания по предмета, а предходни години са били наполовина. 

Поради големия интерес към изпита по химия той се проведе в три различни часови интервала. Кандидатите за бъдещи медици разполагаха с два часа за решаване на изпитните въпроси.

Предварителният кандидатстудентски изпит по биология е насрочен за 17 април, събота. Кандидат-студентите ще имат и още един шанс за предварителен изпит по биология – 24 април.  

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com