Connect with us

Свят

Течове и влага увреждат стенописите в църквата “Св. Троица” /галерия/

Published

on

Течащ покрив и влага рушат ценните стенописи в старозагорския храм „Св. Троица“.

Църквата е свързана с трагичните събития около погрома и опожаряването на града през юли 1877 г. и избиването на хиляди старозагорци, опитали се да намерят спасение от османските орди зад стените на храма.

Открита е сметка за набиране на средства за започване на спешен ремонт, а децата от неделното училище към храма организират различни благотворителни инициативи. 

Според историческите хроники старозагорският храм „Св. Троица“ е построен през 1863 година от жителите на тогавашната махала „Гибран“, намирала се в най-северозападната част на града.  Храмът е издигнат за година, изцяло с дарения от местното население. По време на историческите събития през юли 1877 година, когато войските на Сюлейман паша завземат и опустошават града, зад стените на храма са избити хиляди мъже, жени и деца, припомня  предстоятелят на църквата отец Евгений.

След Освобождението и постепенното възраждане на града, през 1884 година се взема решение и за възстановяване на храма. Няколко години по-късно са построени камбанарията и мавзолей-костницата. Смята се, че първите икони в храма са рисувани от известния наш художник-иконописец Атанас Гюдженов.  

В сегашния си вид църквата е изографисана в средата на миналия век от руския художник Николай Ростовцев. Негово дело са уникалните мозаечни стенописи в параклиса “Св. Теодор Тирон”, както и голяма част от изографисването на храм-паметника “Рождество Христово” в гр. Шипка.  

През годините на няколко пъти са извършвани частични ремонти на покрива на църквата, но за съжаление некачествени. разказва още отец Евгений. Това е довело до течове и големи поражения по стенописите, които може бъдат безвъзвратно повредени, ако не започне спешна реставрация. Със съдействието на Старозагорската митрополия  от  Дирекцията по вероизповеданията има отпуснати 30 хил. лв. за ремонт на покрива, но за стенописите пари няма. Опитваме се сами да се справим, но са необходими много средства, допълва отец Евгений.

Храмът пази и една от чудотворните икони на светата Божия майка Троеручица. Близо век тя дава изцеление на болни и помага на всички, обърнали се с гореща молба и вяра към нея. Отец Евгений също вярва, че ще се намерят добри и родолюбиви хора, които да помогнат за опазването на църковните стенописите и съхраняването на историческата памет.  

Ако някой има възможност и желае да помогне за реставрацията на стенописите, има разкрита банкова сметка на църковното настоятелство  във Фонд „Църкви и манастири“ с отделна партида на храм „Св. Троица“:  

Банка ДСК Стара Загора BIC: STSABGSF IBAN: BG84STSA93000005734285 Фонд”Църкви и Манастири” За храм “Света Троица” Стара Загора БНР

Continue Reading

Свят

114 са новите случаи на коронавирус в старозагорско

Published

on

1733 са новите случаи на коронавирус. Това сочат данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били установени при направени 23 298 теста. Близо 7,4% са положителните проби.

26 007 са активни случаи. От тях 3163 са хоспитализирани, а 279 са в интензивно отделение.

34 души са изгубили битката за последното денонощие. Излекувани са 485 души.

В четвъртък са били поставени 13 412 дози от ваксините.

Бургас и София са градовете с най-много заболели.

Регистрираните новозаразени по области: Благоевград – 83; Бургас – 186; Варна – 126; Велико Търново – 67; Видин – 15; Враца – 16; Габрово – 21; Добрич – 26; Кърджали – 21; Кюстендил – 7; Ловеч – 22; Монтана – 26; Пазарджик – 100; Перник – 24; Плевен – 41; Пловдив – 179; Разград – 19; Русе – 78; Силистра – 31; Сливен – 47; Смолян – 24; София (област) – 34; София (град) – 218; Стара Загора – 114; Търговище – 48; Хасково – 76; Шумен – 45; Ямбол – 39.

Continue Reading

Свят

Ден за смирение и покаяние

Published

on

Луната е в знак Рак до 10:33ч и се движи на празен ход от 01:12ч

Това време ще е характерно с много емоции, силни инстинкти, но и с голяма изразителност. Повишена е чувствителността и възприемчивостта към различните влияния. Могат да се проявяват дълго потискани чувства. Уязвими области са млечните жлези, ребрата, диафрагмата, областта на черен дроб и жлъчка, стомаха и дванайсетопръстникът. 

Луната преминава в огнения знак Лъв в 10:33ч

Постепенно можете да започнете да се чувствате по-самоуверени в себе си. Не трябва да се прахосват физическите сили напразно, тъй като това ще изисква много по-голям разход на енергия от обикновено. Уязвими са зрението, сърдечно-съдовата система, диафрагмата и гърба. Избягвайте всичко, което напряга сърцето и не се преуморявайте.

Лунен календар –  29 лунен ден от 4:44ч на 7 август до 05:48ч на 8 август

Един от най-лошите и опасни дни на лунния месец: сблъсък на добрите сили със злите. В този ден се активизират тъмните сили на астрално равнище. Остава да преминем последния ден на лунния цикъл, който е като тест – Ден на кармичното възмездие. На този ден е възможно да се проследи бързото действие на кармата. Буквално всичко лошо, което сте мислили, казали или направили, може да се върне при вас още в същия ден. Затова се опитайте да мислите позитивно, да казвате хубави неща и да направите нещо приятно за някого. 

