Течове и влага увреждат стенописите в църквата “Св. Троица” /галерия/

Течащ покрив и влага рушат ценните стенописи в старозагорския храм „Св. Троица“.

Църквата е свързана с трагичните събития около погрома и опожаряването на града през юли 1877 г. и избиването на хиляди старозагорци, опитали се да намерят спасение от османските орди зад стените на храма.

Открита е сметка за набиране на средства за започване на спешен ремонт, а децата от неделното училище към храма организират различни благотворителни инициативи. 

Според историческите хроники старозагорският храм „Св. Троица“ е построен през 1863 година от жителите на тогавашната махала „Гибран“, намирала се в най-северозападната част на града.  Храмът е издигнат за година, изцяло с дарения от местното население. По време на историческите събития през юли 1877 година, когато войските на Сюлейман паша завземат и опустошават града, зад стените на храма са избити хиляди мъже, жени и деца, припомня  предстоятелят на църквата отец Евгений.

След Освобождението и постепенното възраждане на града, през 1884 година се взема решение и за възстановяване на храма. Няколко години по-късно са построени камбанарията и мавзолей-костницата. Смята се, че първите икони в храма са рисувани от известния наш художник-иконописец Атанас Гюдженов.  

В сегашния си вид църквата е изографисана в средата на миналия век от руския художник Николай Ростовцев. Негово дело са уникалните мозаечни стенописи в параклиса “Св. Теодор Тирон”, както и голяма част от изографисването на храм-паметника “Рождество Христово” в гр. Шипка.  

През годините на няколко пъти са извършвани частични ремонти на покрива на църквата, но за съжаление некачествени. разказва още отец Евгений. Това е довело до течове и големи поражения по стенописите, които може бъдат безвъзвратно повредени, ако не започне спешна реставрация. Със съдействието на Старозагорската митрополия  от  Дирекцията по вероизповеданията има отпуснати 30 хил. лв. за ремонт на покрива, но за стенописите пари няма. Опитваме се сами да се справим, но са необходими много средства, допълва отец Евгений.

Храмът пази и една от чудотворните икони на светата Божия майка Троеручица. Близо век тя дава изцеление на болни и помага на всички, обърнали се с гореща молба и вяра към нея. Отец Евгений също вярва, че ще се намерят добри и родолюбиви хора, които да помогнат за опазването на църковните стенописите и съхраняването на историческата памет.  

Ако някой има възможност и желае да помогне за реставрацията на стенописите, има разкрита банкова сметка на църковното настоятелство  във Фонд „Църкви и манастири“ с отделна партида на храм „Св. Троица“:  

Банка ДСК Стара Загора BIC: STSABGSF IBAN: BG84STSA93000005734285 Фонд”Църкви и Манастири” За храм “Света Троица” Стара Загора БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com