 Нужно е да се спазва пост и умереност, да се прояви смирение и покаяние. По-добре е да не се предприема нищо сериозно и даже да не се планира. Добре е да се извършват различни очистителни процедури, както в битов, така и в духовен смисъл. Хубаво е да опушите стаите в къщи с тамян, да горят свещи, да напръскате със светена вода. Когато си вземате душ, представяйте си как водата отмива цялата тъмна енергия от вас.

Не започвайте нищо, освен най-необходимите домакински и ежедневни задачи.  В този ден е добре да избягвате фалшивите връзки и контакти, масовите мероприятия. Не бъдете доверчиви. Съмнителните цифри и факти обезателно проверявайте. Избягвайте по възможност пътувания, защото се увеличава вероятността от аварии и непредвидени опасности. 

Стремете се само към добри постъпки. С подрастващото поколение бъдете внимателни, тъй като сега са много лабилни. Трудно е да ги контролирате. Проблеми могат да възникнат и с по-възрастни хора. Избягвайте влизане в спорове и конфликти.

Секс – Добре е да има въздържание. Интимните отношения водят често до спорове, обиди и заболявания по полов път.

Може да се подстригвате, така ”отрязвате” и се освобождавате от негативната енергия.

Слънчев календар – 20 слънчев ден – Ден на победата над страховете, поради което не трябва да се изпитва слабост и да не се боите от нищо. Страхът е противопоказен. Или не започвайте нищо, или свързвайте докрай. Не бива да се съмнявате в нищо. Избягвайте празните разговори. Нежелателно е да се освърнява водата, да се насажда растенията – не късайте цветя, растения, не чупете и не режете дървета. Не трябва да се унищожава живата природа.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Свят

Денят има смесени влияния

Published

on

В 01:44ч е точната опозиция на Слънцето с Плутон. Влиянието от аспекта се проявява в дните преди и след точния аспект. Повече може да прочетете тук

Луната е в знак Скорпион до 00:09ч на 20 юли

Опасен период. През това време нараства напрежението, истеричността, емоционалната нестабилност. Конфликтните ситуации се случват почти на всяка крачка, вътрешната агресивност у хората е готова да избие по всяко време. Възможно е даже забравени обиди да избухнат с нова сила. Хората изглеждат неуправляеми, раздирани от отрицателни чувства и негативни емоции. Затова трябва всеки да се стреми към търпение и снизходителност. Без особени проблеми и загуби може да отмине този период, ако съхраните чувството си за хумор и ирония, но без да прераства в сарказъм. Постарайте се да мислите само за хубави неща. Нека вашите мисли да бъдат отправени към съзидание, не към деструктивност. Уязвими са половите органи и дебелото черво.

Лунен календар –  9 лунен ден до 15:03ч на 18 юли (от 13:49ч на 17 юли)

Може да имате проблеми със здравето или спад на жизнената енергия. Сега вашият организъм е абсолютно незащитен, тъй като се настройва към новите ритми на втората лунна фаза и не е готов за сериозно натоварване.

Труден ден. Не се учудвайте, ако ви се струва, че не ви върви. Не правете планове, не започвайте нови дела. Отложете вземането на отговорни решения. Постарайте се да не се занимавате с пари – не харчете, нито вземайте, нито давайте пари на заем. Избягвайте да се срещате с недоброжелателни хора. В това време лесно могат да ви урочасат лошите очи, тъй като вътрешната енергия е отслабена. Използвайте познатите ви техники за защита.

Всякакви очистителни процедури в този период са добре дошли. Да се избягва преяждането. Добре е да предприемете очистване на помещенията и тялото – физически и ментално.

Тъй като на 9-ия ден от лунния месец има много голяма вероятност от неочаквани конфликти, силно се препоръчва да прекарате деня в пълно уединение. В противен случай можете да развалите отношенията си със семейството и близките приятели.

Следва 10 лунен ден от 15:03ч на 18 юли до 16:19ч на 19 юли

Получавате възможността да използвате енергията на Вселената, която помага да реализирате своите планове. Плановете могат да се приведат в действие.

Това е семеен ден, добре е да сте със семейството и близките си. Благоприятно за развитие на партньорските отношения, за укрепване на връзките и създаване на контакти. Не се препоръчва уединение. Ако се разстроите от нещо – няма значение. Неприятното усещане скоро ще премине, след известно време напълно ще забравите за случилото се.

Във времето от 15 до 18ч някои хора могат да изпитат безпокойство, спад в настроението, депресивно настроение, тревожност. Общуването ще бъде затруднено, най-вече с по-възрастни от вас хора, родители. Възможни са неочаквани, но бързо преминаващи проблеми. Добре ще е да се въздържате от харчене на пари. Причина за това е дисхармоничния аспект на Луната със Сатурн. Но тъй като Луната в същото време е в хармоничен аспект с Меркурий, а и започващият лунен ден е хубав, това ще омекоти енергиите.

Слънчев календар – 30 слънчев ден – Време за завършване на старите дела, но да не се започват нови. Не се препоръчва активна работа. Хубаво е да прекарате повече време в семеен кръг, сред близки хора и по-малко сред странични. Следете за своите мисли – по-малко говорете и дръжте под контрол емоциите. Необходимо е очистване от всичко старо и излишно.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com